Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0835/24.04.2008 | ISSN 1842-2195

Editorial
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Vezi albume

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

O poveste românească zice că un om foarte darnic a fost vizitat într-o zi de Pasti de Dumnezeu, Sfântul Petru si Sfântul Pavel. Omul i-a invitat la masă si i-a ospătat cu dragă inimă. Dumnezeu i-a spus că, peste un an, de Pasti, îl va chema la El la masă, timp de trei zile. Anul următor, când omul a fost dus de un cal alb la Dumnezeu, a găsit în Împărătia Sa trei mese îmbelsugate, toate pregătite pentru el. După ce l-a ospătat, Dumnezeu l-a luat la plimbare prin grădina raiului, iar acolo, omul întâlneste un mosneag care stătea lângă o masă goală. Îsi dă seama că mosneagul e tăicutul său, si află că masa era goală fiindcă în viata lui bătrânul nu dăduse nimic din toată inima. Mai încolo, o vede pe măicuta sa, stând lângă o masă pe care se afla o singură cană cu apă. Si află că maica sa doar acea cană cu apă o dăduse din tot sufletul...
Desi cutremurătoare, toate drepte si bune până aici, dacă întelegi că numai hrana pe care ai dăruit-o din suflet te va îndestula si pe tine, numai îmbrăcămintea oferită cu toată dragostea te va acoperi si pe tine, numai blândetea izvorâtă din inimă te va mângâia si pe tine. E imposibil să nu privesti în urmă, în căutarea acelor momente rare de dăruire desăvârsită, ca să vezi ce s-a strâns până acum "pe masa" ta. Si să nu simti, atunci când deschizi usa debaralei în care ai înghesuit toate lucrurile pe care le-ai dat fără tragere de inimă, prăvălirea coplesitoare a acestora peste tine, întelegând abia acum pretul lor. Nu acela măsurat în bani sau în timp, fiindcă mai departe, în poveste, omul întelege tâlcul vacilor slabe si înfometate, care umblau pe pajisti cu iarbă pân' la brâu, si al celor grase si frumoase, care umblau pe pământ ros. Cele dintâi sunt oamenii cărora, oferindu-le fără dragoste, nu le-am permis să se bucure de darurile primite; cele de pe urmă sunt oamenii cărora le-am dat din toată inima si s-au putut hrăni cu generozitatea noastră.
Însă mai e ceva în poveste, care pe mine m-a miscat mult. Omul, văzând mesele goale ale părintilor săi, îl roagă pe Dumnezeu să-l lase să dea fiecăruia câte o masă îmbelsugată, din cele trei ale sale, si Dumnezeu se învoieste. Nedăruind cu dragă inimă, nu-ti dăruiesti nici tie, nici celui căruia îi oferi. Dar gândul că preaplinul de dărnicie, peste propria ta îndestulare, Dumnezeu te lasă să-l împarti cu cei dragi, mie mi se pare de-a dreptul miraculos.
(Silvia Velea,
silvia_gh2002@yahoo.com )
 
Gând

Nu dăruiesti nimic oamenilor dacă nu te dăruiesti pe tine.
(
Axel Munthe)

 
Imagine
 
Copiii spun lucruri trăsnite
- Ce ajută flăcările să ardă?
- Unele molecule de oxigen ajută flăcările să ardă, iar altele alcătuiesc apa, asa că uneori este o luptă frate contra frate.
 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Banc
După o cină selectă la niste cunoscuti, sotia îi spune sotului:
- Dragule, nu ti-a fost rusine să te duci de cinci ori cu farfuria după mâncare?
- Nu, dragă! De fiecare dată spuneam că este pentru tine.
 
Raftul cu cărti
Toamna patriarhului de Gabriel Garcia Marquez
Dacă tatăl meu m-ar fi iubit de Rosie Thomas
Faust de Goethe
Persuasiune de Jane Austen
La râul Piedra am sezut si am plâns de Paulo Coelho
 
Am învătat din filme
Este întotdeauna posibil să parchezi într-un oras aglomerat chiar în fata clădirii unde ai treabă.
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.