Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0836/25.04.2008 | ISSN 1842-2195

Publicistica
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Vezi albume

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Din tot ce am cetit ori auzit asupra acestei probleme [a dezarmării], două idei m-au impresionat cu deosebire. Una, a lui Macdonald: că războaie n-ar fi dacă n-ar fi înarmări; alta, a unui distins ziarist român: că războaie nu s-ar putea face dacă n-ar vrea popoarele să iasă la bătaie. Îndrăznesc să afirm că în aceste două extrem de judicioase propozitii se rezumă, în chip surprinzător de complet, toate greutătile dezarmării si ale păcii generale. În adevăr: dacă nu mai sunt arme, sau dacă poporul nu vrea să le poarte, războiul este, evident, imposibil. De unde urmează că nu sunt contra lui decât două leacuri serioase: ori suprimăm armele, ori convingem popoarele să nu pună mâna pe dânsele.
Aceste două idei ilustrează minunat preceptul că nu trebuie să mergi prea departe cu cercetarea cauzelor. După cum se stie, sirul cauzelor este fără capăt, astfel că de la ideea dezarmării, spre exemplu, mintea poate ajunge din cauză în cauză, până la nebuloasa din care s-a desfăcut sistemul planetar, si de acolo încă mai departe. Evident, ar fi abuziv si oarecum patologic să urmărească cineva până într-atât lantul explicatiilor. Când zici, însă, scurt si limpede: cauza războiului este înarmarea - sau: război nu s-ar face dacă n-ar vrea oamenii să se bată, simti numaidecât un fel de odihnă a mintii, desăvârsită si sănătoasă. Ne aflăm atunci în plina si senina desfătare a bunului-simt. Bunul-simt este acea dumnezeiască moderatie care ne opreste cuminte gândirea de la orice exces. El ne împiedică să toarcem prea mult firul cugetării, sau, cum se zice, să-l despicăm în patru, ori chiar în mai multe, si, la timp potrivit, pune frâu fantaziei, care-i totdeauna gata să înnebunească furios.
În scurt, bunul-simt retează si tiveste gândirea asa ca să o facă pe potriva întregii umanităti, îi asigură adică un maximum de curs social.
(Paul Zarifopol, "Din registrul ideilor gingase")
 
Gând
Englezii nu sunt fericiti dacă nu se simt nefericiti, irlandezii nu fac pace dacă nu sunt în război, iar scotienii nu se simt acasă dacă nu sunt peste hotare.
(
George Orwell)
 
Imagine
 
Traditii
Pasca se coace joi, vineri sau sâmbătă, după cum te încape timpul. La tărani se coace sâmbătă. Femeia numai o dată pe an poate să bată bărbatul: în sâmbăta Pastelor. Când ar sti ea ce putere are atunci! Dar ce folos, că are mult de lucru si n-are când. Dar si de l-ar bate - mai mult nici ea pâine n-ar mânca! Atunci femeia e asa de rea, că ba nu-i dospeste aluatul, ba se îmblă pe usă, ba nu-i prinde cuptorul - si toată ziua tot huieste si strigă.
Pasca care se face pentru sfintit si la care se pune în mijloc cruce se numeste "naforă", ca si prescurea pe care săvârseste preotul sfânta jertfă la liturghie. Se spune că din crucea Pastei a făcut Dumnezeu, în sâmbăta Pastelor, toate florile, toate semintele si toate pâinile. A sfărâmat crucea mărunt si a aruncat în patru părti si peste toată lumea au răsărit. Straturile de flori se seamănă în joia si sâmbăta Pastelor, căci se zice că se fac mai frumoase.
("Datinile si credintele poporului român", Elena Niculită-Voronca)
 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Banc
Ardelenii se hotărăsc să declare război Chinei. La un moment dat, unul dintre ei îi atentionează pe ceilalti:
- Băi, da-s un miliard!
- Da' chiar, unde-i îngropăm?
 
Raftul cu cărti
Imaginează-ti că esti Dumnezeu [2008] de Matei Visniec
Despre ispite, întristări, dureri si răbdare [2007] de Sfântul Efrem Sirul
Scara Raiului de Sfântul Ioan Scărarul
Ortodoxia si problemele lumii contemporane [2008]
Traditii si credinte populare din Tara Vrancei [2007] de Ion Cherciu
 
Familia Bundy
Peggy: Ce ti-ar plăcea să mănânci?
Al: Un biftec suculent, moderat făcut în sânge, cu niste cartofiori în partea dreaptă a farfuriei, ketchup în stânga, acolo unde oamenii risipesc spatiul cu legume. Iar ca desert, o friptură de vacă.
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.