Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0792/25.02.2008 | ISSN 1842-2195

Editorial
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Vezi albume

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Una dintre activitătile specific umane este aceea pe care o denumeste verbul a citi. Cea deprinsă în scoală, la vârste fragede, înseamnă "a parcurge un text pentru a lua cunostintă de cele scrise", actiune ce se poate face si cu glas tare, în scopul comunicării informatiei respective. La nivel mai profund, tot ceea ce înseamnă învătare, studiu, instruire si cultivare – totul se poate rezuma prin deprinderea cititului, dusă până la pasiune sau meserie. Dincolo de asta, o multime de lucruri pot fi "citite" – partiturile muzicale, planurile si hărtile, diverse aparate care indică ceva (contor, termometru, barometru etc).
Nu mă consider o cititoare înrăită, dar lectura e una dintre îndeletnicirile pe care le agreez în mod deosebit. Face parte din ritualurile mele zilnice, din cel putin două motive foarte bine întemeiate: unu – am o foarte solidă "conexiune la internet" si doi – sunt profesor de limba română. Primul mă leagă de restul lumii prin intermediul informatiilor pe care le primesc prin newslettere sau prin e-mailuri, mă ajută să păstrez legătura cu cei care-mi sunt departe sau să-i întâlnesc pe cei asemenea mie, într-un mod mult mai simplu si mai eficient decât mergând pe stradă. Cel de-al doilea face din citit o necesitate si o obligatie... si dacă n-ar fi, în acelasi timp, si o plăcere, eu m-as lăsa de meserie. Însă, pentru mine, cărtile sunt niste călătorii în sine. Mi se pare fascinant felul în care privesc altii lucrurile din jurul lor si miraculos modul în care îsi folosesc talentul ca să-mi dezvăluie perspective pe care niciodată nu mi le-as fi putut închipui. Sincer, uneori mi se pare că asta e si o formă foarte subtilă de autoflatare: mă minunează perpetuu întelegerea de care sunt capabilă, faptul că reusesc să pricep ideile alea grozave care le-au luat atâta timp si-atâta trudă. Acesta este, probabil, motivul pentru care cărtile mele nu îmbătrânesc niciodată (desi unele dintre ele sunt citite, recitite si răscitite). Pentru perpetua căutare a semnificatiei, la care mă provoacă. Din acelasi motiv, mă încântă tot felul de "citituri", cum sunt, de pildă, cele în palmă sau în cafea (făcute de babe atoatestiutoare), cele în stele (făcute încă din timpuri străvechi) sau în pietre (făcute într-o proză a lui Eliade). Dar mai ales cele miraculoase, care ne sunt în fiecare zi la-ndemână, cum ar fi cititul sufletului în ochii cuiva, cititul gândului printre cuvinte... sau în tăceri... sau printre gesturi... Pentru că toată viata omului este o grozavă lectură cu răsuflarea tăiată, căreia i-am dori înteleasă "intriga", dar cât mai departe sfârsitul.
(Iulia Musat,
iulia.musat@gmail.com )
 
Gând
Un muzicolog este o persoană care poate citi muzica, dar nu o poate auzi.
(
Thomas Beecham)
 
Imagine
 
Interesant
Tratatul pierdut al lui Arhimede, "Metoda teoremelor mecanice", a fost descoperit în secolul XX, cu ajutorul stiintei moderne, sub straturile de text rescris si de vopsea ale unei cărti de rugăciune ortodoxă grecească. Mai exact, este vorba despre o transcriere din secolul X a lucrării lui Arhimede. Desi copia este foarte deteriorată, este cea mai apropiată de versiunea originală, întrucât corespunde perfect stilului celebrului matematician din secolul III î.Ch. Concepte matematice, precum adunarea unui sir infinit de numere pentru a obtine o sumă finită, formulate cu 2000 de ani înainte de a fi cu adevărat utilizate, sau diagramele care arată că Arhimede folosea calculul diferential si integral pentru a afla arii si volume, pot fi "citite" astăzi cu ajutorul unei tehnici de obtinere a imaginilor multispectrale.
Se pare că în secolul XIII era o practică obisnuită reciclarea manuscriselor din biblioteci pentru a face palimpseste. Asa s-a întâmplat si cu pergamentul lui Arhimede, peste care un călugăr a turnat un decolorant natural si a răzuit cerneala, ca să obtină o suprafată curată. Apoi a tăiat fiecare foaie în două, dublând astfel numărul de pagini, si le-a legat din nou. Când a făcut acest lucru, pentru a scrie o carte de rugăciuni peste însemnările savantului, călugărul a distrus unele dintre cele mai importante descoperiri ale matematicii. Dar cu tehnicile actuale se pot restaura "textele Evrica" pierdute ale lui Arhimede.
 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Banc
Sotul tocmai termină de citit "Bărbatul casei", o carte care îi învăta pe bărbati cum să se impună în relatia cu sotia. Vine direct la nevastă-sa si, proptindu-se în fata ei, îi spune:
- De acum înainte să-ti intre în cap că eu sunt bărbatul în casa asta si cuvântul meu e lege! Ai înteles? Acum vreau să-mi prepari cina si să mă servesti. După ce mănânc, te duci să-mi pregătesti baia, ca să mă relaxez. După baie - hai, să aud - cine mă îmbracă si îmi face freza?
Nevastă-sa îi răspunde calm:
- Ăia de la pompe funebre.
 
Raftul cu cărti
Dictionar de literatură română si universală (autori, opere, personaje) pentru elevi de Aura Brais
A trăi pentru a-ti povesti viata de Gabriel Garcia Marquez
Cei trei muschetari de Alexandre Dumas
În noapte [2007] de Haruki Murakami
Stiati că... - 500 de curiozitati incredibile, dar adevărate!
 
Stiati că...
...numele de Wendy a fost inventat pentru cartea "Peter Pan" si că înainte de aceasta nu apare în înregistrările oficiale nicio persoană cu acest nume?
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.