Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0839/30.04.2008 | ISSN 1842-2195

Editorial
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Vezi albume

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Găsesc de folos ca, în Zi Mare, să recapitulez pentru mine câteva din chipurile si prezentele care îmi sunt reazem si argumente pentru a spune că ceea ce fac nu este o greseală si că, dacă am pornit într-acolo unde socoteam că trebuie să pornim, înseamnă că a venit timpul să re-clădim si să renuntăm la distrugerile sinucigase de până acum. La aceasta ne îndeamnă felul însusi cum suntem constituiti si, deopotrivă, ecourile ce ne vin din vechime în forme si cuvinte care ne sunt inteligibile si pe care, la rândul nostru, ne străduim să le facem întelese si altora, pentru a fi utile azi, mâine si în timpul nedeslusit ce ne asteaptă. Căci, la drept vorbind, altă cale nu ar putea fi. Să ne facem că nu le auzim ar însemna să ne arătăm ne-asezarea si să ne recunoastem nevrednici; să le uităm ar fi să nu mai avem principiul însusi de alcătuire; să le schimonosim nu se poate închipui. Destul că sunt unii care nici măcar nu mai stiu de unde vin si unde se duc si a căror înclinatie către "urât" si rău stă nu doar împotriva celulei originare, negând întreaga istorie de unde au iesit ca întocmiri, ci si contra Naturii însăsi, cu pecetile ei ce le sunt ininteligibile, străine si cu sens abscons.
În anii de până acum, nu am avut decât năzuinta de a privi în jur cu atentie si cu bună-voire, întelegând că, dacă viata ne-a fost dată ca un mister inexplicabil, nimic nu o face mai bine purtătoare de înteles ireductibil decât rezultatul viu si definit: Fapta. De-aceea, am simtit că dacă, dincolo de orice prejudecăti, retinere nepăsătoare si individualism sterp, voi afla, precum în nisipul marilor râuri, pepita de aur si o voi arăta si altora, ajutând pe cât pot să se scoată mai lămuritor în evidentă, nu voi fi trăit fără rost; si nădăjduiesc că nu am gresit.
Multi cred, si îmi spun, că astfel de îndemnări, desi în esentă lăudabile si posibil creatoare de efect pozitiv, nu vor duce decât la suferintă si dezamăgire, căci stergerea din memorie a celor bune ce ti s-au făcut este o lege ireductibilă a "umanului" si că gratitudinea apasă de obicei ca o boală grea si nu se suportă decât de către cei cu adevărat puternici. Însă dacă as gândi la fel, ar însemna să nu mai pot înainta cu lărgime si să cad cu totul pradă deznădejdii, închipuindu-mi că, în timpul ce va veni, "lucrarea" noastră, de oricâtă anvergură, nu va mai însemna nimic si că, în locul sufletelor dedicate, vor exista numai creaturi definite de stricăciune, unde apucăturile rele ar fi doar cele mai de îngăduit. Această concluzie este de neimaginat. Viata noastră nu se desfăsoară în măsuri ce depind de noi mai mult decât de însăsi Firea căreia îi apartinem, iar în enigma ei insondabilă nu încap decât principiile ce conduc la "întocmire", creând organisme cu sens interior si nu arătări necontinutistice. Suntem, deci, "în firea lucrurilor", adică acolo unde esentiale sunt "locul de unde venim", limba ce o vorbim, rudeniile ce ni s-au dat, sufletele însotitoare, întregul ce ne înconjoară si, până la urmă, Părintii, adică Neamul, alcătuind o realitate nesfârsită si inaccesibilă pentru întelegerea noastră.
(Artur Silvestri,
artur.silvestri@gmail.com )
 
Gând

Cunoastem firea divină prin lucrările Sale.
(
Sfântul Vasile cel Mare)

 
Imagine
 
Calendar
Pe 30 aprilie 1895 s-a născut poetul si prozatorul Ion Vinea. În 1912, a editat împreună cu Tristan Tzara revista Simbolul si, în 1915, Chemarea, care au avut însă existente efemere. Visul de gazetar si-l va împlini abia în 1922, reusind să editeze revista Contemporanul, prima publicatie a avangardei românesti, organ al "constructivismului". Anii de la Contemporanul (până în 1932) au coincis cu etapa de maturizare a personalitătii artistice a lui Ion Vinea, care s-a impus atât prin arta sa, cât si prin atitudinea inteligentă si moderată în cadrul miscării de avangardă. Paralel cu activitatea literară, Ion Vinea a avut o prezentă activă în publicistica politică. Talentul polemic, pasiunea ideilor si vigoarea stilului său artistic au făcut din Ion Vinea unul dintre pamfletarii de prestigiu ai epocii interbelice, alături de Tudor Arghezi.
Primele poezii ale lui Ion Vinea stau sub semnul simbolismului, curent de care poetul se desprinde curând în favoarea unui lirism mai cerebral. Formula lirică originală adusă de Ion Vinea în cadrul poeziei românesti este un amestec de sensibilitate si luciditate, de afect si inteligentă. Unicul volum de versuri, "Ora fântânilor", apare târziu, în 1964, anul mortii sale. Proza lui Ion Vinea apartine, ca si poezia sa, directiei moderniste ("Descântecul" si "Flori de lampă" - 1925, "Parodismul suspinelor" - 1930, "Lunatecii" - 1965).
În ultimii ani ai vietii, Ion Vinea s-a retras din presă, consacrându-se activitătii de traducător.
 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Banc
Sotia îl întreabă pe sot:
- L-ai văzut pe tipul care m-a salvat când eu mă înecam?
- Da, a fost la mine si si-a cerut scuze.
 
Raftul cu cărti
Sacrul si profanul de Mircea Eliade
Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul
Ortodoxia si problemele lumii contemporane
Scara Raiului de Sfântul Ioan Scărarul
Despre ispite, întristări, dureri si răbdare de Sfântul Efrem Sirul
 
Altfel de dictionar
papanasi = nasii Papei
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.