Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0897/21.07.2008 | ISSN 1842-2195

Editorial
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Vezi albume

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Verbul a supraveghea implică pe de o parte ideea de grijă, de atentie, iar pe de altă parte pe cea de control și de autoritate. Aceste conotatii se suprapun actiunilor de observare, de pază, de veghe, urmărire, monitorizare. Rezultatul de atins pare să fie un efort de ocrotire, sau de eliminare a unor riscuri presupuse si probabile, ori o încercare de obtinere a unui rezultat corect si conform cu realitatea obiectivă. În această ultimă acceptie a termenului, examenele pe care le sustin candidatii (de orice vârstă si pentru orice ar aplica ei), au drept conditie absolută si incontestabilă necesitatea supravegherii. Facem parte dintr-o societate ai cărei membri nu se pot baza pe valori însusite atât de profund încât să devină o a doua natură, si se pare că oamenii nu pot face ceea ce e bine decât dacă sunt controlati si obligati să o facă.
De curând, am fost supraveghetor la unul dintre examenele nationale organizate în învătământul românesc, cel de titularizare, la care am avut o surpriză extrem de plăcută. Echipa pe care am asistat-o (colegi ai mei, de altfel) s-a comportat exemplar. Toti si-au văzut atenti de lucru, cuminti si ascultători. Au lucrat concentrati ore în sir, în vreme ce noi îi supravegheam cu atentie, încercând să intuim când au nevoie de foi sau alte materiale, pentru ca pierderea de timp să fie minimă. La sfârsit, am respirat usurată, cu un sentiment de multumire si de mândrie, cu un "iată că se poate!" răsărit în suflet. Indiferent cu ce vor mai vui ziarele de data asta, eu am văzut la lucru oameni exceptionali.
Spun unii, permisiv si eronat, că examenele de tipul acesta nu se compară cu celelalte, ale celor mici, că atunci când discutăm despre concursurile oamenilor maturi pretentiile trebuie să crească si ele. Oare asa să fie? Pentru că eu nu pot să-mi explic un lucru: cum putem cere corectitudine si onestitate de la oamenii mari, dacă le dăm voie copiilor să copieze sau îi ajutăm, cu bunăvoință, să triseze? Nu sunt oare copiii cei care învată binele si răul pentru când vor fi mari? Un bacalaureat luat pe nemeritate va învăta pe cineva că postul pentru care va lupta mai târziu trebuie să fie măsura muncii lui? Mă îndoiesc. Răspunsul e unul singur: lumea noastră va fi mai bună atunci când ne vom învăta copiii că esecul este o posibilitate, că fiecare cădere e o lectie necesară. Atunci când vom întelege, cu adevărat, că pe oamenii de mâine îi crestem azi, de mici, si nu se vor face mari, destepti si corecti de unii singuri.
(Iulia Musat,
iulia.musat@gmail.com )
 
Gând

Calitate înseamnă să muncesti bine atunci când nimeni nu te supraveghează.
(
Henry Ford)

 
Imagine
 
Calendar
Pe 21 iulie 1899 s-a născut în Oak Park, Illinois, prozatorul american Ernest Miller Hemingway. După terminarea scolii secundare, pleacă în Kansas City, unde se angajează ca reporter la ziarul local. În 1918, participă la primul război mondial, ca voluntar al Crucii Rosii americane, care-l repartizează pe frontul italian, într-o unitate de ambulante. Rănit si decorat, se întoarce la terminarea războiului acasă, în Oak Park, unde începe să lucreze la o serie de povestiri si la un roman. În anii petrecuti la Paris (1921-1927), Hemingway publică volumele "În vremea noastră" si "Soarele răsare", roman care l-a făcut să devină principalul reprezentant al "generatiei pierdute", alături de S. Fitzgerald, Dos Passos s.a., generatie a acelor scriitori marcati de absurditatea si dezastrele războiului mondial, cât si de dezamăgirile posterioare lui. La întoarcerea în Statele Unite, scrie romanul "Adio arme", un adevărat poem despre dragoste si moarte care-i asigură o mare popularitate. După anii consacrati pescuitului, vânătorii, yachting-ului, luptelor cu taurii si scrierii de articole sau de volume de consideratii asupra acestor sporturi, Hemingway lucrează la un roman care face o apreciere lucidă asupra realitătilor din tara sa: "A avea si a nu avea". În 1937, pleacă în Spania, în calitate de corespondent de presă pe lângă armata republicană, în Războiului Civil. Din această experientă se naste unul dintre cele mai bune romane ale sale: "Pentru cine bat clopotele".
În timpul celui de-al doilea război mondial, romancierul va urmări de pe yachtul său "Pilar" submarinele hitleriste în largul mării Caraibelor, iar în Europa va zbura în calitate de corespondent de presă, cu avioanele militare engleze deasupra Germaniei, si va intra în Paris în zilele eliberării alături de trupele de franctirori si partizani. În 1952 publică povestirea "Bătrânul si marea", pentru care primeste premiul Pulitzer în 1954. Călătoreste în Africa si Europa, începând un amplu reportaj intitulat "Vară primejdioasă", pe care deteriorarea continuă a stării de sănătate nu-i permite să-l continue. După un tratament mai îndelungat, se întoarce acasă, iar în 1961 se sinucide la Ketchum Idaho.
Hemingway a reusit cu deosebită măiestrie stilistică să exprime conditia existentială a unui erou care nu ignoră inevitabilitatea esecului, dar pentru care esential este să îndure cu demnitate acest esec si să-l transforme, dacă e posibil, în gratie. În anul 1954 primeste Premiul Nobel pentru literatură.
 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Banc
Vine un student la căminul de fete. Paznicul întreabă:
- La cine mergeti?
Studentul răspunde:
- La cine mă sfătuiti?
 
Raftul cu cărti
Primul meu dictionar ilustrat [2007]
DEXI - Dictionar explicativ ilustrat al limbii române [2007]
Noul Dictionar Universal al Limbii Române [2007]
Dictionarul explicativ al limbii române (DEX) [1998] de Academia Română
DOOM - Dictionarul Ortografic, Ortoepic si Morfologic al Limbii Române (editia a II-a, revizuită si adăugită) [2007] de Academia Română
 
Stiati că...
...Bizantul a reusit să-si fabrice propria mătase după ce doi călugări, angajati de Iustinian I, au luat ouă de viermi de mătase din China, pe care le-au scos prin contrabandă în scobitura din toiegele lor?
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.