Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0761/11.01.2008 | ISSN 1842-2195

Publicistică
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Vezi albume

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

În corespondenta lui Voltaire cu Frederic cel Mare vine deseori vorba de lacrimi. Pentru poezii, pentru tragedii mai ales, câteodată si fată de întâmplări triste netrecute prin poezie, bărbatii acestia se întrec în plâns, si, desigur, nu fără mândră multumire, îsi anuntă unul altuia frecventa si bogătia lacrimilor. Asa era si pe atunci: "verser des larmes" era o elegantă obligatorie.
Dinadins am pomenit, ca exemplu, pe acestia doi, - oameni deosebit de isteti si practici, care treceau cu vointa lor peste orice, ca să se vază în trăsături cât mai groase puterea ciudată a unei mode psihologice. Când regele cel atât de sensibil a dat răvas de drum filozofului, el spunea intimilor: l-am stors ca pe o lămâie, nu mai aveam ce scoate din el. De partea lui, filozoful sensibil făcuse contrabandă cu hârtii de valoare saxone, pe care Frederic tocmai le interzisese în Prusia. Acest literat care-si amesteca, când vroia, lacrimile umanitare cu ale prietenilor regali sau altii, nu se oprea să tragă pe sfoară un vecin de mosie pentru câtiva stânjeni de lemne. Se dovedeste tocmai că manifestarea eclatantă a sensibilitătii nu opreste pe om să-si vază teribil si fără rezervă de treburile care-i sunt exclusiv si imediat folositoare.
Moda lacrimilor a trecut de mult. Într-o nemereală de geniu, Caragiale a numit lacrimile: balele melancoliei. Vorbele aceste strălucite rezumă o stare de suflet a unei epoci întregi: nouă ni-e scârbă să ne dăm pe fată sensibilitatea - si tocmai celor mai autentic sensibili dintre noi ni-e scârbă. O pudoare nouă s-a născut în omul civilizat, pudoarea sentimentului. Desigur, această achizitie este rezervată unei minorităti. Încolo, dacă lacrimile fizice sunt aproape total demodate, lacrimosenia ca intentie si manieră, ca esentă de stil, este marfa tuturor răspântiilor.
Sentimentalitatea este procedura cea mai grosolană pentru a da, pe întelesul celor multi, o idee avantajoasă despre persoana noastră morală.
(Paul Zarifopol, "Din registrul ideilor gingase")
 
Gând
Deosebirea între sentiment si sentimentalism este usor de stabilit. Dacă, circulând pe o stradă, eviti să zdrobesti un cătelus, e vorba de sentiment. Dacă însă, răsucind volanul pentru a evita cătelusul, omori niste pietoni, e sentimentalism.
(
Frank Herbert)
 
Imagine
 
Interesant
Primele istorioare despre Robin Hood au fost niste balade din secolul al XV-lea. În unele din aceste balade, Robin si oamenii săi poartă straie rosii sau stacojii, iar în altele, doar Robin poartă haine rosii, iar oamenii săi vesminte verzi, ceea ce scoate în evidentă rolul său de conducător, întrucât hainele rosii sau stacojii erau cele mai scumpe în Anglia medievală, pigmentul folosit la vopsire, cârmâzul, extrăgându-se din corpul uscat al unei insecte-femelă. Abia în versiunile ulterioare, hainele haiducilor au devenit verzi, desi e posibil ca ele să nu fi fost chiar verzi, adică Lincoln Green, ci Lincoln Grain, care era o vopsea stacojie. Primele povestiri pun accentul pe îmbrăcăminte, iar la un moment dat Robin joacă rolul unui negustor de postavuri, vânzându-i regelui 37 de metri dintr-o tesătură verde. Acest lucru a dat nastere ideii că baladele s-ar putea să fi fost scrise pentru breasla negustorilor de tesături. Mai multi istorici au sugerat că adevăratul mesaj al povestirilor despre Robin Hood nu este lupta traditională dintre "pădure si oras" sau "bogati si săraci", ci victoria negustorului aventurier, reprezentant al claselor de mijloc, asupra nobilimii corupte si decăzute.
 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Banc
Sotia vine acasă plângând că i s-au furat banii din buzunarul de la piept al hainei. Sotul o întreabă:
- Dar n-ai simtit când hotul ti-a băgat mâna în sân?
- Ba da, dar n-am stiut ce intentii avea!
 
Raftul cu cărti
Morometii de Marin Preda
Scrisori imaginare de Octavian Paler
Parade amoroase de Jacques De Decker
Alchimistul de Paulo Coelho
Năzdrăvăniile lui Nastratin Hogea de Anton Pann
 
Familia Bundy
Peggy: Al, ce aveam pe mine în ziua în care ne-am cunoscut?
Al: Prea mult fard.
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.