Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0838/29.04.2008 | ISSN 1842-2195

Editorial
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Vezi albume

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Privind în urmă, am făcut multe si diverse lucruri la viata mea, de la colectii de insigne si calendare până la matematici superioare si programe de inteligentă artificială. Stiu că până si cel mai stupid lucru pe care l-am făcut a contribuit în felul lui la ceea ce am devenit astăzi, dar tot mă întreb ce a fost important, pentru a stabili care îmi sunt prioritătile în continuare. Adevărul este că nu stim de ce suntem pe această lume si ce se asteaptă de la noi (dacă se asteaptă ceva anume). Sentimentul meu este însă că ceea ce am făcut doar pentru mine, chiar dacă mi-a plăcut mult, a fost preponderent risipă, iar ceea ce a fost pe inima mea si, în acelasi timp, de folos altora a meritat timpul si trăirile investite. Si mai este ceva care cred că dă valoare pentru ceea ce facem: trăinicia dăruirii noastre. Aceasta poate lua forme care uneori nu sunt percepute ca atare. Desigur, un artist poate dărui lumii lucrări care să încânte timp de secole, dar la fel de bine un om oarecare, un părinte, îsi poate creste bine copilul si astfel să aducă binele său lumii, pentru generatii.
Fiecare om contribuie la binele lumii, oricât de neînsemnat s-ar crede. Doar să nu uităm ce e important din ceea ce putem face, după cum simte fiecare. Să nu lăsăm ceea ce ne-a fost dat să se risipească.
(Lucian Velea,
lucian.velea@lexica.ro )
 
Gând

Căutând binele altora, îl găsim pe al nostru.
(
Platon)

 
Imagine
 
Traditii
Săptămâna cea de după Pasti, până la Duminica Tomei, se cheamă săptămâna luminată, pentru că atunci cerul e deschis. Atunci, cine moare e fericit, căci merge drept la Dumnezeu. Vineri, în săptămâna luminată, e "Izvorul Maicii Domnului". Duminica Tomei este pentru cei înecati. Spre Duminica Tomei se aprinde o lumânărică si se pune pe pământ si toate sufletele care s-au înecat fără voie se strâng împrejur. Luni, a doua zi după Duminica Tomei, se serbează în Botosani, ca si în satele de pe lângă Suceava, "Pastele Blajinilor". Se dau ouă rosii de-a dura pe iarbă la copii, pentru blajini. Tot pentru blajini se dau pe pârâu si găoacele de la ouăle ce se pun în pască. Cine vrea să serbeze Pastele Blajinilor merge la câmp si mănâncă pască si ouă pe iarbă verde. În Bucovina de Sus, blajinii se numesc rohmani, iar Pastele lor se tine miercuri, în a patra săptămână după Pasti, în aceeasi zi în care în Moldova se tin Rusaliele, de vânt. Pastele Rohmanilor se tin pentru că si ei au tinut Pastele noastre. Ei, când văd găoacele de la noi, zic: "Iată, amu au fost Pastele lacomilor!" Ei sunt cei mai buni oameni, sunt sfinti.
("Datinile si credintele poporului român", Elena Niculită-Voronca)
 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Banc
Pe malul unui lac din Scotia, un pescar dădea la undită. Deodată, vede în mijlocul apei un pusti dând din mâini disperat si urlând după ajutor. Pescarul sare îndată si salvează micutul de la înec. Apare tatăl copilului si îl întreabă:
- Dumneata mi-ai salvat fiul?
- Da. Însă oricine ar fi făcut la fel.
- Foarte bine, zise tatăl copilului, dar unde-i sapca băiatului meu?
 
Raftul cu cărti
Viata, amorul, moartea de Arthur Schopenhauer
Jurnal de idei de Constantin Noica
Oaia în gura lupului de Andrea di Maio
Scoala răgazului de Alexander Baumgarten
Elogiul nebuniei sau discurs despre lauda prostiei de Erasmus din Rotterdam
 
Perle
Toma Alimos se răzbună pe boierul Manea, care l-a rănit mortal pe la spate cu ajutorul lasitătii.
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.