Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0820/03.04.2008 | ISSN 1842-2195

Editorial
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Vezi albume

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Unul dintre locurile copilăriei mele a fost o balastieră, care se afla la capătul străzii unde locuiam. O suprafată mare de teren, cu movile uriase de pietris si nisip, în care pătrundeam printr-o spărtură mică în zidul de beton, după ce muncitorii plecau de la lucru. După-amiaza deveneam stăpâni absoluti peste tinutul acela halucinant, cu labirinturi si dune, în care construiam până seara castele, cazemate, metereze sau tobogane; prin care ne fugăream, urcând în patru labe versantii instabili, fără să ne pese de haine, coate si genunchi. A doua zi dimineata, toată lumea noastră efemeră dispărea în căusele excavatoarelor. Însă după-amiaza, când regăseam coastele netede de nisip, ne avântam sălbatic spre micul nostru Eldorado.
Nu m-am întrebat niciodată ce gândeau sau ce simteau muncitorii când intrau în carieră si găseau movilele răscolite de trupurile noastre, de parcă o liotă de spiridusi dădea iama în fiecare noapte. Probabil că zâmbeau, fiindcă nu au astupat spărtura din zid. Iar o dată, când construiserăm într-un loc mai ferit, ne-am găsit "orăselul" întreg. Cupa se împlântase grijuliu aproape de "fortificatii" si tăiase cu delicatete în jurul lor...
Balastiera aceea s-a desfiintat când eu crescusem binisor si nu mă mai jucam acolo de ani buni. La început au dispărut nisipul si pietrisul, apoi barăcile, apoi excavatoarele... Locul acela s-a betonat si a apărut un alt obiectiv industrial. În fiecare zi mergeam pe lângă gardurile care împrejmuiau locul, stiind ce se întâmplă acolo, dar fără să constientizez că balastiera nu mai era. Ea era, dar se scufundase pe nesimtite în adâncurile fiintei mele. Nu conta că treceam pe lângă "altceva" decât vechea balastieră, drumul meu ducea pe acolo, prin acel spatiu care, în felul acesta, îsi găsea continuitate în viata mea. Făceam parte din transformarea naturală a locurilor, mă lăsam malaxată împreună cu ele.
Apoi am părăsit orasul natal, definitiv. M-am întors după un an si ceva, iar în locul "balastierei" mele am găsit un supermarket. Am avut un soc, de parcă m-as fi trezit iar copil, venind într-o după-amiază în picioarele goale, cu găletusa plină cu apă si lopătica, si m-as fi pomenit dintr-o dată în fata unei arătări care ieri nu fusese acolo. Mi-am dat seama că fiecare etapă a vietii este legată de anumite locuri, care devin la un moment dat reprezentative. Nu sunt locuri care s-au întipărit în memorie si asteaptă doar să fie amintite, sunt locuri care tin de arheologia sufletului si pe care le "recuperezi" abia atunci când constientizezi că ele nu mai fac parte nicicum din viata ta.
(Silvia Velea,
silvia_gh2002@yahoo.com )
 
Gând

Copilăria. Singurul paradis pierdut.
(
Valeriu Butulescu)

 
Imagine
 
Copiii spun lucruri trăsnite
- Ce spune legea gravitatiei?
- Legea gravitatiei spune că nu e cinsit să sari în sus fără să te întorci înapoi, jos.
 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Banc
După trei ani, un scotian se întoarce în orasul său natal. La gară se uită după fratii săi mai mici, dar nu-i vede. Doi bărbosi se apropie de el:
- Nu ne mai recunosti?
- Voi sunteti?! Nu v-am recunoscut cu bărbile astea până la brâu! Dar de ce le purtati amândoi asa de lungi?
- Pentru că ai luat aparatul de ras cu tine, când ai plecat...
 
Raftul cu cărti
Cum să stimulati zilnic inteligenta copiilor vostri [2008] de Nessia Laniado
Mama si copilul. Editia a VI-a [2005] de Emil Capraru
Psihologia desenului la copil [2008] de Philippe Wallon
Cum să fii un tată bun pentru fiica ta [2008] de Alain Braconnier
Si tu poti fi Supernanny. Cum să-ti cresti bine copilul [2007] de Irina Petrea
 
Am învătat din filme
Este posibil să conduci în sigurantă minute în sir fără să privesti la drum, cu capul întors spre interlocutor sau cercetând o hartă.
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.