Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0857/26.05.2008 | ISSN 1842-2195

Impresii de călătorie
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Vezi albume

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Dintr-un anumit punct de vedere, după ce am părăsit Austria si am intrat pe teritoriul Cehiei, m-am simtit "ca acasă": străzile parcă începuseră să semene cu ale noastre, gunoaiele de pe marginea lor – asemenea. Clădirile cenusii si blocajele în trafic mi-au amintit de orasul în care trăiesc si, dincolo de spectacolul extraordinar oferit de constructiile din Praga, amprenta evidentă a comunismului, inconfundabilă, a făcut ca inima să mi se strângă neplăcut.
Mai mult decât atât, oamenii mi-au părut asemănători; însă nu mă refer aici – cum ati putea crede – la celebra "ospitalitate" cu care atâta ne mândrim, ci la un fel ciudat al praghezilor de a te privi, dintr-o parte, vrând să dea impresia că nu se uită la tine, analizându-te de fapt pe neobservate, cu ocheade furise, temătoare si ostile.
Ne-am plimbat si aici cu vaporasul - de data asta pe Vltava, dar diferenta dintre această experientă si cea de pe Dunărea ungurească a fost notabilă... Un pic nedreaptă sunt, probabil, pentru că si diferenta de pret a fost semnificativă si, până la urmă, chiar si amabilitatea se cumpără, însă n-am putut, tot timpul călătoriei, să scap de un neplăcut sentiment de răceală, care se adăuga senzatiei de disconfort produse de ploaia agresivă de afară. Asteptasem cu nerăbdare să aud sunetele frumoase ale "Vltavei" lui Smetana si vocea plăcută a unui ghid care să-mi lămurească ce văd... Singurul "Smetana" pe care l-am găsit a fost laptele de pus în cafea, si singura "voce" a fost glasul motoarelor ce se auzeau de undeva din pântecul vasului. Navigarea s-a produs în liniste, în prezenta unui echipaj care se prefăcea că n-are pasageri si a unui barman care ne-a servit, oarecum sec si ursuz, cafelele cerute. M-am gândit din nou acasă, iar concluzia care mi-a trecut prin minte a fost "nici ăstia nu stiu să-si vândă marfa"!
Însă, chiar si asa, "Orasul de aur" e rupt dintr-o altă dimensiune decât Bucurestiul, pentru că spectacolul oferit ochilor este incomparabil. Multă istorie pe străzile pragheze, multe urme ale acestei istorii, săpate în piatră, mărturii ale unui popor care a stiut să si construiască, nu doar să supravietuiască. Tăvălugul comunist a modificat mentalitatea oamenilor si culoarea în care acestia văd lumea, dar a dat voie marilor ctitorii să dăinuie. Sau or fi dăinuit ele în pofida lui.
(Iulia Musat,
iulia.musat@gmail.com )
 
Gând

Ospitalitate. Virtutea care ne determină să hrănim si să găzduim anumite persoane care nu au nevoie de hrană si găzduire.
(
Ambrose Bierce)

 
Imagine
 
Interesant
Un student german care studia japoneza, când si-a întrebat gazda dacă ar putea merge împreună cu masina la cumpărături, aceasta i-a răspuns "hai", adică "da". El s-a grăbit spre camera lui să se schimbe. Întorcându-se, a găsit-o pe gazda sa unde o lăsase, deloc pregătită de plecare. Încet-încet, studentul a înteles că sotul femeii luase de dimineată masina familiei, iar cea de-a doua masină era la revizie. Femeia îi răspunsese politicos "da", în semn că întelesese întrebarea si dorinta lui.
Japonezul execută adevărate măiestrii în arta vorbirii, pentru a evita un "nu" clar si dur. Psihiatrul japonez Takeo Doi a încercat să facă putină lumină în cotloanele ascunse ale sufletului japonez. El scria că expresia americană "please help yourself" la masă, care de fapt este o invitatie prietenească la autoservire după pofta inimii, l-a impresionat neplăcut, pentru că lui i-a sunat ca "Nimeni n-o să te ajute!". De neimaginat pentru o gazdă japoneză!
 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Banc
Un turist intră într-un bar din Scotia si comandă o bere la halbă. După ce i se aduce berea, observă o muscă în ea si îi spune barmanului:
- Barman, în berea asta e o muscă!
Barmanul răspunde:
- Domnule, zgârcit mai esti si tu, cât poate să bea o biată muscă?
 
Raftul cu cărti
Bucuresti - Periplu urban - City sights - En Flanant [2008] de Florin Andreescu
Fotografia. Ghid practic - secretele unor fotografii reusite [2005] de Robert Peter Burian
Mică metodă de pian [2006] de Maria Cernovodeanu
Mistere ale istoriei [2004] de Robert Stewart, Clint Twist, Edward Horton
Stiati că... - 500 de curiozităti incredibile, dar adevărate! [2007]
 
Stiati că...
...una dintre cele mai des folosite nume de ambarcatiuni este "Obsession"?
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.