Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0752/31.12.2007 | ISSN 1842-2195

Editorial
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Vezi albume

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Dintre toate sensurile verbului a încheia, o să mă opresc asupra celor care au relevantă pentru sufletele noastre în momentul acesta aparte si o semnificatie specială pentru fiecare dintre noi. Căci a venit timpul finalizării unui alt an dintre cei care ne-au fost dati, vremea aceasta de sfârsire si desăvârsire pe care o trăim periodic. S-au epuizat din nou toate filele din calendar si, odată cu încheierea ultimei zile a lunii lui Îndrea Ningău, drumul se deschide spre alte zări.
Dintr-un anumit punct de vedere, ziua aceasta n-ar trebui să fie altfel decât celelalte; e adevărat că există pentru fiecare numai câte 60, 70 sau 80 de zile de-astea într-o viată, dar numărul e valabil pentru oricare alta dintre ele - 6 iulie, să spunem. Omul simte însă nevoia să pună capăt, într-un fel oarecum oficial, unui ciclu din viata lui, chiar dacă finalul acesta este, de fapt, o conventie socială pe care a schimbat-o de nenumărate ori de-a lungul istoriei umanitătii. Poate pentru că oamenilor le place să tragă concluzii, le place să-si creeze senzatia de închidere, de încheiere; de fapt, nimic nu se termină, pentru că, după cele câteva zile de vacantă, lucrurile si vietile noastre sunt tot acolo unde le-am lăsat, iar problemele reale nu se duc în mod miraculos odată cu sfârsitul anului. Însă iluzia ne farmecă mintile si ne dă încredere: toate pe lume par posibile de făcut, răul îsi istoveste puterea si îsi pierde rostul, isprăvindu-se. Si nici nu trebuie să fie altfel, pentru că magia epilogului se asociază fără îndoială cu miracolul începutului de drum, ziua care să găteste este doar un ieri al celei ce va să vină, iar timpul care se mântuie e doar fratele celui care stă să se întindă, lenes si nemuritor, peste toate ale noastre. Cele ce trec sunt doar porti deschise spre cele ce vor veni, iar anul care bate la usă va aduce cu sine asezare, legare si statornicire. Tot ce era ne-întreg se completează, tot ce era ne-deplin se împlineste, tot ce era im-perfect se rotunjeste, pentru că a venit vremea dării de seamă, a rezumării celor bune si rele, vremea finirii si a săvârsirii, vremea întregirii prin formarea părtii de pe urmă, vremea când "ochiu-nchis afară, înlăuntru se desteaptă".
Să nu lăsăm neîncrederea să ne macine speranta, pentru că cele nefăcute anul trecut mai au timp a se face la anul, iar dacă rândul facerii nu le vine, poate rostul lor nu este a fi făcute, cât stiute, întelese si dorite, pentru că fără ele inima Omului ar fi tristă si searbădă. Si degeaba ar bate.
(Iulia Musat,
iulia.musat@gmail.com )
 
Gând
Trebuie să stii când se încheie o etapă din viata ta. Dacă te încăpătânezi să rămâi mai mult decât e necesar, pierzi bucuria de a trăi si sensul vietii.
(
Paulo Coelho)
 
Imagine
 
Traditii
Dumnezeu, la începutul anului, e tânăr si, la sfârsit, bătrân. De aceea se cheamă "Anul Nou", pentru că atunci Dumnezeu întinereste: tot astfel si învătătoriul pe care la pus Dumnezeu oamenilor. Anul Nou de aceea se cheamă, pentru că atunci se schimbă crângurele ceriului, se schimbă pânele, porneste spre un alt an nou.
De Anul Nou se îmblă cu uratul, că atunci se împlineste anul si e păcat să dormi. Spre Crăciun, de Anul Nou, spre Pasti, nu se cade să doarmă oamenii si se cuvine să ardă toată noaptea lumânarea în casă. Oamenii se firitisesc, ca să fie cum mai bine peste an, să le dea Dumnezeu sănătate, bucurie, noroc si spor. În ziua aceea, să pui gând bun la toate si a bine să le minesti, că rămân asa. Atunci să te păzesti, să nu te superi, să nu te sfădesti, să fii vesel si tot anul asa vei fi. Dacă te apuci atunci că nu-i mai gresi, si Dumnezeu îti iartă tie toate păcatele.
("Datinile si credintele poporului român", adunate de Elena Niculită-Voronca)
 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Banc
Sotia pleacă în interes de serviciu în altă localitate. Sotul îl scoală pe copil de dimineată, îi serveste micul dejun si îl ia de mână ca să-l ducă la grădinită. La grădinită, educatoarea îi spune că acest copil nu face parte din nicio grupă de acolo. Îl duce la altă gradinită, primeste acelasi răspuns. La fel i se spune si la a treia grădinită. Când ies de la a patra grădinită, copilul îi zice:
- Tăticule, dacă mai mergem la încă o grădinită, eu astăzi chiar că întârzii la scoală.
 
Raftul cu cărti
Enciclopedia statelor lumii de Horia C. Matei
Mari enigme ale omenirii [2007]
Banca de informatii - enciclopedie pentru copii [2007]
Amintiri din copilărie. Povesti. Povestiri de Ion Creangă
Marea enciclopedie a lumii vii - un ghid al vietii de pe Terra [2007]
 
Stiati că...
...înainte de a porni în migratia spre sud, gâstele arctice se întrunesc ca să se îmbărbăteze una pe cealaltă înainte de călătorie?
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.