Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0849/14.05.2008 | ISSN 1842-2195

Editorial
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Vezi albume

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Este usor să ne jucăm de-a ceea ce credem că suntem noi si de-a ceea ce credem că nu sunt altii. În general, ne place de noi însine, mai ales când găsim motive să ne declarăm nemultumiti fată de ceea ce fac sau nu fac ceilalti. Este cea mai simplă formă de a declara că noi facem lucruri bune, iar altii o cam încurcă...
Nu esti mai bun când critici. Esti mai bun doar atunci când faci mai bine decât altcineva ceea ce critici la el. Conditia de bază ca să-ti trăiesti viata bine este să nu faci rău nimănui si să te bucuri de ceea ce este. Dacă iubesti, nu mai are importantă ce cred altii despre tine, fiindcă iubirea înseamnă să oferi altora tot ce poti tu dărui mai bun, în asa fel încât si ei să simtă că le oferi ceva bun. Iubirea este prezentă în orice loc unde toti se simt bine si nimeni nu rămâne cu resentimente fată de altcineva.
Este evident că nu există iubire în politică, nici în sport, nici în presă, nici în comert, nici măcar în învătământ, si de fapt în niciun loc unde oamenii se ceartă si se critică unii pe altii, unde ei rivalizează si se luptă unii cu altii. Adesea nici în biserică nu se mai vede iubirea, când biserica începe să condamne situatii sau oameni fiindcă ei nu se conformează teoriilor ori dogmelor sale. Teoria conform căreia o critică este bună fiindcă stimulează progresul apartine mai ales marxismului, care a dus ideea la un paroxism al lipsei de iubire: oricine putea să critice orice, în sedinta adecvată, fără niciun pic de compasiune sau de întelegere a situatiei, doar pe baze strict rationale.
Dar, asa cum am spus de multe ori, fiecare îsi alege cum îsi trăieste viata si cum îsi urmăreste obiectivele. Rezultatele sunt pe măsură. Iar la nivel global, rezultatele generale ale atitudinii spirituale a societătii se reflectă în acele lucruri care nu mai depind de nimeni oficial: vremea, cursul valutar, evolutia economică, acele lucruri necontrolabile, dar care îi afectează pe toti cumva.
(Adrian Mîndrută-Tănăsescu,
adim.astrele.ro )
 
Gând

Când ai de ales, fă cum îti place, pentru că oricum vei fi criticat de cineva.
(
Eleanor Roosevelt)

 
Imagine
 
Calendar
Pe 14 mai 1265 s-a născut Dante Alighieri, poet, teoretician literar, filozof si gânditor politic italian. Dante si-a petrecut prima jumătate a vietii la Florenta, unde a fost membru al factiunii guelfilor albi. Pozitia sa fermă împotriva papei Bonifaciu VIII l-a fortat sa plece în exil în 1302, căutând adăpost de la o curte princiară italiană la alta.
Poetul îsi împarte opera între latină si italiană, limbi care i se par cele mai potrivite pentru arta sa. Este autor al tratatului etico-filozofic "Banchetul", al primului studiu comparat de filologie romanică, "Despre limba populară", si al lucrării polemice "Despre monarhie", îndreptată împotriva puterii temporare a papei. Anii florentini au fost marcati de iubirea sa pătimasă pentru Beatrice Portinari, care a murit în 1290, dar care a rămas izvor de inspiratie atât pentru poezie, cât si pentru credinta crestină. De altfel, opera sa italiană este dedicată dragostei si filozofiei. În opera în versuri si proză "Viata nouă", considerat primul roman autobiografic din literatura mondială, Dante exprimă dragostea sa pentru Beatrice, dându-i noua fortă a nemuririi. Dante se alătură "stilului nou", pe care îl va numi "dulcele stil nou".
Cea mai reprezentativă operă a sa este "Divina Commedia", un poem alegoric în trei părti (Infernul, Purgatoriul si Paradisul), puternic marcat de spiritualitatea catolică, în care introduce umanitatea medievală (văzută prin prisma pasiunilor poetului) cu întreaga arie de cunostinte geografice, istorice si ideologice ale epocii. Este creator al limbii literare italiene.
Dante moare la Ravenna în 1321, iar la o jumătate de secol de la moartea sa, Florenta recunoaste geniul fiului său si creează prima catedră pentru explicarea operelor lui Dante, catedră încredintată lui Boccaccio.
 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Banc
Ea, goală în fata oglinzii:
- Când mă uit, văd o persoană grasă si ridată. Am nevoie de un compliment...
El:
- Ai vederea foarte bună, dragă.
 
Raftul cu cărti
Shakespeare pentru eternitate [2008] de Stanley Wells
Introducere în shakespeareologie [2008] de Dan A. Lăzărescu
Principiu poetic [2203] de Edgar Allan Poe
Paradisul Pierdut (editie de lux) de John Milton
Dincolo de bine, dincoace de rău. Despre iubire [2007] de Aurora Liiceanu, Alice Năstase
 
Altfel de dictionar
ceartă = o discutie care apare când tu ai dreptate, dar celălalt nu si-a dat încă seama
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.