Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0751/28.12.2007 | ISSN 1842-2195

Publicistică
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Vezi albume

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Povestile pastorului danez [Andersen] sunt parabole sentimentale, drese cu umanitarism si cu putină satiră socială.
Aceste istorioare, fabricate de un predicator plin de bune intentii si crestine si, cum am zice, înaintate, încântau burghezimea liberală de acum jumătate veac. Părintii dăruiau copiilor cartea, plini de dulce împăcare în cugetul lor de oameni iubitori de progres moral si social. Citind-o, guvernantele si copiii se amuzau totdeauna cu profitabilă înduiosare. Prin haina cu pretentii de naivitate a povestei, mintea copilului descoperea cu dulce desfătare idei si simtiri înăltătoare. Copilului bogat i se înmuia inima de compătimire; inima celui sărac tresărea de sperantă în bunătatea lui Dumnezeu, pe ici-pe colo chiar si în acea omenească.
Asta era pe atunci. Astăzi, între toate ideile comune cu care se împodobea sufletul burgheziei liberale si se îmbăta uneori si inima proletarului de pe vremuri, nici una nu-i atât de compromisă ca ideea umanitară. Clasele sociale dacă nu sunt în fiecare moment încăierate, îsi arată coltii fără încetare, si, aproape indiferent de vârstă, indivizii sunt în stare de război perpetuu.
Săracii nu mai vor să stie de milostenie si bunăvointă. Ei vor să răpească si să stăpânească cu pumnul. Bogatii, de groază, s-au făcut aspri; sunt furiosi de ingratitudinea săracilor, care nu recunosc binefacerile si nu mai zic: Sărut mâna! Predicatorul umanitar nu mai are public. În cartea lui rămân doar două-trei povesti, de inspiratie adevărat populară, ca istoria lui Claus cel mare si a lui Claus cel mic, unde triumfă realistic istetimea practică si cruzimea cu sânge rece...
Astăzi, piata lumii, lipsită ori săracă de multe lucruri plăcute, e cel putin frumos încărcată cu marfă de adevăruri sociale. Foarte amară la gust, ea poate fi salutară, dacă ciocnirea violentă a acestor adevăruri nu va însemna cumva, în practică, întoarcere la stări primitive în care se vor naste adevărate povesti populare, iar nicidecum idile si parabole pentru pomul de Crăciun al burgheziilor umanitare din vremea lui Andersen.
(Paul Zarifopol, "Cenzurarea lui Andersen")
 
Gând
Basmul este oglindirea vietii în moduri fabuloase.
(
George Călinescu)
 
Imagine
 
Traditii
Spre Anul Nou, se deschide ceriul de trei ori, iar înlăuntru se vede o lumină foarte mare si Dumnezeu stând la masă cu sfintii si uitându-se la noi. Altii zic că văd mese cu lumânări si sfinti stând împrejur. Altii iarăsi zic că numai Dumnezeu cu Sfântul Niculai stau la masă.
Ceriul deschizându-se îl vede numai acela care e tare bun la Dumnezeu. De demult, când erau oamenii buni, ceriul se deschidea de trei ori pe an: De Sfântul Vasile, de Bobotează si de Pasti. Unii spun că ceriul se deschide o dată la sapte ani. Când vezi deschizându-se, să ceri trei lucruri de la Dumnezeu, că ti le dă. E bine să ceri sănătate, noroc si raiul. Acestea sunt mai de căpetenie. Unii zic că numai un lucru să ceri, mai mult nu. Cel cuminte cere raiul.
("Datinile si credintele poporului român", adunate de Elena Niculită-Voronca)
 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Banc
- Cum se numeste un bărbat arătos, inteligent, atent si sensibil?
- Basm.
 
Raftul cu cărti
Odiseea de Homer
Mantaua. Povestiri. Nuvele de N. V. Gogol
Peripetiile bravului soldat Svejk de Jaroslav Hasek
Nebunii in Brooklyn de Paul Auster
Stefan Cel Mare - mică enciclopedie pentru adolescenti de Ion Turcanu
 
Familia Bundy
Bud: Nu poti fi atât de prostănacă!
Kelly: Pot să fiu orice vreau să fiu, suntem în anii '90!
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.