Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0830/17.04.2008 | ISSN 1842-2195

Editorial
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Vezi albume

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Oricât de ispititor ar fi să ascult nisipurile cântătoare sau stâncile din care ies soapte misterioase, atunci când vântul bate într-o anumită directie, oricât de minunat ar suna vocea lui Dumnezeu în fosnetul frunzelor sau oricât de ademenitor ar fi să-i deslusesc vointa în miscarea ramurilor, oricât de grăitoare mi s-ar părea trosnetele lucrurilor aruncate în foc si oricât de fascinant as socoti zborul păsărilor, nu pot să văd în aceste manifestări naturale surse de oracole, ci doar mărturisiri necuvântătoare ale lui Dumnezeu despre prezenta Sa în frumusetea lumii.
În istorie, orice mijloc care a putut aprinde imaginatia oamenilor a devenit trambulină de prezicere. Asa au fost inventate aleuromancia - divinatia prin făinuri, spondilomancia - divinatia cu ajutorul bilei de vot, tiromancia - prezicerea cu ajutorul brânzeturilor, belomancia sau divinatia prin săgeti, practicată de caldeeni; hepatoscopia, născută din credinta babilonienilor că ficatul era lăcasul vietii, sau hieroscopia - examinarea viscerelor. Chiar si pestii, muti si lipsiti de luminile profetice, surghiuniti de zei într-un loc unde se stinge orice ratiune si orice inteligentă a sufletului, tot au găsit oameni care să scoată oracole de la ei.
În schimb, chiar înainte de a afla că este o formă de mancie, m-am lăsat ispitită de cledonomancie: divinatia prin cuvinte. Nu cred că manifestările naturii se pot traduce în limbaj uman, chiar si de către fiinte înzestrate spiritual, însă cred că Dumnezeu îmi vorbeste prin cuvinte si prin oameni. Fiindcă nu o dată mi s-a întâmplat să fiu frământată de o problemă, căreia nu-i găseam calea de rezolvare, si să mă simt brusc luminată de o replică într-un film, pe care se întâmpla să-l văd chiar atunci, de mesajul unei scrisori primite pe neasteptate de la un prieten cu care nu mai vorbisem de mult, de o frază citită într-o carte, pe care simtisem impulsul nelămurit s-o răsfoiesc, de versurile unui cântec care se făcea dintr-o dată auzit de afară, când deschideam larg fereastra. N-am primit însă niciodată inspiratia atunci când am căutat-o dinadins. Când am ales eu însămi cartea si am deschis-o la întâmplare, când mi-am încordat auzul la frânturile de conversatii surprinse în treacăt pe stradă sau când am vrut să "citesc" printre cuvintele din subtitraj...
Cred în semne. Cred în soaptele misterioase ale întâmplărilor, cred în cursul fiecărui lucru, cred în mesageri, cred în mâna lui Dumnezeu, care ne ajută să ne răsucim frumos firul inimii si al vietii prin urzeala destinului, si că toate acestea la un loc sunt de fapt propriile noastre amintiri despre viitor, licurici pe drumul întunecat al uitării de sine. Dar mai cred că numai Dumnezeu poate alege când si cum vorbeste fiecăruia.
(Silvia Velea,
silvia_gh2002@yahoo.com )
 
Gând

Teama de pericol este de o mie de ori mai îngrozitoare decât pericolul prezent, si nelinistea pe care ne-o provoacă previziunea răului este mai de nesuportat decât răul însusi.
(
Daniel Defoe)

 
Imagine
 
Copiii spun lucruri trăsnite
- Ce este umiditatea?
- Umiditatea este atunci când cauti aer si găsesti apă.
 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Banc
- Doctore, nu i-ati putea admininstra sotului meu un medicament pentru a visa noaptea pesti?
- De ce? E cumva pasionat de pescuit?
- Nu, dar de vreo două luni visează noapte de noapte vrăbii.
- Si de ce vă deranjează, pesti sau vrăbii, nu e totuna?
- Mă gândesc că dacă ar visa pesti nu ar mai ciripi în somn.
 
Raftul cu cărti
Semnele sfârsitului lumii [2004] de Părintele Serafim Rose
Despre ispite, întristări, dureri si răbdare [2007] de Sfântul Efrem Sirul
A iubi înseamnă a ierta [2006] de Ieromonah Savatie Bastovoi
Sfinti daco-romani si romani [2008]
De la Babel la Nazaret de L. Macarescu
 
Am învătat din filme
Oamenii nu iau niciodată în seamă avertismentele.
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.