Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0736/07.12.2007 | ISSN 1842-2195

Publicistică
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Vezi albume

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

România este tara contrastelor. Venind cineva de la gară în stradele vestitului municipiu Dacorum Iassiorum rămâne încântat de podirea cu asfalt a stradelor noastre, pe care te poti plimba ca-n salon. Dar dacă vizitatorul ar avea curiozitatea de a merge în suburbii depărtate din sesul Bahluiului, începând de la Curtea Domnească pân-la Tătărasi (târgul de jos, tigănimea domnească), atunci ar avea cu totul altă priveliste.
Acolo în loc de strade sunt adevărate lagune de glod; podului de lemn de preste Bahlui îi lipsesc la mijloc câteva scânduri pe cari nimeni nu se-ndură de-a le pune la loc, pe ici pe colo întâlnesti căte un mare ochi de apă, spre a aduce aminte de măretul act al facerii lumii. Acolo locuieste o parte a poporului ales de Dumnezeu, carele prin diferite apucături ingenioase, prin clădirea sistematică de movilite de gunoaie, prin asezarea de scânduri rupte caută a forma trecători prin împărătia lui Neptun si a nu sta cu totul izolati de restul umanitătii.
Dar să lăsăm aceste formatiuni geografice pe seama unui Herodot al viitorului si să ne întoarcem la puncte mai cunoscute. Soseua Socolei e cunoscută de toti ca drum care duce la viile si vilele orăsenilor din Iasi, la seminariul Socola, la Vaslui, în fine e o cale de comunicatie despre care nu putem presupune că trece prin mijlocul unor triburi necunoscute. Aproape în dreptul soselei de la Tutora, Soseua Socolei se bucura de existenta mai multor gropi perfide, pline cu apă. Când trece o trăsură prin aceste gropi, ea se preface în corabie, caii în servitori ai lui Neptun, iar călătorii invocă prin imnuri steaua mărilor, ca să-i conducă la limanul dorit. Prin aceste gropi trec zilnic sute de trăsuri, mii de militari, zeci de tunuri, încât biblica trecere prin Marea Rosie se repetează la acest punct de sute de ori pe zi. Învătătorii din scoalele apropiate demonstrează băietilor cu exemple ad oculos posibilitatea minunii biblice pe cale cu totul naturală. Si cu toate acestea în depărtare de o oră si jumătate, în vârful Repedei, sunt minunate cariere de piatră si numai cu zece, cincisprezece cară s-ar putea repara punctul în cestiune, s-ar putea pune capăt neplăcerilor miilor de trecători. Nu stim într-adevăr cine a luat întreprinderea reparării acelei sosele, stim însă atâta că nu se găseste nici un motiv care să scuze asemenea neregularităti.
(Mihai Eminescu, 18 mai 1877)
 
Gând
O stradă nu are farmec dacă nu te atrage si când vrei să ajungi nicăieri.
(
Vasile Ghica)
 
Imagine
 
Calendar
Pe 7 decembrie 1861 s-a născut la Feurs generalul francez Henri Mathias Berthelot. Mai bine cunoscut în România decât în Franta, generalul Berthelot, ca sef al misiunii militare franceze în România, a contribuit la reorganizarea armatei române în primăvara anului 1917, pe teritoriul rămas liber al Moldovei. Echipamentele de luptă din Franta si Anglia au schimbat înfătisarea armatei române. Au fost organizate două armate române, având aproximativ 400.000 de oameni, intercalate cu trei armate rusesti însumând aproape 1.000.000 de militari. Astfel, ofensiva românească de la Mărăsti (la 11 iulie 1917), condusă de generalul Alexandru Averescu, si cea a generalilor Constantin Cristescu si Eremia Grigorescu, de la Mărăsesti (1-24 iulie 1917) dejoacă planurile de luptă germane de ocupare a Moldovei si de cucerire a portului Odessa, fortele române repurtând "o adevărată si mare bătălie", după cum consemna însusi generalul Berthelot. Pentru meritele sale, Henri Mathias Berthelot a fost decorat de către regele Ferdinand cu Ordinul Mihai Viteazul. Generalul francez se considera "un adevărat român" (a si fost împroprietărit de rege în judetul Hunedoara), si a sprijinit aspiratiile poporului român pentru realizarea statului national unitar. Este membru de onoare al Academiei Române din 1926. După moartea sa, pe 28 ianuarie 1931, a lăsat prin testament Academiei Române întreaga sa avere din România.
 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Banc
Merge un tip cu masina pe sosea si la un moment dat intră într-o portiune fără asfalt, plină cu noroi moale si i se afundă rotile. La câteva minute, apare un tăran cu doi boi după el.
- Fiule, dacă îmi dai 50 de lei îti scot masina de aici.
- Multumesc mult, tataie, Dumnezeu te-a adus aici!
Leagă tăranul boii, îi scoate masina si spune multumit, numărând banii:
- Apoi, fiule, asta e a zecea masină pe care o scot din noroi azi...
- Păi, bine, tataie, si de muncit pământul, când îl muncesti? Noaptea?
- Nu, noaptea pun apă aici, în groapă.
 
Raftul cu cărti
Marea carte despre inventii [2007] de De Agostini
Saptezeci de călătorii temerare de-a lungul istoriei [2007]
Navigatori, călători, exploratori [2007] de Silviu Negut
Enciclopedia statelor lumii [2005] de Horia C. Matei
Enciclopedia Uniunii Europene [2006] de Luciana-Alexandra Ghica
 
Familia Bundy
Peggy: Am încercat demult să-l conving pe Al să repare aleea. Dar filozofia lui este de ce să îmbunătătesti o casă în care trăiesti oricum?
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.