Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0822/07.04.2008 | ISSN 1842-2195

Editorial
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Vezi albume

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Anul acesta am aflat că, începând de anul trecut, ultima sâmbătă din luna martie a devenit ziua dedicată planetei noastre. Miscării initiale, desfăsurate în San Francisco si Sydney-Australia, i s-au alăturat mai multe orase ale lumii, iar ideea a străbătut peste mări si tări până la noi, în România. Pe 29 martie, începând cu 8 p.m., se propunea stingerea luminilor si întreruperea folosirii oricărui aparat alimentat cu energie electrică care, bineînteles, putea fi deconectat, timp de o oră.
Aflasem din presă despre eveniment si chiar mă hotărâsem să mă conformez, desi nu mi-am făcut prea multe iluzii că orasul în care trăiesc se va alătura in corpore acestei initiative. Însă, tot de multă vreme am învătat că schimbările personale si proiectele pe care ti le faci nu trebuie să asculte de îndemnurile turmei si nici să fie conditionate de reactiile celorlalti oameni. Hotărârea mea de a respecta această oră părea definitivă, iar Sărbătoarea Pământului avea să conteze. Atâta că ziua respectivă a fost una extrem de obositoare, iar când am ajuns acasă, chiar în jur de 8 p.m., ora fără electricitate nu mai părea deloc asa o idee grozavă: mi-era foame, voiam să fac baie si să mă bag în pat, fără preocupări ecologice de nicio culoare politică. Dar odată ajunsă în apartament, am avut un moment de ezitare înainte să aprind lumina, asa că decizia s-a luat brusc si fără echivoc. A fost chiar distractiv: niciun zumzet electric, casa plină de lumânări, fără televizor, fără calculator, fără telefon. Am făcut toate lucrurile ce trebuiau făcute în momentul acela al zilei, cu un pic de bâjbâială si un strop de ezitare, dar planeta si-a primit ecomomia ei. N-a fost mare lucru, presupun, însă sentimentul pe care l-am avut la sfârsit, când am aprins becul, a fost plăcut si personal. Mai mult decât atât, după o zi năucitoare, într-o săptămână plină de politie, ambuteiaje, redirijări, reorientări si parapregatiri de NATO, eram în mod miraculos relaxată, tăcută si linistită.
Si din nou s-a născut în mine întrebarea care mă macină uneori: de ce luăm decizia să nu facem gesturi atât de mărunte, pornind de la premisa că oricum nu contează, pentru că ceilalti nu vor face acelasi lucru? Asta în conditiile în care fiecare dintre noi cunoaste valoarea unui zâmbet într-o lume încruntată, a unei vorbe bune într-un moment de tăcere indiferentă, a unei raze de soare într-o zi ploioasă. Gesturile mărunte si cel mai adesea nestiute schimbă lumea, si asta ar trebui să ne îndemne să le facem oricum. În orice zi. A fost Ora Pământului si i-am dat-o. Iar Pământul mi-a arătat ce frumos licăreste sufletul meu...
(Iulia Musat,
iulia.musat@gmail.com )
 
Gând

Bine iluminat, gunoiul cosmic străluceste.
(
Valeriu Butulescu)

 
Imagine
 
Interesant
În pesterile din Noua Zeelandă, minuscule puncte luminoase fac din tavanul stâncos un cer înstelat. Sunt larvele tântarilor fungus, care folosesc lumina pentru a captura prada. Fiecare însiră un fir de mătase pe tavanul pesterii, apoi trage din el în jos 30 până la 50 de fire mătăsoase lipicioase. Larva îsi "aprinde" apoi organele generatoare de lumină, care emit o licărire fosforescentă verde-albăstruie. Musculitele de pesteră sunt atrase de lumină si se prind în picăturile de clei ca niste perle. Larva de pescar ridică "undita" si cu cât captura este mai mare, cu atât larvele strălucesc mai tare, devenind mai repede adulti.
De asemenea, în adâncimile acvatice, multe vietăti folosesc lumina ca sistem de recunoastere. Lumina le face să fie băgate în seamă: ea le poate procura o pereche, dar le poate aduce si un prădător. Dracul-de-mare este expert în folosirea luminii pentru a atrage prada, deoarece are un spin mobil în frunte, deasupra căruia sclipeste o bobită. Dar nici dracul-de-mare nu este ferit de primejdii, deoarece majoritatea pestilor mănâncă alti pesti, iar tot ce sclipeste poate fi fatal.
 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Banc
Examen de promovare la politai. Sunt băgati toti într-o sală, vine ofiterul si zice:
- Băieti, azi vă dam ceva usor.
Închide geamurile, trage perdelele, aprinde lumina.
- Fiti atenti! Eu o să sting lumina, după care voi trebuie să-mi ziceti ce s-a întâmplat cu ea, unde a dispărut.
Nimeni, nimic, niciun răspuns. Ofiterul vede că nu poate s-o scoată la capăt cu ei si continuă:
- Băieti, vă dau permisie două zile, după asta veniti si-mi ziceti unde s-a ascuns lumina.
Vin politaii după două zile, nerasi, nedormiti.
- Ei, cine stie unde a dispărut lumina?
- Dom' căpitan, zice unul, am aflat unde s-a ascuns.
- Păi cum ai aflat?
- Cum am ajuns acasă, am închis toate geamurile, am tras jaluzelele, am bătut sipci la geamuri, la usi, ce mai, am izolat toata casă. Apoi am stins lumina. Si dă-i si caut-o! Am smuls tapetul, am smuls parchetul, am dat jos tencuiala, am spart mobila, am ars saltelele, dar până la urma am găsit-o!
- Si, unde era? întreabă superiorul stupefiat.
- În frigider!
 
Raftul cu cărti
Planeta noastră Pământul [2008]
Fortele naturii. Enciclopedie pentru copii [2007]
Misterele Fizicii - Prima mea enciclopedie de stiintă [2008] de Richard Hammond
Misterele Chimiei - Prima mea enciclopedie de stiintă [2008] de Robert Winston
Stiati că... - 500 de curiozitati incredibile, dar adevărate! [2007]
 
Stiati că...
...în lunile întunecate de iarnă, multi oamenii suferă de depresii, iar terapia cu lămpi speciale cu UV sporeste producerea de serotonină si vitamina D, numită si "vitamina fericirii"?
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.