Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0823/08.04.2008 | ISSN 1842-2195

Editorial
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Vezi albume

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Paradoxal, una dintre problemele învătământului actual este faptul că se face în masă. Este ideal ca toti oamenii să beneficieze de educatie, însă apare un efect pervers: a dispărut mândria de a fi la scoală. De vreme ce este obligatoriu să te înscrii în sistemul de învătământ, cel putin până la un anumit nivel, este foarte greu să simti acest lucru ca pe o virtute si, mai ales, ca pe o motivatie. Nici chiar a absolvi o facultate nu mai este mare scofală acum, în conditiile în care candidatii sunt admisi pe baza unei chitante si sunt licentiati pe baza unui test-grilă. Asa se face că tot mai multi trec prin scoală doar ca să bifeze în CV rubricile corespunzătoare.
Din câte am citit, cred că înainte de al doilea război mondial atitudinea elevilor fată de învătătură era diferită. Erau, desigur, ca si acum, unii mai isteti si unii mai grei de cap, unii mai silitori si altii mai lenesi, dar simteau o mai mare responsabilitate a prezentei lor în clasă, o mai mare datorie fată de sacrificiul părintilor de a-i tine la scoală, o mai mare însemnătate a efortului lor de a învăta. Si mai era ceva: o magie a lucrurilor învătate. Acum, copiii sunt asaltati de informatii si sunt mai greu de impresionat. Însă se poate! Poate sarcina cea mai importantă a profesorului modern este să-si impresioneze elevii, să le spargă crusta indiferentei, să-i facă, măcar pe câtiva, să-si dorească să afle mai multe.
Ideea că treaba profesorului este să predea devine depăsită. Se pot face lectii predate mult mai bine pe DVD. Singurul motiv major pentru care vor mai există profesori este relatia umană, de grup si individualizată, pe care o pot avea cu elevii. Profesorul bun este cel care se implică în primul rând sufleteste si doar mai apoi intelectual.
Nu-mi mai tin minte toti profesorii, nu mai stiu mare lucru din ce-au predat, dar mi-i amintesc pe aceia pe care i-am admirat (si încă o mai fac), fiindcă niciun lucru nu li se părea prea greu sau prea putin pentru ca eu să învăt. Si cele mai simple gesturi ale lor deveneau iesite din comun prin dăruirea coplesitoare care le anima.
(Lucian Velea,
lucian.velea@lexica.ro )
 
Gând

Învătământul este un lucru admirabil, dar e bine să ne amintim din când în când că nimic din ceea ce merită să fie stiut nu poate fi predat.
(
Oscar Wilde)

 
Imagine
 
Calendar
Pe 8 aprilie 1911 s-a născut la Răsinari, în judetul Sibiu, filozoful si scriitorul Emil Cioran. A urmat cursurile Facultătii de Filozofie si Litere din Bucuresti (1928-1932), pe care le-a încheiat cu o teză despre H. Bergson. După o bursă de studii în Germania (1933-1935), a fost profesor de filozofie la un liceu din Brasov. Din 1937, an când obtine o bursă a statului francez pentru doctorat (care-i va fi prelungită până în 1938), se stabileste la Paris.
Din 1947 începe să scrie în limba franceză. A publicat cinci cărti în tară si mai bine de zece în Franta, toate la Gallimard. Cartea sa de debut, "Pe culmile disperării (1934) a obtinut premiul Comitetului pentru premierea scriitorilor tineri needitati. Tot în România, au fost publicate "Cartea amăgirilor" (Bucuresti, 1936), "Schimbarea la fată a României (Bucuresti, 1936 si 1941), "Lacrimi si sfinti" (Bucuresti, 1937), "Amurgul gândurilor" (Sibiu, 1940). În anul 1949 obtine premiul Rivarol pentru "Manual de descompunere", apărută la Paris.
În reflectiile sale, temele eterne (Dumnezeu, iubire, timp, moarte) sunt abordate din perspectiva unei viziuni pesimiste asupra omului care, trăind într-o lume în întregime absurdă si "în descompunere", nu are altă alternativă decât "disperarea". Emil Cioran a murit la Paris, în 1995.
 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Banc
Mama lui Bulă se întoarce furioasă de la sedinta cu părintii:
- Bulă, mi s-a spus că nu faci nimic la scoală! Doar te uiti la ceilalti cum lucrează.
- Păi si doamna învătătoare face la fel!
 
Raftul cu cărti
Cum să stimulati zilnic inteligenta copiilor vostri [2008] de Nessia Laniado
Si tu poti fi Supernanny. Cum să-ti cresti bine copilul [2007] de Irina Petrea
Talentul nu este suficient [2008] de John C. Maxwell
Vizualizarea creativă [2007] de Shakti Gawain
Psihologia utilizării noilor tehnologii [2008] de Ana-Maria Marhan
 
Perle
Sinteza este o comparatie. La teză nu scriem că la Eminescu găsim nu stiu ce... la Labis găsim nu stiu ce. Sau că la Eminescu găsim vara si la ăla iarna. Nu asa se face o sinteză. Principalul e să nu fie greseli de ortografie.
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.