Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0771/25.01.2008 | ISSN 1842-2195

Publicistică
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Vezi albume

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Este banal că aproape fără încetare toti ne ostenim să potrivim cât mai bine realitatea cu simtirea noastră, si că, în stare normală, nicio clipă nu ne părăseste convingerea că putem să o potrivim întrucâtva. Aceasta face ca în multimea mare a oamenilor, cu rezistenta intelectuală slabă, usor se naste credinta că realitatea este din capul locului alcătuită cu totul de dragul nostru. În întelesul acesta sentimentalismul este puerilitatea esentială a masei umane, si aceasta se arată în gustul literar, în visurile si impulsiunile politice ale multimilor. De câte ori realitatea dezminte prostia sentimentală, omul simplu se supără fără măsură, de câte ori pare să o confirme, omul se bucură si se topeste întrun optimism duios. Pe asemenea supărări si bucurii se întemeiază atitudinile estetice, morale si politice ale multimilor.
În politică, se întelege usor că opozitiile trebuie să se arate sentimentale, să manifeste cât mai indiscret sensibilitate pentru durerile oamenilor, să întărească până la exces credinta elementară în mai-binele absolut. Această prioritate a sentimentalismului se face cu atât mai evidentă, cu cât mai multă paradă se face de stiintă în politică. Una din cele mai precise forme de asa-numită politică stiintifică este materialismul economic. Pe urma lui Marx se repetă cu tantosă hotărâre că raporturile politice depind exclusiv de felul productiei. Se întelege însă că felul productiei într-un anume timp nu depinde de sentimentele, nici de visurile cuiva. Dar această constatare teoretică este cu desăvârsire neplăcută în practică - politică nu se poate face cu dânsa. Atunci partidul acela, care tocmai revendica pentru dânsul cu glorioasă convingere stiintifică doctrina materialistă, a împărtit foarte abil lucrul în două: excluziv pentru cărtile savante se rezervă doctrina pură, că nu se pot fabrica forme politice în contra fatalitătii economice; iar în discursuri si brosurele se păstra buna si vechea metodă a fanfarelor si atacurilor sentimentale. si asa marxistii puri au putut face, în Rusia feudal-agrară, stat comunist, cu imperturbabilă elegantă teoretică, fără să le pese cât de putin de realitătile economice. Desigur, un exemplu delicios de triumf al sentimentalismului pur în politică. Adică: sentimentalismul e pur, fireste, de partea multimii; în sferele de sus, e politică pură, asa cum se face ea de când lumea, nepătată de vreun moft stiintific.
(Paul Zarifopol, "Din registrul ideilor gingase")
 
Gând
Politica practică rezidă în a ignora fapte.
(
Henry Brooks Adams)
 
Imagine
 
Site
Sculpturile din zăpadă si gheată au devenit o traditie de iarnă în multe locuri. Sunt creatii impresionante prin frumusetea lor aparte, dar si prin efemeritate. Aristici investesc mucă si creativitate în ceva care peste câteva luni nu rămâne decât în fotografii. Un grup de astfel de artisti este si Canadian Snow Sculpture Team. Pe site-ul lor sunt prezentate creatii proprii, informatii despre fiecare lucrare si despre echipa care le-a realizat.
(Lucian Velea)
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

 
Banc
- Bulă, ce este Whisky?
- Whisky e băutura pe care alegătorii o beau prin reprezentantii lor din Parlament.
 
Raftul cu cărti
Dictionarul Primului Război Mondial [2007] de Ian V. Hogg
Dictionarul celui de-al Doilea Război Mondial [2007] de Ian V. Hogg
Enciclopedia statelor lumii de Horia C. Matei
Atlasul lumii pentru copii (60 de pagini de hărti)
Cultura generală - enciclopedie ilustrată de W. H. Smith
 
Familia Bundy
Kelly: Întâlnirea ta cu o fată înseamnă pentru tine mai mult decât fericirea mea?
Bud: Si un milkshake înseamnă pentru mine mai mult decât fericirea ta!
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.