Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0831/18.04.2008 | IssN 1842-2195

Publicistică
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
t
exte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Vezi albume

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Pe Eminescu si pe Caragiale îi numea niste simpli ratati un bărbat politic proaspăt, plin de zgomot si de succese.
Desigur ratati, însă nu chiar simpli: e obiectia unică pe care o putem ridica sentintei omului politic, în această materie. Obisnuit, are dreptate omul de piată, când judecă pe oricine vreti din punctul de vedere al pietei. Destul de curios e că oamenii de piată se amestecă a judeca pe artisti, de exemplu, si din punctul de vedere al artei respective. Acesta e, probabil, efectul unui obicei propriu vocatiei politice, al cărei nerv este, hotărât, numai îndrăzneala, nu totdeauna de calitatea cea mai fină. Se zice că odată, pe când se discuta în o comisiune a Camerei o lege industrială plină cu amănunte de specialitate, un politician, cunoscut ca întrerupător hazliu, a aruncat, de astă dată serios, o observatie asupra materiei în dezbatere. Un coleg plictisit îi taie vorba: Bine, omule, nu vezi ce prostie spui? Ba văz; dar de ce să n-o spun? răspunse omul cu eterna lui prezentă de spirit.
Acum omul nu fusese spiritual numai, fusese si profund: formulase filozofia întreagă a politicianului din statele încă crude.
Caragiale trebuie să fi supărat pe mult prea multi oameni nu numaidecât de piată, ci si mai mărunti, însă în care practicismul se lupta complicat cu vanităti prea depărtate, de exemplu cu vanitatea de a avea păreri despre artă. Prea am întâlnit, si întâlnesc încă, lume care nu vrea să vorbească decât despre cusururile lui comun umane. Avem români care-l judecă pe Caragiale cu o asprime minunat calvinică, si absolut ca si cum în omul acela natura n-ar fi pretins a realiza decât un slujbas model si un impecabil om de afaceri. Pe asemenea cetăteni severi nu face să-i întrebi, ca cel de adineaori: nu vezi, omule, ce prostii spui? fiindcă pe acest fel de oameni niciodată nu-i poti face să vadă că au spus o prostie. Sunt virtuosi, îndărătnici si foarte mândri. Sunt si aceia ce s-a admis a se numi oameni folositori societătii.
Caragiale a fost artist cu orice pret.
(Paul Zarifopol, "Caragiale, pe scurt")
 
Gând

Nimic nu e mai frumos decât adevărul, nici mai adevărat decât frumosul.
(
I.L. Caragiale)

 
Imagine
 
Site
Multe citate grozave se pot extrage din cărti, însă, uneori, autorul pune cuvintele în gura unor personaje, care pot fi relevante pentru mesaj. Si apoi mai sunt filmele si piesele de teatru, unde personajele sunt esentiale. De aceea, Citatepedia s-a îmbogătit cu sectiunea Replici, destinată acelor citate pentru care trebuie specificate personajele. Ca si în celelalte sectiuni, toată lumea este binevenită să adauge.
(Lucian Velea)
 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
s
pune un banc

Mobiman
s
tiri despre mobile
Discută pe forum

Banc
Un cuplu de turisti căuta un loc de campare. La un moment dat, ea exclamă:
- Iubitule, peisajul ăsta mă lasă mută!
El îsi scoate repede rucsacul din spate.
- Perfect, campăm aici!
 
Raftul cu cărti
Toamna patriarhului de Gabriel Garcia Marquez
Zahir de Paulo Coelho
Maestrul si Margareta de Mihail Bulgakov
Cei trei muschetari de Alexandre Dumas
Faust de Goethe
 
Familia Bundy
Al: Credeti că sunt un ratat? Deoarece am o slujbă împutită pe care o urăsc, o familie care nu mă respectă, un întreg oras care blesteamă ziua în care m-am născut? Ei bine, asta s-ar putea să însemne pentru voi că sunt un ratat, dar să vă spun ceva. În fiecare zi când mă trezesc dimineata, stiu că nu va fi mai bine până când nu mă culc iar. Si totusi mă scol. Îmi iau sucul de portocale diluat cu apă si plăcinta încă înghetată. Mă urc în masina mea fără benzină, fără tapiterie si cu încă sase rate de plătit. Mă lupt cu traficul asurzitor, doar pentru privilegiul de a pune pantofi ieftini la copitele unor oameni ca voi. Niciodată nu voi juca fotbal american, asa cum mi-am dorit. Niciodată nu voi cunoaste atingerea unei femei frumoase. Si niciodată nu voi sti bucuria de a merge cu masina prin oras, fără să-mi fie rusine de ea. Dar nu sunt un ratat. Deoarece, în ciuda a toate acestea, eu si fiecare alt bărbat care nu va fi niciodată ceea ce si-ar fi dorit să fie suntem pe baricade, fiind ceea ce nu vrem să fim, timp de 40 de ore pe săptămână, pe viată. Iar faptul că nu mi-am pus un pistol în gură cu ani în urmă - acest fapt mărunt mă face un învingător.
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
s
tiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul tV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactor: silvia Velea (s
ilvia_gh2002@yahoo.com)
si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.