Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0817/31.03.2008 | ISSN 1842-2195

Editorial
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Vezi albume

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Verbul a amalgama a constituit o mare surpriză pentru mine. Desi aveam impresia că stiu ce înseamnă, am aflat abia acum despre folosirea sa, cu sens propriu, în domeniul chimiei, presupunând aliajul mercurului cu un alt metal. Una dintre cele mai des întâlnite utilizări ale procedeului este extragerea, cu ajutorul mercurului, a aurului si argintului din minereuri, deoarece amalgamarea acestor metale pretioase este una dintre cele mai usoare. De asemenea, argintarea diferitelor obiecte de cupru sau alamă se face prin acoperire cu un amalgam de argint (simplă amestecare a metalelor la rece), din care apoi se îndepărtează mercurul prin încălzire. Combinatiile mercurului sunt socotite printre cele mai toxice substante minerale, acest metal fiind otravă cumulativă si, neavând niciun rol biologic, nu există mecanism de eliminare din organism.
Poate că, plecându-se de la acest aspect negativ, sensul figurat presupune un amestec de elemente disparate, o adunătură de corpuri eterogene, de lucruri sau de persoane nepotrivite unele cu altele, un veritabil talmes-balmes. De aceea, desi nu cunosc cât de puternică este coeziunea chimică a mercurului cu alte metale, mă gândesc la faptul că amalgamarea "figurată" nu stabileste sinonimie perfectă cu – să spunem – "amestecarea", "combinarea", "fuziunea", "contopirea" si "unificarea" (desi acestea sunt precizate în dictionar), tocmai din cauza lipsei de aderentă între elemente, din cauza diferentierii lor atât de puternice, încât stau gata-gata să se desfacă.
Undeva, însă, ascuns într-un colt al foii de dictionar, am găsit sensul folosit în lingvistică al acestui cuvânt, cel care presupune "a amesteca sensuri diferite" si, fără să vreau, mi-au venit în minte versurile lui Nichita: "N-ai să vii si n-ai să morti"... Pare un nonsens. Atâta că, dacă stii amalgamare acum, si dacă ai cunostintă de cele două sensuri ale lui "vii", reusesti să-i vezi, elegantă, răsucirea de pe un sens pe altul, cu efect năucitor. Si dintre toate amalgamările posibile, cea lingvistică mi se pare mie născătoare de mari revelatii.
(Iulia Musat,
iulia.musat@gmail.com )
 
Gând

Vitejie. Un amestec ostăsesc de vanitate, datorie si sperantă de cartofor.
(
Ambrose Bierce)

 
Imagine
 
Interesant
În afară de mercur, mai există trei metale care se pot lichefia la temperatura camerei. Este vorba de galiul, cesiul si franciul.
Galiul (Ga) este folosit în cipurile din siliciu datorită proprietătilor lui electronice "stranii". Este utilizat si la constructia CD-player-elor, pentru că, în reactie cu arsenul, transformă curentul electric direct în raza laser care este folosită la citirea datelor de pe CD.
Cesiul (Cs) este folosit în special la ceasurile atomice, este utilizat la redarea secundei atomice. Explodează cu o violentă extraordinară atunci când vine în contact cu apa. Cesiu înseamnă "cer albastru" si a primit aceasta denumire din cauza liniilor albastre care se observă în spectrograma sa.
Franciul (Fr) este unul dintre cele mai rare elemente. S-a estimat că există doar 30 de grame de franciu în stare naturală. Acest lucru se datorează faptului că este puternic radioactiv, dezintegrându-se rapid si dând nastere unor elemente mult mai stabile. Este, asadar, un metal lichid, dar numai pentru câteva secunde cel mult.
Aceste elemente sunt lichide la o temperatură neobisnuit de scăzută pentru metale, întrucât aranjamentul electronilor din atomii lor îi împiedică să se apropie prea mult unul de altul. De aceea, atomii plutesc liber, fără să fie atrasi de vecinii lor si, astfel, să poată forma o retea cristalină.
 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Banc
Într-un restaurant:
- Ospătar, am vărsat din greseală toată sarea din solnită în supă!
- Nu vă faceti griji, domnule, imediat vă aduc altă solnită plină.
 
Raftul cu cărti
Misterele Fizicii - prima mea enciclopedie de stiintă [2008] de Richard Hammond
Misterele Chimiei - prima mea enciclopedie de stiintă [2008] de Robert Winston
Pietre pretioase - mică enciclopedie [2004] de Rudolf Duda
Fortele naturii. Enciclopedie pentru copii [2007]
Stiati că... - 500 de curiozităti incredibile, dar adevărate! [2007]
 
Stiati că...
...desi peste 100 de milioane de chinezi vorbesc fiecare dintre principalele dialecte, unele sunt atât de diferite, încât fac imposibilă întelegerea reciprocă, si că doar limba scrisă, care contine peste 30.000 de semne, este înteleasă de toti?
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.