Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0737/10.12.2007 | ISSN 1842-2195

Editorial
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Vezi albume

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Verbul a primi, dacă stăm bine si analizăm, se asociază, la un nivel foarte profund, cu acceptul celui căruia i se acordă ceva. Nu poate să-ti dea nimeni cu adevărat ceva, dacă nu esti dispus să iei în posesie, să accepti ceea ce ti se oferă sau ti se datorează. Îti poate fi atribuit un titlu, un rang, dar nu îl primesti până nu îl accepti; pentru că trebuie să fii, în acelasi timp, obiectul spre care se îndreaptă o actiune, dar si cel care suferă efectele ei. Sensul acestui verb este aproape obligatoriu similar cu "a admite", "a include", "a cuprinde", "a îngloba", în propria persoană ceea ce ti se propune; trebuie să consimti, să fii de acord. Si sunt nenumărate cele pe care le poti primi: o veste ori un ordin, o admonestare sau o reclamatie, o slujbă sau o învoire, un drept ori un dar, permisiune sau ajutor, un colet ori un ban, un oaspete si, cel mai frumos, felicitări. Se adaugă, pe parcursul unei vieti, la toate ale noastre, în mod plăcut sau mai putin, numai cu acceptul nostru; altfel, se duc si ne lasă.
Există, însă, un timp al anului, aflat prin miracol sub semnul primirii. Chiar acum. De la Mos Nicolae si până la darul Anului Nou, viata ta e numai lumină si inimă deschisă spre nălucirea de zăpadă si sperantă. Poti să fii sceptic si să-ti trâmbitezi orgolios înalta pricepere a lucrurilor, demonstrând aproape matematic cum toate frâmântările emotionale ale muritorilor sunt datorate traditiei si cutumei în care ne-am crescut! Dar – serios – la ce-ti foloseste? Când tot ceea ce trebuie să faci este să primesti, să accepti, să cuprinzi în tine lumea si s-o lasi să nască, să crească.
Si să nu te gândesti niciodată că nu meriti, pentru că nu contează; dacă primesti, înseamnă că cineva consideră că meriti, deasupra si împotriva puterilor tale de întelegere. Si, uneori, singurul lucru pe care îl poti face este să te străduiesti. Deschide, acceptă, primeste, căci altfel te vei alege cu dreptatea pe care atâta o pretuiesti: miracolul va trece pe lângă tine.
(Iulia Musat,
iulia.musat@gmail.com )
 
Gând
Iubim cu mai multă putere pe cel căruia îi dăm, decât pe cel de la care primim.
(
C. Tsatsos)
 
Imagine
 
Exercitiu de inspiratie
Spune maestrul: "Deseori e mai usor să iubim decât să fim iubiti. Ni se pare greu de acceptat ajutorul si sprijinul celorlalti. Eforturile noastre de a părea independenti nu lasă celorlalti posibilitatea să-si arate iubirea. Multi părinti în vârstă nu le dau fiilor lor posibilitatea de a le arăta aceeasi afectiune si sprijin pe care le-au primit de copii. Multi soti (si sotii), când sunt coplesiti de mâhnire se simt stânjeniti să depindă de ceilalti. Drept urmare, apele iubirii nu mai curg. Ar trebui să accepti un gest de iubire din partea oricui. Trebuie să permiti celorlalti să te ajute, să-ti dea forta să mergi înainte. Dacă accepti astfel de iubire cu puritate si umilintă, o să întelegi că Iubirea nu este nici a da, nici a primi – este participare."
(Paulo Coelho)
 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Banc
De ziua logodnicei sale, un scotian îi oferă acesteia o casetă goală, spunându-i:
- Scumpo, îti doresc multă imaginatie.
 
Raftul cu cărti
1000 de biserici si mănăstiri
Fotografia. Ghid practic - secretele unor fotografii reusite de Robert Peter Burian
Lectia de desen: Perspectiva de David Brown
Teatru complet de Euripide
Sus la Masa Raiului - culegere de colinde din fonoteca de aur (carte si 2 CD-uri cu înregistrări document)
 
Stiati că...
...în Statele Unite, peroanele în vârstă de 100 de ani primesc o scrisoare din partea presedintelui?
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.