Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0739/12.12.2007 | ISSN 1842-2195

Editorial
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Vezi albume

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Ne trăim viata căutând, probabil, să o trăim cu adevărat, dar ni se poate întâmpla exact asa cum spunea cineva: "Viata este ceea ce se întâmplă în timp ce ne facem planuri de viitor." Chiar si în momentele de singurătate, în care oamenii nu mai sunt prinsi în rutina zilnică, cei mai multi aleg să deschidă televizorul si se lasă antrenati în iuresul stirilor, în mrejele filmelor si ale spectacolelor pe care altii ni le dau, cu intentia de a câstiga bani, rating, încrederea sau aprecierea publicului. Apoi ne mirăm că viata noastră rămâne străină de noi însine, în timp ce suntem foarte bine familiarizati si informati cu privire la problemele altora, îndepărtate sau chiar fără rost. Iar dacă televiziunea ne mai dă si prilejul să luăm decizii importante - cu cine să mai votăm, ce să mai cumpărăm, cum să ne mai tratăm de una sau de alta - avem si pretentia că televiziunea ne educă. Da, ne educă, dar pentru ce? Cum să nu trăim fără ea? Cum să fim orice si oricine, numai noi însine nu?
N-o să descoperim niciodată cine suntem cu adevărat dacă nu încercăm să valorificăm ceea ce credem că avem mai bun, să ne împlinim în felul nostru unic. Nu există retete universal valabile, doar principii întelepte pe care ar trebui să le constientizam si să le aplicăm consecvent si sincer în viata noastră. În primul rând, trebuie să fim sinceri, iar dacă avem nemultumiri, înseamnă că putem face mai bine tot ce am făcut până acum.
Lumea de azi ni se prezintă sub forma unui vast spectacol aflat mereu la îndemâna, la televizor si pe Internet, dar ca orice spectacol poate ajunge să ne hipnotizeze si să ne facă să uităm de drumul pe care îl avem de parcurs, singuri sau alături de altii. Atentia fată de propriile idealuri devine o calitate importantă pentru cine doreste să ajungă la destinatie si poate că educatia viitorului va fi orientată mai ales spre recunoasterea si urmărirea cu fidelitate a idealurilor lăuntrice, independent de modele si tendintele exterioare.
(Adrian Mîndrută-Tănăsescu,
adim.astrele.ro )
 
Gând
Unii oameni trăiesc zeci si zeci de ani si totusi, când închid ochii, nu pot spune că au trăit aievea, căci au fost simpli trecători prin viată sau spectatori străini de întelesul lumii.
(
Liviu Rebreanu)
 
Imagine
 
Interesant
Încă de acum 40 de ani, de când producătorii de televizoare au fost obligati să folosească sticlă plumbuită în locul tuburilor catodice, televizorul nu mai pune în pericol sănătatea oamenilor prin radiatii ultraviolete. În schimb, prin stilul lenes de viată pe care îl determină, a dus la cresterea ratei obezitătii printre copii. În Anglia, un copil între 3 si 9 ani petrece în jur de 14 ore pe săptămână în fata televizorului, iar sportului si activitătilor în aer liber le dedică în jur de o oră si jumătate. Un studiu recent a făcut cunoscut faptul că un copil care se uită la televizor 2-3 ore pe zi are mai multe sanse să dezvolte sindromul deficitului de atentie. Academia Americană de Pediatrie estimează că, până ating vârsta de 70 de ani, americanii au petrecut deja 8 ani uitându-se la televizor.
 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Banc
- Ce a făcut o blondă când a auzit la televizor că peste 90% din accidente se întâmplă la domiciliu?
- S-a mutat.
 
Raftul cu cărti
Arta de a fi fericit - 50 de reguli de viată de Arthur Schopenhauer
Asa grăit-a Zarathustra de Friedrich Nietzsche
Critica ratiunii pure de Immanuel Kant
Amurgul gândurilor de Emil Cioran
Arta Războiului - Arată-te puternic când esti slab si slab când esti puternic de Sun Tzu
 
Altfel de dictionar
libertatea presei = privilegiu de care se bucură un ziarist la iesirea din închisoare
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.