Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0766/18.01.2008 | ISSN 1842-2195

Publicistică
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Vezi albume

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Dacă privim fierberea vietei noastre publice putem vedea lesne că nelinistea perpetuă din generatiunea ce e azi la ordinea zilei si frecările ei, atât din viata politică cât si din cea spirituală, nu-si au cauza lor pe - atâta în interese personale (precum o sustin unii), ci mai mult în profunda sciziune dintre directiunile pe care au apucat unii pe de o parte, altii pe de alta. Adăugind pe lângă acestea un caracter cam vehement, precum e acel al rasei noastre, ne putem lesne esplica de ce simple diverginte în păreri se schimbă în neîncredere si în acuzări de intentiuni subversive. Răul cel mare nu e că o asemenea stare de lucruri esistă, ci că se perpetuă si se mosteneste; si dacă generatiunea ce creste azi ar aduce cu sine o mostenire atât de tristă, nu ne îndoim că, prin o consecintă nedreaptă si mereu în crestere, antitezele ar deveni mai mari si mai neîmpăcate.
Însă generatiunea ce creste are si ea datorii de împlinit, precum le are fiecare generatiune ce se întelege pe sine însăsi, si e lesne de presupus că membrii ei, îndată ce au cunoscut răul, au cugetat si la remedii contra lui.
Însă unul din cele mai mari defecte ale prezentului e tocmai starea de lucruri ce am caracterizat-o si trebuinta cea mai mare ne s-a părut nouă că ar fi o singură directiune a spiritului pentru generatiunea ce creste. Ca lucrarea noastră în viitor să constituie un singur organism, normal si fără abatere, e, se-ntelege de [la] sine, un ideal a cărui împlinire nu e decât problematică; însă putinul bine ce ar putea rezulta dintr-o încercare de a organiza viata viitorului însemnează totusi mai mult decât nici o încercare spre aceasta.
(Mihai Eminescu, 15 septembrie 1870)
 
Gând
Fără unitate în actiune nu există putere.
(
Balzac)
 
Imagine
 
Calendar
Pe 18 ianuarie 1848 s-a născut, în judetul Arad, Ioan Slavici, nuvelist, romancier, dramaturg si gazetar român. Si-a făcut studiile liceale la Arad si Timisoara, iar pe cele universitare la Viena, între 1871-1874. Aici îl cunoaste pe Mihai Eminescu, student si el, cu care va lega o prietenie pe viată. La îndemnul acestuia, Ioan Slavici începe să scrie literatură si să publice în Convorbiri literare, devenind unul dintre membrii activi ai cenaclului Junimea. Scrierile de început sunt în majoritate povesti de structură populară. În 1881 îi apare volumul "Novele din popor", moment istoric în dezvoltarea prozei românesti, cuprinzând câteva scrieri devenite clasice: "Popa tanda", "Gura satului", "Budulea taichii", "Moara cu noroc" etc. De altminteri, talentul său s-a afirmat în primul rând în nuvelistică. Exceptându-le pe cele idilice ("Scormon", "La crucea din sat"), care merg pe o linie traditională, în celelalte categorii de nuvele personalitatea scriitorului se exprimă foarte puternic. În 1894 începe publicarea în foileton a romanului "Mara", în revista Vatra, pe care Slavici o înfiintează împreună cu Caragiale si Cosbuc, si care va apărea în volum abia în 1906.
Ioan Slavici este considerat un autor obiectiv, excelent analist al stărilor sufletesti si creator al unei tipologii viguroase si convingătoare. De asemenea, a jucat un rol literar si politic important în presa din Transilvania, fiind arestat si condamnat de câteva ori, ca urmare a convingerilor si demersurilor sale politice. Moare la Panciu, pe 17 august 1925.
 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Banc
După ce loveste un pieton, masina îsi continuă drumul încă 10 metri. Soferul opreste, scoate capul pe fereastră si tipă:
- Fii mai atent!
Pietonul se ridică speriat si întreabă:
- De ce, vrei să dai înapoi?
 
Raftul cu cărti
Primul meu dictionar ilustrat [2007]
DEXI (Dictionar explicativ ilustrat al limbii române) [2007]
Noul Dictionar Universal al Limbii Române [2006]
Dictionar de cuvinte polisemantice [2004] de Silviu Constantinescu
Dictionar de termeni literari si figuri de stil [2006] de Marina Robanescu
 
Familia Bundy
Peggy: Ei bine, care dintre voi merge sus, ca să-i spună tatălui vostru că metalul conduce curentul electric?
Kelly, Bud: Noi nu. Am putea păti ceva împreună cu el.
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.