Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0742/17.12.2007 | ISSN 1842-2195

Editorial
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Vezi albume

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Verbul a împodobi poartă între sensurile sale miracolul înfrumusetării, mai mult sau mai putin artificiale. Aduce după el pe "a (se) găti", "pe a(-si) pune podoabe". Actul – el însusi – de a decora, de a orna sau ornamenta câstigă teren ca adevărată artă în sine, iar pasnica îndeletnicire a devenit meserie în toată legea. S-ar părea că multe în jurul nostru au nevoie să fie înfrumusetate, căci verbul se referă atât la lucruri, cât si la oameni; pentru primele, cele de adăugat sunt podoabele; pentru cei din urmă, uneori podoabele sunt în zadar, asa că verbul ne trimite spre înzestrarea cu anumite calităti sufletesti sau morale.
Când se apropie perioada sărbătorilor de iarnă, mi se dezvoltă niste simturi nebănuite. De pildă, începe să-mi miroasă a împodobire. Nu oricum, si nu din aceea pe care o practică fiecare dintre noi pe parcursul anului; ci a bradului. Există câteva gesturi în viata mea pe care le săvârsesc repetat, în ciuda unui sentiment de vinovătie, cum ar fi plăcerea de a simti miros de brad viu în casă. Stiu ce se spune despre poluare, încălzire globală si viitorul sumbru al Pământului fără copaci, dar nu mă pot decide să-mi cumpăr un pom artificial de Crăciun. Obicei care vine din copilărie si care mi-a urmat parcursul vietii neschimbat in forma si esenta lui, împodobirea acelui copăcel, care e al meu pentru câtva timp, e un ritual care doarme în mine somn magic, un an întreg, pentru a iesi la suprafată iarna. După ce asez bradul în suportul lui din coltul camerei, dau drumul la ceva colinde si lălăi într-o părere, agătându-i rând pe rând podoabele si inspirând profund parfumul de cetină care o să-mi ocrotească visele în noptile următoare. Mă încântă luminile, globurile în două culori si cadourile diverse pe care i le pun la picioare, pe care încep să le adun cu vreo lună înainte, fără să mai folosesc niciun lucru nou cumpărat sau primit, ca să-mi aprind nerăbdarea si să simt mai profund plăcerea dăruirii. Cumpăr în fiecare an buchet proaspăt de vâsc, pe care îl agăt de lustră, fără a mă îndura să le arunc pe cele uscate de anii trecuti...
Există lucruri care se schimbă în noi fără putintă de întoarcere. Pe unele dintre ele le regretăm, altora le urăm călătorie sprâncenată, însă nici unele, nici altele nu sunt atât de importante ca cele ce rămân cu noi. Pentru că acestea ne alcătuiesc esenta, si pe ele trebuie mereu să le facem mai mult si mai des frumoase. Ar trebui întotdeauna. Dar măcar, si mai ales, de Crăciun.
(Iulia Musat,
iulia.musat@gmail.com )
 
Gând
Te poti împodobi cu penele altuia, dar nu poti zbura cu ele.
(
Lucian Blaga)
 
Imagine
 
Traditii
În Siret, fata nemăritată, de cum începe postul Crăciunului, trebuie să strângă câte-o surcică în fiecare zi - dar să facă singură focul în toată dimineata. Cu surcelele cele strânse să facă foc în ziua de Ajun si să fiarbă crupe, dar să nu pună sare. Le pune pe masă si seara vine umbra ursitoriului pe cahlă si mănâncă. O altă variantă a traditiei, tot din Siret, spune că, spre Crăciun, se pun din toate mâncările într-o strachină pe prispă, sub fereastră, dar să nu se guste din mâncare, căci noaptea vine ursitoriul de gustă si atunci poate fi văzut prin fereastră.
De Ajun spre Crăciun, nu se închid usile sau portile, căci nu se poate mărita fata.
În Botosani, de Ajun se samănă cânepă la trunchi si să grapă cu cămesa, ca să se facă pânză, drum ursitoriului să vie, să-l vezi. Zici: "Eu nu samăn cânepă pentru pânză de cămese, că am, dar samăn drum ursitoriului, în vis să-l visez si aievea să-l văz."
("Datinile si credintele poporului român", adunate de Elena Niculită-Voronca)
 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Banc
- Ce e rosu si vine regulat?
- Mos Crăciun!
 
Raftul cu cărti
Luchian - Catalog critic de Theodor Enescu [2007]
Obiecte vopsite din sticlă [2007] de Mohacsi Renata
Decoratiuni cu servetele [2007] de Stephanie Feghelm, Silke Reichardt
Capodopere din evul mediu românesc în Muzeul National de Artă al României [2007]
National Geographic - Fotografia. Ghid practic - Portrete [2006] de Robert Caputo
 
Stiati că...
...obiceiul împodobirii bradului de Crăciun provine de la egipteni, care îsi ornau casele cu frunze de palmier în ziua solstitiului de iarnă, iar acesta a fost preluat de romani, care au folosit brazi?
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.