Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0747/24.12.2007 | ISSN 1842-2195

Editorial
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Vezi albume

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Din seria "cuvintelor inventate la fericire", face parte si a crăciuni: vorbă născută din zare senină de ger, din miracol de nastere divină, din dor al lumii de neprihănire, din nevoie de dăruire si primire. Ivită din cântec de colindă si din zâmbet de copil, din om de zăpadă si clinchet de zurgălăi. Tesută din miros de brad si floare de ger la feresti, cu frunză de vâsc si paie în iesle. Zămislită din bucuria prinsă în ochii celor pe care îi iubim, din îmbrătisările calde ale revederilor, din surprizele descoperite sub pomul împodobit, din lacrimile de fericire, din mirosul bucatelor gătite după traditie si din râsetele mesenilor asezati să le guste. Si răsărită din toate gesturile mici si din toate fleacurile care vă încălzesc inimile si vă încântă sufletele, diferite pentru fiecare în parte.
Îmi aduc aminte de un episod din vremurile când eram învătătoare si când, păsind în clasă într-o dimineata, am nimerit în mijlocul unei dispute în toată regula. De-o parte erau cei care aflaseră de undeva, de-aiurea, despre identitatea lui Mos Crăciun si se grăbiseră să împărtăsescă celorlalti secretul. Îndreptătiti la replică, cei din urmă protestau vehement, acuzându-si colegii de diverse lucruri rele. Totul într-un zgomot infernal, în urlete si strigăte ce aproape se materializau si loveau în aer. Am rămas nemiscată la intrare si, observându-mă, ambele tabere s-au repezit spre mine, asa că am intervenit autoritar în numele ordinii si al disciplinei. După ce s-au mai calmat spiritele, am luat ferm apărarea lui Mos Crăciun, spre bucuria strălucitoare a ochilor triumfători ai unora. Descoperitorii tainei nu s-au lăsat însă doborâti si n-au părăsit câmpul de bătaie, convinsi de ce aflaseră, astfel că lucrurile păreau să se înflăcăreze iar. Pe neasteptate, în mijlocul vacarmului general, una dintre fetite s-a răsucit pe călcâie si a rostit, convinsă dincolo de orice dubiu: "Mosul există, pentru că asa spune Doamna, iar Doamna nu minte niciodată!"… S-a făcut liniste brusc, pentru că, până acum, niciunul nu gândise problema în felul ăsta, iar eu am simtit că mi se înmoaie picioarele si intru în pământ...
Nu mi-am luat niciodată vorba-napoi si lucrurile au rămas asa cum au fost zise. Nici mai târziu, când au crescut, nu mi-au reprosat vreodată. Mi-au spus că datorită mie au mai crezut un timp în Mos si că, dincolo de toate, mi-au înteles si mi-au primit darul. Pentru că adevărul e că nu mintisem: eu cred că Mos Crăciun există. Are multe de făcut si poate nu ajunge întotdeauna la timp. E întelept si stie mai bine decât noi, asa că poate nu ne-aduce mereu ce-am vrea. Însă, dacă avem răbdare, ne vom găsi locul si linistea, vom afla cum ne e plină de daruri viata.
(Iulia Musat,
iulia.musat@gmail.com )
 
Gând
A avea credintă înseamnă a crede în ceea ce nu vezi, iar răsplata pentru această credintă va fi să vezi ceea ce crezi.
(
Sfântul Augustin)
 
Imagine
 
Traditii
În ziua de Ajun, dacă nu-ti rodesc pomii, să meargă bărbatul si să se facă că-l taie pe copacula cela. Iar femeia cu mâinile de aluat, cum a mântuit de frământat, să mearcă să-l apuce si să se facă a ruga pe bărbat să-l lase, să nu-l taie, că va rodi - si apoi rodeste.
De Ajun, cum ai dat pâinea în cuptiori, până a nu răsări soarele, să mergi în grădină cu lopata în sus si să zici: "Cum e cuptoriul si lopata plină de pâine, asa să fie copacii plini de poame".
În Camena, când e pâinea gata în cuptiori, femeile pun un cărbune deasupra si, de se aprinde degrabă, de învie si arde, vor fi popusoii cei devremi buni, de mai încet, vor fi cei mai târzii buni.
("Datinile si credintele poporului român", adunate de Elena Niculită-Voronca)
 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Banc
Doi pensionari stau de vorbă:
- Crăciunul este cea mai faină sărbătoare!
- Dar să faci dragoste e mult mai plăcut!
- Adevărat, dar Crăciunul vine mai des...
 
Raftul cu cărti
Enciclopedia copiilor [2007]
Castelul - Călătorii în timp [2007]
Vulcanul - Călătorii în timp [2007]
Naufragiul - Călătorii în timp [2007]
Orasul - Călătorii în timp [2007]
 
Stiati că...
...în ciuda faptului că se numea Rudolph si toată lumea îl consideră mascul, renul acesta - ca toti renii lui Mos Crăciun - era femelă?
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.