Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0832/21.04.2008 | ISSN 1842-2195

Impresii de călătorie
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Vezi albume

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Primul tărâm străin pe care am pus piciorul (întru europenizarea mea) a fost Tara Ungurească. Era noapte neagră dincolo de geamul autocarului în care călătoream, asa că mi-am lipit nasul de răceala sticlei si mi-am pus căusul palmelor drept scut pentru a opri lumina dinăuntru, cea care mă împiedica să văd afară. Nu era nimic de văzut, bineînteles. Cel putin deocamdată, pentru că goneam prin bezna opacă, dar nerăbdarea mea de a vedea era coplesitoare; voiam ca ochii să-mi recunoască plecarea de acasă, simtind astfel mai puternic străinătatea. Iar prima localitate pe care am zărit-o în lumina rece a  neoanelor m-a încântat prin geometria caselor, alta decât cea pe care ochiul meu o stia – cu acea familiaritate cu care ne recunoastem tara oriunde. Clădirile erau ridicate cu un soi de disciplină firească si, desi nu semănau, păreau asezate pe stradă de o aceeasi mână precisă si ordonată.
Am ajuns extrem de târziu în Budapesta si am ratat frumoasa priveliste de noapte a orasului feeric iluminat (despre care auzisem atâtea), căci aceasta dispare putin după miezul noptii. Ce m-a surprins teribil (ca un sofer bucurestean ce sunt) a fost gândul: "unde-si tin, frate, ăstia masinile?" Pentru că le-am putut număra pe degetele de la mâini pe cele câteva, răzlete, ancorate frumos pe marginea străzilor curate. Si-am tinut-o asa într-o mirare tot timpul cât am hoinărit prin oras, pentru că si a doua zi, la lumina soarelui, ordinea si lipsa masinilor erau la fel de evidente.
După o noapte de somn adânc si odihnitor, m-am trezit în larma făcută de un soi de tren-metrou care trecea pe-aproape de hotel, si am deschis ochii asupra unui oras al cărui ritm pare să curgă limpede si molcom, fără agitatie si aglomeratie, de parcă viata Budapestei ar fi un fluviu bătrân, pe care întinderea Câmpiei Panonice - vechi fund de mare de dinainte de timpurile noastre - nu l-ar obliga la nicio sfortare, la nicio înăltare-coborâre, la nicio opinteală supărătoare. Clădirile frumos aliniate mi-au părut toate proaspăt si bucuros de oaspeti primenite - din obicei, nu de nevoie.
Ce-o sa port însă întotdeauna cu mine, luată direct din inima vechii Bude, o să fie amintirea Dunării... Cei care au, de-acasă lipit de suflet, vreun lucru drag, vor întelege ce spun... Stiam de plimbarea cu vaporasul, dar sentimentul reîntâlnirii cu fluviul pe malul căruia am copilărit m-a luat prin surprindere... căci îl stiam de undeva... Era mai putin deschis din mal în mal decât acasă, dar i-am recunoscut undele mereu tulburi si sunetul mereu aproape. Mi-am udat degetele ca într-o mângâiere si l-am rugat să-mi poarte atingerea până acasă, la ai mei.
(Iulia Musat,
iulia.musat@gmail.com )
 
Gând

În patrimoniul universal, comorile spirituale se contopesc, alcătuind un tezaur omogen. Nu mai poti identifica Nilul, Dunărea sau Amazonul în apele străvezii ale Oceanului.
(
Valeriu Butulescu)

 
Imagine
 
Interesant
Budapesta, formată din Buda, Pesta si Obuda, este capitala Ungariei din 1361. În antichitate a fost colonie romană (Aquineum). În anul 1541, Buda a fost cucerită de turci si a fost centrul pasalâcului cu acelasi nume. În 1686 a fost cucerită de habsburgi, iar în 1872, unindu-se cu Pesta, a devenit capitala statului dualist austro-ungar. Budapesta concentrează 19% din populatia tării si este recunoscută pentru frumusetea numeroaselor sale poduri peste Dunăre. Academia de Stiinte datează din 1840, cele trei universităti si teatrul sunt din 1837. Primăria este o frumoasă constructie barocă din secolul XVIII.
 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Banc
Lângă cascada Niagara, ghidul se adresează grupului de turisti:
- Dacă doamnele vor binevoi să tacă un moment, veti putea auzi zgomotul căderii apelor.
 
Raftul cu cărti
Dictionar Geografic Universal cu CD-ROM [2008] de Anatol Eremia
Planeta noastra Pământul [2008]
Mic dictionar de termeni internationali [2007] de Mihaela Marinescu
Dictionar frazeologic englez-român, român-englez [2005] de Andrei Bantas, A. Nicolaescu
Stiati că... - 500 de curiozităti incredibile, dar adevărate! [2007]
 
Stiati că...
...Dunărea este singurul mare fluviu european care curge spre est?
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.