Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0837/28.04.2008 | ISSN 1842-2195

Impresii de călătorie
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Vezi albume

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Văzută de pe Dunăre, Budapesta e un spectacol, deoarece obiectivele care o fac celebră sunt asezate pe malurile bătrânului fluviu. Ne-am îmbarcat  pe un vaporas elegant si am alunecat pe sub podurile surprinzător de diferite, reprezentând fiecare o altă conceptie arhitectonică. Dintre toate, cel mai cunoscut este Podul cu Lanturi, primul construit, plăsmuit de ambitia nemăsurată a contelui István Széchenyi de a uni cu verigi de fier cele două orase, Buda si Pesta; are ca model un pod văzut în Anglia - se pare - si a devenit, astăzi, una dintre imaginile reprezentative ale locului, păzit de faimosii săi lei, care n-au reusit totusi să-l apere de bombardamentele nemtilor, în 1949. Apoi, foarte mult mi-a plăcut structura verde-metalică si extrem de solidă a Podului Libertatea, numit initial Franz Iosif si inaugurat în chiar prezenta acestuia, si Podul Elisabeta (Erzsébet), clădit într-un armonios si elegant desen de cabluri suspendate. Cel mai nou dintre toate, foarte usor de reperat din pricina formei futuriste, este Podul Lágymányosi (dupa numele unui cartier al Budei), înăltat în 1995.
Lunecând usor, în acordurile "Dunării albastre", am ascultat povestile ghidului despre frumusetile de piatră care ne hipnotizau privirile de pe maluri. Palatul Parlamentului a devenit un veritabil simbol al capitalei, o aglomerare eclectică de elemente neogotice, baroce si specific maghiare; iar simtul meu practic a retinut că această constructie, ce acoperă aproape 18000 mp, are un sistem unic de ventilatie, reusind incredibila performantă de a mentine o temperatură constantă de 20 grade Celsius pe tot timpul anului. Castelul Regal al Budei (o altă "viziune" în piatră) adăposteste astăzi Muzeul de Istorie, Galeria Natională si Biblioteca Széchenyi; a fost început de regele Béla IV si metamorfozat de toti marii regi ai Ungariei. Biserica Fecioarei Maria, frumos dantelată, a intrat în constiinta oamenilor de rând drept Biserica regelui Matia; iar pe turnul sudic, de 72 de metri, cel mai înalt si mai impresionant al acestei bijuterii arhitectonice, am descoperit cu surpriză si mândrie, corbul negru cu inelul în plisc... Si dincolo de toate lucrurile extraordinare pe care le-am văzut în capitala Ungariei, m-a uluit omniprezenta lui Matia, pe care ungurii îl consideră unul dintre cei mai mari conducători pe care i-au avut vreodată; în timpul domniei sale de 32 de ani, regatul a avut cea mai vastă întindere din istoria sa. Iar acasă la mine i se zice "Matei" Corvinul, născut la Cluj, cel ce se trage din neamul Huniazilor, fiu al voievodului Iancu de Hunedoara.
Ultima oprire pe care am făcut-o a fost pe Dealul Gellért, înăltându-se parcă din apele Dunării, căruia-i admirasem de departe Statuia Libertătii si Monumentul sfântului. Am privit frumoasa panoramă a cetătii, cu răsuflarea tăiată. Dar cum autocarul pornise deja motorul de plecare spre alte meleaguri, am alergat iute să-mi "cumpăr" cu trei arginti orasul...
(Iulia Musat,
iulia.musat@gmail.com )
 
Gând

Orasele nu seamănă între ele nu pentru că sunt asezate diferit geografic, nu pentru că parcurile si clădirile lor urmează stiluri diferite sau pentru că istoria lor a fost de fiecare dată alta...: orasele nu seamănă între ele pentru că au, fiecare, un alt suflet, inefabil, care nu poate fi comparat.
(
Ana Blandiana)

 
Imagine
 
Traditii
În Moldova, de Pasti, e obiceiul a se mânca friptură de miel; în Bucovina, de purcel, iar altii au luat obiceiul de la nemti de a face friptură de vitel, fiindcă se mănâncă si rece; sau poate că urmează cuvintele ce se citesc la Pasti: "Vitelul este gras si masa este plină!"...
În toate părtile românesti, este obiceiul a merge la Pasti cu pasca, bărbatii cu nevestele, la rudele cele mai în vârstă: la părinti, la frati, la nănasi, ducând o pască si câteva ouă, pentru care, în schimb, li se dau altă pască si mai multe ouă. Din cauza acestui obicei, femeile se silesc să le fie pasca cât mai frumoasă. Cele trei zile ale Pastelor, masa stă întinsă si oricine îti intră în casă îl poftesti la masă.
În ziua de Pasti nu se merge pe la case, e ca si când ai îmbla cu cerutul. Atuncea fiecare are ce bea si ce mânca la casa sa si apoi fiecare e ostenit; oamenii cei mai bătrâni, cum mănâncă, se culcă si dorm, iar cei care se pot tine să nu doarmă petrec ziua pe lângă biserică, trăgând clopotele si ciocnind.
("Datinile si credintele poporului român", Elena Niculită-Voronca)
 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Banc
Un apel telefonic la o agentie de turism:
- Faceti excursii în Egipt?
- Da, desigur...
- Spuneti-mi, vă rog, ce statiuni balneare sunt acolo?
- Sharm-eli, Hurgada, Taba, Nuveiba...
- Stop! Nuveiba... Nuveiba e bine!
- Perfect, când doriti să plecati?
- A, nu plec. Eu doar rezolv integrame.
 
Raftul cu cărti
Planeta noastră Pământul [2008]
Flori din Muntii Bucegi [2007]
Fortele naturii. Enciclopedie pentru copii [2007]
Introducere în fotografie [2007] de Matei Bejenaru
Stiati că... - 500 de curiozităti incredibile, dar adevărate! [2007]
 
Stiati că...
...Florence Nightingale a fost botezată după numele locului ei de nastere, orasul italian Florenta?
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.