Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0826/11.04.2008 | ISSN 1842-2195

Publicistică
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Vezi albume

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

A fuma nu este nici un rău obicei sau un viciu, dar nu este nici o virtute, ci pur si simplu o trebuintă contractată, ca oricare alta. Cum că omul poate fără fumat nu-i nici o dovadă pentru viciozitatea si răul obicei al fumatului, căci omul poate fără multe. Dacă nu-si poate face casă sade-n bordei, dacă nu poate frige carnea o mâncă crudă, în fine dacă nu se poate îmbrăca umblă si-n hainele lui mos Adam. Toată miscarea economică a omenirii consistă în crearea de trebuinte nouă si numai escesul acestor trebuinte e un viciu. Dacă cineva ar admite teoria "Românului" atunci toate artele : muzică, pictură, arhitectură, teatru; industriile: mătasă, catifele, broderii, tesături, toate ar fi un viciu, pentru că nu constituiesc o primă necesitate, ar fi un rău obicei de care, dacă oamenii s-ar lăsa, ar fi mai... sănătosi. În realitate însă obiecte de prima necesitate nu sunt decât acelea cari se-ntrebuintează pentru nutrirea si conservarea individului; acele obiecte sunt foarte putine la număr, iar tot restul de producte omenesti sunt obiecte pentru îndestularea unor trebuinte contractate, fără cari nu ne mai putem închipui existenta omului modern.
Aceste trebuinte nu sunt contractate de cătră sistemul nutritiv, ci de cătră cel nervos, adecă de cătră organele acelea cari fac din om om, pe când obiectele de prima necesitate sunt acelea cari au a face cu existenta sa ca animal. Si într-adevăr animalele au nevoie de mâncare, de acoperământ contra intemperiilor, dar nu le-am văzut încă nici îmblând la teatru, nici fumând, nici cumpărându-si tablouri, nici făcând muzică. Adecă de! o spunem si noi aceasta în nevinovătia noastră: poate că între dd-lor vor fi văzut si cazul contrariu. A numi dar fumatul un rău obicei, un viciu, e o sofismă pentru a îndreptăti impunerea unei dări, ceea ce nu era necesar.
Mai bine s-apuca "Românul" s-arate de ce darea aceea a trebuit să se creeze. Pentru că tot d-nii liberali votaseră drumul de fier Stroussberg, pe care apoi n-a voit să-l plătească, si pentru că, plata fiind obligatorie prin iscălitura tării, conservatorii trebuiau s-o realizeze, creând resurse nouă. Departe dar de-a vedea în monopol o dare bună, contra căreia nu e nimic de zis, ea [a] fost privită asa cum este în adevăr, adecă ca o nouă sarcină, dar care se impunea prin greutătile create de guvernul dumnealor.
(Mihai Eminescu, 17 ianuarie 1879 )
 
Gând

Ipocrizia este omagiul plătit de viciu virtutii.
(
Francois de La Rouchefoucauld)

 
Imagine
 
Site
Urmare a campaniilor de constientizare despre efectele nocive ale fumatului, sunt tot mai multi toti cei care doresc să se lase. Cum nu este tocmai usor, au apărut o varietate de metode care să ajute acest proces. Site-ul www.nufuma.ro propune un sprijin inedit: o aplicatie gratuită pentru telefonul mobil, care monitorizează tigările fumate. Pe site sunt disponibile explicatiile necesare, merită încercat.
(Lucian Velea)
 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Banc
O femeie care mergea pe stradă observă un bătrânel care stătea pe un scaun în fata casei.
- Mă scuzati, nu am putut să nu remarc ce bine arătati! Care este secretul dumneavoastră pentru o viată lungă si fericită?
- Foarte simplu, spune bătrânul. Fumez trei pachete de tigări pe zi, beau sase sticle de whisky pe săptămână, mănânc numai mâncăruri cu multă grăsime si nu fac niciodată sport.
- Nemaipomenit, dar câti ani aveti?
- 26.
 
Raftul cu cărti
Artele în Parisul veacului al XIX-lea [2002] de Cristina Vasiliu
Mică metodă de pian [2006] de Maria Cernovodeanu
Arta florală [2004] de Elena Selaru
Manual de stil [2008] de Dana Budeanu
Stilista de buzunar [2007] de Kendall Farr
 
Familia Bundy
Al: Nu simt miros de mâncare. Dacă te astepti să te satisfac, îmi trebuie ce-i trebuie si lui Robert Mitchum.
Peggy: O strângere din dinti?
Al: Nu. Friptură. Hai să o văd, iubito!
Peggy: Al, stii că am gătit patru ore pentru alea cinci minute de sex pe care le-am avut? Pur si simplu nu se merită.
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.