Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0794/27.02.2008 | ISSN 1842-2195

Editorial
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Vezi albume

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Cu toata graba, aglomeratia, rutina unui serviciu si a grijilor de fiecare zi, oamenii au uitat ce înseamnă să fie fericiti.
Întotdeauna tindem spre "absolut", gândind că acolo ne asteaptă fericirea, dar nici n-am ajuns bine pe o culme înverzită, că observăm în fată un munte plin de păduri ametitoare si uităm de fericirea promisă de pajistea din vârful dealului. Ne imaginam lumea gravitând în jurul acestui nou vis, sperând că pe piscurile semete vom simti în aripi vântul fericirii. Si pornim în mare grabă către acel ideal, nu ne oprim până nu ajungem, iar când ajungem, extenuati, zărim la poalele muntelui marea, prinsă într-o centură de stele... Si visăm iar, la căldura unei după-amieze de vară, legănati de bratele străvezii ale valurilor. Cum rămâne însă cu fericirea spre care am alergat, aceea din vârful muntelui?
Poate că fericirea constă tocmai în această căutare febrilă a unei stări superioare. Poate că nu este atât de importantă destinatia, ci călătoria în sine. Poate că tocmai în acel impuls de a ne ridica si a porni către alt vis se găseste esenta vietii. Iluzia viitoarei fericiri, a viitoarei destinatii, a viitorului spatiu oniric, care ne farmecă mai mult decât ceea ce trăim în prezent. Numai că o călătorie nu este un salt de pe o stea pe alta a unei constelatii, peste hăul orb al spatiului si al timpului. O călătorie este făcută din fiecare pas, din fiecare îndemn si din fiecare răgaz. Din fiecare căzătură si din fiecare sperantă renăscută. E acolo, în jurul nostru, fremătând de viată, pentru că fericirea este viata însăsi.
(Virginia Dobre,
dobrevirginia@yahoo.com )
 
Gând
Multi oameni ratează micile bucurii, asteptând zadarnic marea fericire.
(
Pearl S. Buck)
 
Imagine
 
Calendar
Pe 27 februarie 1902 s-a născut scriitorul american John Ernst Steinbeck. Scoala elementară si liceul le-a urmat la Salinas, oraselul său natal, iar studiile universitare le-a început la Stanford. Dat fiind că trebuia să-si finanteze singur studiile, Steinbeck si-a întrerupt adeseori cursurile, ca să facă diferite munci ocazionale. După patru ani, fără să-si termine studiile, a părăsit Universitatea si a plecat spre New York, unde a încercat să trăiască din scris ca gazetar. Nereusind, se întoarce în California, unde lucrează ca laborant chimist, zidar si muncitor agricol, pribegind din loc în loc. O vreme, locuieste pe o ambarcatiune proprie, trăind numai din pescuit.
Primul său roman, "Cupa de aur" (1929), precum si culegerea de nuvele "Păsunile cerului" (1932) si "Către Dumnezeul nestiut" (1933) nu se vor bucura de succes sau de atentia criticii. Abia cu "Tortilla Flat" (1935), Steinbeck devine un nume cunoscut în literatura americană, deschizând calea unei opere de un puternic dramatism, cu trăsături naturaliste, filonul epicii sale constituindu-l obiceiurile si miturile regiunii în care a trăit si a peregrinat. Cel mai bun roman al său, "Fructele mâniei" (1939), va fi premiat cu Premiul Pulitzer si va avea un larg ecou în opinia publică din SUA. Desi nu au reusit să atingă succesul acestei cărti, romanele de factură socială cu accente tragice care au precedat-o ("Bătălie îndoielnică - 1936, "Oameni si soareci" - 1937), precum si cele care i-au urmat ("La răsărit de Eden" - 1952, "Iarna vrajbei noastre" - 1961) i-au adus o si mai largă apreciere din partea cititorilor si a criticii. În anul 1962 i se va decerna Premiul Nobel, "pentru scrierile sale realiste si imaginative, îmbinând un umor afectuos cu o observatie socială ascutită". Romancierul moare pe 20 decembrie 1968.
 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Banc
O proaspătă sotie stă de vorbă cu prietena sa căsătorită de mai mult timp. Entuziasmată, se confesează acesteia:
- Sunt atât de îndrăgostită, el este pentru mine fericirea mult visată! Tot timpul caut să fiu asa cum mă visează el! Spune-mi, din experienta ta, cum as putea să-l fac si mai fericit în pat?
- Mută televizorul în dormitor.
 
Raftul cu cărti
Motivatie si personalitate [2008] de Abraham H. Maslow
Cuvinte care schimbă minti [2006] de Shelle Rose Charvet
Factorul Aladdin - Îndrăzneste! Află cum să ceri! [2008] de Jack Canfield
Întrebările sunt, de fapt, răspunsuri [2007] de Allan Pease
Decizii hotărâtoare care au schimbat vieti - Cum transformă eroii tragedia în triumf [2007] de Daniel R. Castro
 
Altfel de dictionar
înfocare = transformare în focă
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.