Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0748/25.12.2007 | ISSN 1842-2195

Editorial
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Vezi albume

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Pe 25 decembrie sărbătorim Crăciunul. Este probabil cea mai iubită sărbătoare si s-ar zice că toată lumea o cunoaste. Cred că varianta cea mai uzitată ar fi: "Crăciunul este sărbătoarea în care Mos Crăciun vine cu sania pentru a împărti daruri tuturor celor care au fost cuminti". Sună de poveste, însă lucrurile sunt de fapt mult mai complexe. În calitate de crestini, sărbătorim în primul rând nasterea lui Iisus. Din păcate, nimeni nu stie cu adevărat data nasterii Mântuitorului, asa că aceasta a fost aleasă după tot felul de considerente. Nici măcar nu s-a ajuns la un consens, crestinii ortodocsi de rit vechi sărbătoresc nasterea Domnului pe 7 ianuarie. Ar fi putut fi orice altă dată, chiar una de vară. Un Crăciun pe vreme de plajă ne pare cu totul bizar, însă pe două treimi din globul pământesc nu sunt sanse să ningă în această perioadă. Cred că nu gresesc dacă spun că la Bethleem nu a nins niciodată.
Alte credinte au sărbători oarecum apropiate ca manifestare, în aceeasi perioadă. La unele popoare, care nu au nicio sărbătoare de sezon, Crăciunul a fost adoptat pur si simplu, în mod laic. Mi se pare minunat ca într-o sărbătoare să se găsească o esentă de o asemenea frumusete încât să treacă dincolo de credintă.
Asadar, ce este Crăciunul? As zice că sunt mai multe sărbători suprapuse, dar subsumate unei idei comune: generozitatea. Simti Crăciunul din plin atunci când dai cu bucurie sinceră, chiar mai mult decât poti, si primesti cu aceeasi bucurie sinceră tot ceea ce altii vor să-ti dăruiască. Este mai greu decât pare la prima vedere, dar odată atinsă această stare de gratie, nu o vei uita niciodată. De fapt, nu dăruim doar oamenilor, ci si divinitătii din fiecare, si nu primim doar pentru noi, ci si în numele divinitătii. Si ne dăruim pe noi însine unei sperante renăscute, aceea de a fi mântuiti.
Crăciun fericit, oriunde v-ati afla!
(Lucian Velea,
lucian.velea@lexica.ro )
 
Gând
Generozitatea nu se măsoară în bunuri, ci în fapte.
(
Ioan Gyuri Pascu)
 
Imagine
 
Traditii
De Ajunul Crăciunului se fierbe de toate celea, ca să fie pe masă si preotul se cade să le blagoslovească, să fie tot anul belsug. La românii de pe lângă Suceava si-n Moldova nu se face cina cea de seară, ca în părtile Cernăutiului, ci atunci se mănâncă, când vine preotul. După ce a blagoslovit si a gustat din bucate, cum se duce, cei din casă se pun si mănâncă. Preotul când vine numaidecât trebuie să sadă, căci sed petitorii si sede norocul.
La masa, când te pui, să-ti aduci toate, să le ai la îndemână, ca să nu te scoli până ce nu termini de mâncat. Atunci trebuie să sezi, ca să se aseze gospodăria, ca să te iubească oamenii, ca să sadă clostele. Gospodariul poate să se scoale, dar femeia nu; femeia atunci îl trimite pe bărbat să-i aducă ce-i lipseste. Femeia nu se urneste de la masă, ca să nu se urnească clostele si tine piciorul pe topor, căci sunt puii tari ca fierul si nu-i mănâncă ulii. De la masă trebuie să se scoale toti deodată, ca să iasă deodată puii.
Ca să nu-ti fure nimic peste an, când te pui la masă, să închizi toate cele cu cheia, cu lacăta si-n casă si pe afară, până ce nu mântui de mâncat. Atunci poti să deschizi pe unde ai încuiat.
("Datinile si credintele poporului român", adunate de Elena Niculită-Voronca)
 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Banc
Unul îsi întreabă prietenul scotian:
- Este adevărat ca i-ai dăruit prietenei tale de Crăciun o cutie cu praline umplute cu lichior?
- Da, dar numai pralinele. Lichiorul l-am scos din ele, pentru a avea cu ce sărbători Revelionul împreună...
 
Raftul cu cărti
Amintiri din copilărie. Povesti. Povestiri de Ion Creangă
Adolescenti într-o societate în schimbare de Margareta Dincă
Fără cap si fără coadă. Roman rotund de Mihai Găinusă
Întrebările sunt, de fapt, răspunsuri de Allan Pease
Dictionar de simboluri (3 volume) de J. Chevalier, A. Gheerbrant
 
Perle
Dănilă Prepeleac era tovarăs de copilărie cu Ion Creangă si cu el pleca iarna la sănius.
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.