Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0882/30.06.2008 | ISSN 1842-2195

Editorial
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Vezi albume

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Dacă ar fi să aleg, dintre vorbele omului, câteva care mi se par fundamentale, n-as ezita să includ pe listă verbul a evalua. Termenul are, ca semnificatie, legătură cu determinarea sau stabilirea pretului, a valorii. Implică un sir de calcule si estimări extrem de complexe, ce vorbesc de la sine despre felul în care vedem lumea si suntem obisnuiti a o judeca. Oricât pare de ciudat, desi avem tendinta să considerăm că actiunea aceasta are a face numai cu anumite profesii sau compartimente ale vietii noastre, ea este, de fapt, proprie oricărei situatii de viată, si fiecare dintre noi o realizează, mai mult sau mai putin automat, de fiecare dată când e pus într-o situatie nouă, mai ales dacă este una decizională. Din ce pot eu depista în privinta exactitătii acestui act de evaluare, există două extreme între care ne miscăm: a estima si a măsura. Prima dintre ele este una rapidă, în cazul în care se cere o judecare urgentă a situatiei, în timp ce ultima cere rezultate precise, ferme, incontestabile. Amândouă sunt însă vital necesare mentalului uman, una accentuând pe capacitatea omului de a se adapta, cealaltă pe necesitatea de a evolua sistematic.
Una dintre deprinderile esentiale, pe care trebuie să le formăm si să le educăm, este aptitudinea de a evalua rapid o situatie în care ne aflăm într-un moment dat. Tipul de reactie si abilitatea de a găsi o solutie diferă de la o persoană la alta si poate de aceea vedem atât de diferit lumea si nu reusim întotdeauna să întelegem de ce reactiile semenilor nostri sunt atât de diverse. Diferenta îmi pare irelevantă în sine – e chiar logică, fireasc㠖 , dar analiza felului în care reactionează ceilalti la stimuli poate lămuri elementele de bază ale personalitătii lor, despre conceptiile pe care le au. O analiză corectă este foarte dificilă când e vorba despre semenii nostri, e adevărat, dar lucrurile stau cu totul altfel dacă le centrăm asupra propriei persoane. Si as îndrăzni să afirm că autoevaluarea este una dintre deprinderile esentiale ale omului. Capacitatea de a mă raporta le orice sistem de valori cu care intru în contact si de a-mi găsi locul precis în grila valorică pe baza căreia functionează acesta mi se pare vital pentru mine. Am depistat, de foarte multe ori la elevii mei o reticentă în a se autoevalua si cred că principala cauză a acestei atitudini este necunoasterea exactă a sistemului de referintă. Altfel spus, imposibilitatea de a-ti acorda "o notă" (folosesc aici termenul într-un sens extrem de larg) demonstrează, de fapt, necunoasterea exactă a nivelului absolut pe care trebuie să-l atingi. Stiu că sună ciudat si pretentios, dar asta este o evaluare în sine, oferind deja un răspuns evaluatorului despre pregătirea celui testat. Dincolo de toate, însă, autoevaluarea este (si cred cu fermitate în asta) o capacitate ce poate fi educată. Si nu vorbesc aici doar de judecarea performantelor scolare, ci de sistemul propriu de valori, în absolut.
(Iulia Musat,
iulia.musat@gmail.com )
 
Gând
O măsură a oamenilor si a lucrurilor este propria lor umbră.
(
Titu Maiorescu)
 
Imagine
 
Site
Există o multime de teste care pot spune lucruri interesante despre persoana care le efectuează, măsurând anumite caracteristici, mai mult sau mai putin precis si justificat. Probabil cele mai căutate pe internet sunt testele de inteligentă, în special faimoasele teste IQ. După ce efectuezi mai multe si faci media, îti faci o idee destul de exactă cât esti de inteligent sau de... "obosit".
(Lucian Velea)
 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Banc
Studenta sustine examenul la Economie. Subiectul este teoria economica a lui Adam Smith. Profesorul observă că studenta nu are idee despre teoria economică si, dorind s-o ajute putin, o întrebă:
- Care este prenumele lui Smith?
Fata se uită în sală, debusolată.
- Hai, aminteste-ti, este atât de simplu!
Văzând că fata nu dă niciun răspuns, profesorul îi pune o altă întrebare ajutătoare:
- Spune-mi, cum îl chema pe primul bărbat?
Fata roseste brusc si răspunde fâstâcită:
- Costel...
 
Raftul cu cărti
Teste de inteligentă si psihometrice [2005] de Philip Carter
Istoria Artei Românesti [2008] de Vasile Florea
Enciclopedia copiilor [2007]
Enciclopedia naturii europene de Milos Andera
Enciclopedia marilor personalităti din Vechiul si Noul Testament [2008] de Dumitru Bondalici
 
Stiati că...
...pentru un războinic samurai onoarea era mai importantă decât viata, iar aceia care fuseseră învinsi sau dezonorati trebuiau să se sinucidă prin harachiri, un ritual care dura câteva ore sau zile, obicei păstrat până la sfârsitul celui de-al Doilea Război Mondial?
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.