Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0894/16.07.2008 | ISSN 1842-2195

Editorial
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Vezi albume

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Am citit cele sase romane din seria Fundatia, ale lui Isaac Asimov, si am constatat că si această serie se înscrie într-o epopee mai largă a zecilor sale de romane si povestiri scurte. A fost impresionant să constat că un singur om a putut avea o asemenea imagine a unui viitor al omenirii derulat pe mai bine de douăzeci de milenii. Altfel, cu toată stiinta actuală, oamenii simpli sau marii savanti nu au curajul să vorbească despre viitor peste doar o sută de ani... De când cu încălzirea globală, previziunile se opresc la un deceniu sau două. De ce oare? Si cum de a avut el acest curaj?
Cred că răspunsul stă în viziune. Astăzi, cei mai multi dintre oameni nu au nici o viziune asupra viitorului. Toti se îndoiesc, nimeni nu are o imagine certă, nimeni nu are, de fapt, un ideal clar. Chiar dacă vor să lase impresia că stiu ceva si că au autoritatea (politică, stiintifică etc) să afirme ceea ce stiu...
Nici măcar Asimov, cu toată viziunea lui uimitoare pentru ce s-ar putea întâmpla cu omenirea peste 20.000 de ani nu a întrevăzut ceea ce se întâmplă deja la numai 50 de ani după el: Internetul. Nu si-a imaginat, cel putin în romanele sale (cât am citit eu), o retea informatică bazată pe computere personale, de la care oricine să poată comunica în lume cu oricine altcineva. În conceptia sa, computerul avea să fie un instrument pur guvernamental, limitat la întrebuintări administrative, militare sau politice.
Cred că această viziune a fost puternic marcată de faptul că el a trăit în epoca Războiului Rece, înainte ca omul să aibă acces la Internet de acasă, printr-un computer personal. Era o epocă în care omul se subordona vrând-nevrând puterii politice, după ce pierduse deja orice legătură cu ceea ce savantii nu mai luau în considerare la ora aceea, din domeniile spirituale si metafizice. Oricum, rămân remarcabile ultimele sale romane din seria Fundatiei, cele în care ajunge, după întelegerea limitărilor tehnologiei, la un progres bazat mai ales pe principii mentale, în care tehnologia devenea si mai rentabilă dacă oamenii ajungeau să îsi folosească la maximum capacitătile individuale, psihice, si asta nu doar în interesul unei puteri politice centralizate, care urmărea doar să se mentină la conducere, ci în scopuri care aveau în prim-plan interesele omenirii - nu ale unui om, nici ale unei clase de oameni, ci ale omenirii ca întreg.
(Adrian Mîndrută-Tănăsescu,
adim.astrele.ro )
 
Gând

Viziunea este arta de a vedea lucruri invizibile.
(
Jonathan Swift)

 
Imagine
 
Site
Isaac Asimov este unul dintre cei mai importanti scriitori de sciene-fiction din toate timpurile - poate chiar cel mai mare, dacă ne luăm după fanii săi. A fost si extrem de prolific, scriind si editând peste 500 de cărti, asa că se poate discuta mult despre creatia sa. Pentru cei care doresc să cunoască mai multe despre marele scriitor, un punct de plecare este Isaac Asimov Home Page. Desi este un site simplu, contine foarte multe informatii interesante.
(Lucian Velea)
 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Banc
Un american si un japonez stau de vorbă la un restaurant. Japonezul bea ceaiul din bol, iar americanul bea cafeaua din cească.
- Voi, japonezii, sunteti asa de înapoiati. Uite, vasul tău nici măcar toartă nu are, zice americanul.
- Da, asa este, răspunde japonezul, noi preferăm să ne ardem la mâini, nu la limbă...
 
Raftul cu cărti
Supermintea, Punctul Omega de A.E. van Vogt
Arsenalele din Isher. Făuritorii de arme de A.E. van Vogt
Pulbere de stele de Neil Gaiman
Timpul nu are miros de Gerard Klein
Arta de a muri pe timp de pace de Lucian-Vasile Szabo
 
Altfel de dictionar
YETI = filmul lui Spielberg, "E.T.", pe ecranele Iasiului
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.