Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0749/26.12.2007 | ISSN 1842-2195

Editorial
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Vezi albume

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

De obicei, perioada aceasta a sărbătorilor ne schimbă ritmul vietii, devenim mai detasati, mai preocupati de sărbători decât de treburile curente. De fapt, nu sărbătorile ca petrecere ne atrag atentia, cât vibratia generală, care ne îndeamnă la o relaxare menită să ne amintească de ce trăim de fapt.
Pe undeva, iesirea din ritmul de lucru tinde să ne afecteze eficienta. Dar eficienta este doar unul dintre multe alte valori ale vietii si activitătii noastre. Când vrem să facem ceva de calitate la serviciu sau în orice activitate practică, ne place să fim eficienti. Totusi, nu ne-am născut doar pentru a fi mai eficienti la nivel profesional sau practic, ci ca să fim mai eficienti în felul în care ne trăim viata. Iar viata are multe alte valori care ies la lumină acum, de sărbători, dacă le-am cam neglijat în restul anului. Ne schimbăm viata, ne nastem din nou, odată cu pruncul Iisus.
Crăciunul serbează nasterea idealului christic în lume, iar Pastele celebrează renasterea (nu crucificarea) celui care a adus în lume acest ideal, fiindcă trăind conform acestui ideal el a fost Christ si a putut să renască din moarte. Ceilalti nu pot asta până ce nu se ridică în viata lor la înăltimea aceluiasi ideal. Lucru posibil pentru toti, fiindcă altfel nu l-ar mai fi demonstrat Iisus. Unii îl văd pe Iisus ca fiind unica întrupare a lui Dumnezeu, altii îl văd ca pe un om care a fost capabil să ilustreze concret idealul divin al vremurilor sale... Dar nu contează ce cred altii, contează numai ce crezi tu. Fiecăruia după credinta sa.
(Adrian Mîndrută-Tănăsescu,
adim.astrele.ro )
 
Gând
Fiecare om are în sine o bucată de pământ si una de cer, si numai dragostea le uneste si se face om.
(
Doina Ionet)
 
Imagine
 
Traditii
În Mihalcea, de Crăciun, se strâng toate fărâmiturile, tot gunoiul la un loc si după Bobotează se aruncă pe straturi. Altii, în ziua de Bobotează, îl aprind în poartă si trec peste focul acela. Apoi cenusa o împrăstie în pomăt, să fie roadă cât gunoiul.
Ca să se înmultească vitele, li se dă din toate mâncările din Ajun seara, precum si o bucătică de aluat dospit. Apoi, apa în care se spală vasele a treia zi de Crăciun, li se dă să beie si se stropesc cu ea, tot pentru înmultire. Cum e atunci în sara Ajunului plină masa de bucate, asa să se înmultească, să fie multe vite. Apa cea subtire se fierbe si se strânge în sipuri si numai cea groasă se dă. Cu apa de la vase se stropesc straturile vara, când au muste, si mai e bună si de deochi. De asemenea, când se îmbolnăveste vita, să i se dea să beie si s-o spele. Apoi se mai stropesc vitele cu ea când le scot la cireadă întâi primăvara sau când le scot la târg, pentru ca să nu le dioache.
Ca să-ti vie petitorii în casă, de la Ajunul Crăciunului până la Iordan, mături casa de la prag spre răsărit, spre icoane, ca să se strângă, să se adune; nu din fundul casei înspre prag, ca să-i alungi - si cele două săptămâni de sărbători nu se aruncă gunoiul afară.
("Datinile si credintele poporului român", adunate de Elena Niculită-Voronca)
 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Banc
- Dragul meu, ghici ce i-am cumpărat mamei de Crăciun! exclamă sotia în culmea încântării.
- Ce? întreabă sotul
- O mătură electrică!
- De ce? Ca să ajungă mai repede la noi?
 
Raftul cu cărti
Un adevăr incomod de Al Gore
Activităti pentru tot anul [2007] de Angela Wilkes
Viata, amorul, moartea de Arthur Schopenhauer
Teste de personalitate de Horst H. Siewert
Limbajul vorbirii - arta conversatiei de Allan Pease, Alan Garner
 
Altfel de dictionar
turtur = sunetul soneriei, iarna
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.