Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0863/03.06.2008 | ISSN 1842-2195

Editorial
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Vezi albume

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

De obicei, atunci când ai anumite gânduri, acestea îsi găsesc, infailibil, reflectarea în viata fizică. Ca o antenă care este reglată pe anumite frecvente, subconstientul are grijă să ne prezinte sub formă de news-flash publicitate, thriller, telenovelă, pamflet, în functie de emisiunea pe care noi însine am ales-o.
În decursul evolutiei sale, omul si-a descoperit o putere ciudată si specială, care pare simplă si la îndemâna oricui, numită "puterea gândului". Aceasta pătrunde si uimeste cu fluctuatiile sale întregul regn homo sapiens. Si prima dată când am întâlnit conceptul de "masină" sau "obiect" referindu-se la creier, am crezut că este o joacă de copii învătarea programării scopurilor, a atitudinii mereu pozitive, a vigilentei, a selectiei gândurilor, a cultivării mentalului. Până când am dat-o în bară. Iar si iar. Să nu-mi fi dorit oare atât de mult schimbarea? Nu cred. Foarte multi ar vrea să schimbe ceva în viata lor, însă de cele mai multe ori readuc inconstient în viata lor aceleasi scheme comportamentale, dezvoltă aceleasi tipuri de relatii, se complac în aceleasi situatii, chiar dacă asta înseamnă frustrări gratuite.
A stăpâni ceva în totalitate, fie că e vorba de un domeniu de cunoastere, de un teritoriu sau de un obiect, reprezintă o iluzie, sau în cel mai bun caz este ceva temporar. Adevărata proprietate este stăpânirea de sine, care cere uneori ani si ani de încercări si lupte cu tine însuti. Dar si răsplata e una pe masură. "Cunoaste-te pe tine însuti si vei cunoaste întregul univers" ne zice inscriptia de pe anticul templu grecesc. Sunt sigură că multi au încercat. Dar dacă a te cunoaste pe tine însuti înseamnă de fapt a realiza că fiinta ta este la fel de nemărginită ca Universul si că este imposibil să-i atingi vreodată hotarele? Poate că scopul nici nu este acesta, ci să devii nemărginit, ca să poti întelege nemărginirea...
(Ludmila Ursu,
ursu.ludmila@personal.ro )
 
Gând
Sunt corp si gândesc, nu stiu mai mult.
(
Voltaire)
 
Imagine
 
Interesant
Ceea ce noi percepem ca plăcere sau durere, transă sau extaz, este transmis spre creier de un anumit număr de factori biochimici si ansamble neurologice. Mai mult, durerea si plăcerea sunt nu numai determinate direct de stimularea simturilor, ci si modulate de influente psihice si culturale. În spatele durerii, de exemplu, se află procese de învătare ale creierului uman, care influentează toleranta la durere. La fel ca si învătarea limbii materne, ea este influentată de experientele din copilărie. În acest caz se naste întrebarea dacă spiritul, vointa si antrenamentul mental pot să învingă orice sau aproape orice durere.
Lucrurile însă nu sunt atât de simple. Unele procedee, prin care procesele metabolice din creier devin vizibile, demonstrează că impulsurile durerii fizice reale bruiază circuitele neuronale responsabile cu coordonarea musculară, emotivitatea si concentrarea mentală. Începând de la o anumită intensitate, chinurile persistente se suprapun peste celelalte functii ale creierului si schimbă cu totul personalitatea omului. Durerea cronică poate chinui un om chiar si după ce cauza propriu-zisă a fost înlăturată. Acest lucru se explică prin faptul că, atunci când durerea acută nu este suficient atenuată, celule nervoase care sunt permanent bombardate cu atacuri de durere în măduva spinării modifică activitatea genetică si metabolică. În consecintă, ele vor reactiona din ce în ce mai sensibil la excitatii, iar durerea va deveni cronică. În acest caz, neurologii vorbesc de o memorie a durerii.
 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Banc
Sotul intră seara în dormitor cu două aspirine si un pahar cu apă si i le întinde sotiei. Ea întreabă:
- Pentru ce mi-ai adus astea?
- Pentru durerea ta de cap.
- Dar nu mă doare capul!
- Aha, te-am prins!
 
Raftul cu cărti
În căutarea fericirii [2008] de Daniel Gilbert
Trăieste liber de Annie Payson Call
Secretul succesului de Valter Atkinson
Simpleologie [2007] de Mark Joyner
Secretele oamenilor împliniti - De ce unii reusesc, în timp ce altii esuează [2008] de Philip Baker
 
Perle
Poetul cântă satul de care nu te mai poti despărti odată ce l-ai părăsit.
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.