Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0846/09.05.2008 | ISSN 1842-2195

Publicistică
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Vezi albume

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Lăsând putin slobodă fantazia, se poate să ne întrebăm asa: dacă pricina războaielor este înarmarea, de ce se înarmează lumea? Sau asa: dacă războiul se face fiindcă oamenii vor să se bată, întrebăm scurt: de ce vor oamenii să se bată? N-am îndrăzneala, nici puterea să repet cetitorului câte răspunsuri am auzit, numai eu singur, la aceste întrebări, fără să mai socotesc pe celelalte, nenumărate, pe care le vor fi auzit altii. La întâmplare însemnez aici următoarele:
Statele se înarmează, pentru ca să se apere unele de altele, ori să se robească unele pe altele. Sau: norodul merge la război fiindcă e disciplinat milităreste, adică stie de frică, deoarece se găseste între două focuri.
Fantazia însă fierbe de neastâmpăr si întreabă iarăsi de ce au trebuintă statele să se apere unele de altele, si de ce voiesc ele să se robească unele pe altele? Sau: de ce norodul se lasă disciplinat milităreste si nu dă la cap celor care-l pun între două focuri?
Aici răspunsul cel mai aproape de mintea omului, adică de bunul-simt ar fi, pare-se, acesta: statele au nevoie să se apere unele de altele fiindcă există primejdie ca unul din ele să atace pe altul. Si încă: statele doresc să se robească unele pe altele fiindcă e foarte plăcut să ai robi, si glorie pe deasupra. Iar la cealaltă întrebare se poate răspunde: poporul se lasă disciplinat fiindcă omul este, în general, disciplinabil, si, odată disciplinat, de frică, porneste încotro îl împinge disciplina. În sfârsit, dând si mai multă îndrăzneală gândului, vom răspunde mai departe: omul este disciplinabil fiindcă-i sociabil si sugestibil. Iar (si acum facem un pas considerabil cu fantazia), deoarece unii indivizi si unele grupe se întâmplă a fi mai tari decât alti indivizi si alte grupe, rezultă că cei mai tari disciplinează neapărat pe cei mai slabi. Si natura (aici fantazia face un salt mare de tot) îi face pe unii mai tari, pe altii mai slabi, pentru că nu poate nimeri să-i facă pe toti deopotrivă - sau, mai popular: natura, când fabrică indivizi, nu-i potriveste, ci-i nemereste. La această constatare pare că s-ar opri mintea nu c-ar fi doar multumită, ci obosită si descurajată...
Românul, când se necăjeste rău, ori pe un lucru neînsufletit, ori pe o fiintă vie, absolut indiferent de categorie si specie, raportează ori, mai exact, trimite acel lucru sau acea fiintă la originea lui naturală.
Nu stiu dacă cetitorul a luat bine seama la profunzimea filozofică cuprinsă în acea formulă, strălucitoare de limpiditate concretă, pe care prejudiciile unei educatii cu totul nenationale ne opresc s-o rostim tare, atât de adese cât o avem în inimă si pe limbă. În adevăr, formula de care vorbim însemnează evident că românul, desperat de cusururile obiectului, îl trimite, cu un fel de resignare fatalistă, la originea si cauza lui cea mai patentă, ca si cum i-ar zice: esti asa de nereusit, încât numai dacă te-ai mai face o dată din început s-ar putea alege ceva de tine; sau, poate, chiar mai pesimist: nici dacă te-ai întoarce acolo unde te-ai născut, ca să te mai nasti a doua oară, tot n-ai fi bun de nimic. Înjurătura noastră favorită este, cum vedeti bine, o imagine care simbolizează cu cea mai originală exactitate doctrina "revenirii perpetue" a acelorasi forme de existentă. Totodată ea rezumă o atitudine de o rară cumintenie în fata cauzalitătii si absurditătilor în care ea ne învăluie. Cu genială pornire mintea română se transportă la cauza cea mare si esentială, si dintr-o lovitură taie firul explicatiilor obositoare.
(Paul Zarifopol, "Din registrul ideilor gingase")
 
Gând
Când sunteti mânios, numărati până la patru. Când sunteti foarte mânios, înjurati.
(
Mark Twain)
 
Imagine
 
Site
Printre muzele de istorie autohtone, Muzeul National de Istorie a României este unul de referintă. Pe site-ul oficial al institutiei, pe lângă alte informatii, se găseste si o sectiune dedicată importantelor colectii ale muzeului. Pentru fiecare colectie, sunt prezentate imagini reprezentative si detalii despre acestea, oferind astfel o incursiune virtuală printre cele mai interesante exponate. Este o facilitate care ar trebui să fie disponibilă pe site-urile tuturor muzeelor.
(Lucian Velea)
 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Banc
Într-o frizerie, bărbierul încearcă să intre în vorbă cu clientul:
- Ati mai fost la noi?
- Nu, cicatricea asta de pe gât o am din război.
 
Raftul cu cărti
Republica de Platon
Politica de Aristotel
Oaia în gura lupului de Andrea di Maio
Dincolo de bine, dincoace de rău. Despre iubire de Aurora Liiceanu, Alice Nastase
Arta Războiului - Arată-te puternic când esti slab si slab când esti puternic de Sun Tzu
 
Familia Bundy
Kelly: Bud, am să te omor si apoi am să te îngrop de viu!
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.