Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0750/27.12.2007 | ISSN 1842-2195

Editorial
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Vezi albume

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Aveam o vecină care deschidea usa tuturor colindătorilor. Nu conta cât de multi erau (si erau atât de multi, încât soneria suna o dată la 15 minute, ca să nu mai vorbesc de cei care urau pe la ferestre). Devenea riscant să lasi ceva pe foc sau să încerci să umpli cada cu apă. Oricum, după primii zece urători, fructiera se golea, din covrigi nu mai rămânea decât sforicica, nucile parcă nici nu fuseseră, bradul sarăcea de dulciuri văzând cu ochii, iar în portofel nu mai rămânea niciun ban mărunt. Vecina mea nu le dădea mult, dar îi asculta pe toti. Mai mult decât atât, îi boscorodea pe toti: ba că lasă mizerie pe scară, ba că în fiecare an scurtează colindele, până au devenit niste biete catrene, ba că sunt prost îmbrăcati, ba că steaua nu se confectionează asa, ba că au venit prea devreme, ba că au venit prea târziu, ba că nu stie ai cui copii sunt si că ar fi bine să colinde pe scara lor..., în fine, le zicea de dulce, ca într-o zi de sărbătoare. Copiii nu răspundeau nimic, îsi terminau cântarea, îsi luau putina răsplată, îi multumeau si plecau. Iar la anul veneau iar să sune la usa ei.
Mă contraria acest spectacol si o furie dispretuitoare se abătea în fiecare an asupra vecinei mele, fiindcă nu mi se părea sinceră. Nu întelegeam de ce le mai deschide, dacă nu era în stare să se bucure pur si simplu de ceea ce primea si de ceea ce dăruia în schimb. Si o parte din furie ricosa si în copiii aceia, pe care-i suspectam de meschinărie, fiindcă de dragul unor bănuti si al unor dulciuri acceptau să fie tratati astfel. Socoteam că eu procedez corect neprimindu-i, din moment ce aveam aceleasi obiectii ca si vecina mea, pe care însă nu mi se părea crestineste să le exprim fată de copii.
N-am remarcat ca, de la an la an, atitudinea sau prestatia copiilor care veneau să colinde la usa vecinei mele să se fi îmbunătătit, în schimb, consecventa celor două părti (a vecinei mele de a-i primi si a copiilor de a reveni), m-a făcut să realizez, în cele din urmă, un lucru mult mai important, si anume că, indiferent de motivatia fiecăruia, acolo, la usa ei, se producea o conexiune, se deschidea un canal de comunicare, ce permitea acestei traditii, asa denaturată cum ajunsese, să meargă mai departe. Spre un viitor care nu trebuia să fie neapărat pe placul meu sau al vecinei mele, ci spre un viitor al cărui sens numai Dumnezeu putea să-l cunoască si din care eu si vecina mea nu eram decât două andrele la aceeasi împletitură. Si că darurile pe care oamenii si le fac unii altora pot îmbrăca atâtea aspecte neconventionale, încât îti vine greu după aceea să refuzi un dar, indiferent cum îti este făcut, deoarece întelegi că în spatele lui stau ratiuni mai înalte si mai tainice decât poate cuprinde mintea ta omenească.
(Silvia Velea,
silvia_gh2002@yahoo.com )
 
Gând
Am învătat că oricât de subtire ai tăia, întotdeauna sunt două fete.
(
Kathy Kane Hansen)
 
Imagine
 
Copiii spun lucruri trăsnite
Dragă Dumnezeu,
Nu trebuie să-ti faci griji pentru mine. Întotdeauna mă uit în ambele părti.
 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Banc
- Bulă, nu vreau să mai aud că tu si fratele tău vă bateti!
- Bine, mamă, închide usa.
 
Raftul cu cărti
Îndrăgostită de un masai de Corinne Hofmann
De ce iubim femeile? de Mircea Cărtărescu
Scrisori imaginare de Octavian Paler
Dragostea nu moare - Maitreyi de Maitreyi Devi
Taina iubirii - Povesti pentru copiii mari si mici de Danion Vasile
 
Am învătat din filme
Când un cadou este oferit, capacul este ambalat separat de restul cutiei si este scos, astfel încât hârtia de împachetat nu este niciodată ruptă sau sfâsiată.
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.