Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0898/22.07.2008 | ISSN 1842-2195

Editorial
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Vezi albume

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Care este sensul vietii? Oamenii îsi pun această întrebare de când au început să aibă constiintă de sine. Mari filozofi au construit rationamente sofisticate, dar chiar si oamenii simpli se gândesc uneori la asta. Cel putin teoretic, viata ar putea să nu aibă niciun sens, să fie un proces care nu duce nicăieri, o oarecare transformare a materiei. Însă pentru o fiintă gânditoare, această variantă este de neacceptat. Omul poate alege constient si nu poate admite că orice ar alege este în van. Asadar, viata trebuie să aibă un sens. Iar dacă tot îl are, ar face bine să fie unul important, pentru că fiecare om vrea ca viata lui să însemne ceva, chiar dacă destul de rar se întâmplă ca cineva să fie multumit cu ceea ce a reusit să realizeze pe parcursul ei.
Ne este greu să acceptăm că suntem niste bacterii ale universului, are grijă orgoliul ca umbra noastră să o vedem cât mai mare. Când apare un necaz, o durere, cei mai multi oameni se plâng, se vaietă, îsi exprimă suferinta cât mai "artistic", chiar cu o plăcere perversă, de care nu sunt întotdeauna constienti. Este urletul disperat al orgoliului: "Sunt important! Trebuie să-mi acordati atentie! Trebuie să mă iubiti, să mă ajutati, să-mi rezolvati problemele, pentru ca astfel să mă simt slujit, important, să simt că viata mea înseamnă ceva!" Din diferite motive, astfel de cereri găsesc răspuns, însă cel ajutat se învăluie într-o scoartă amăgitoare, care îi poate deveni povară, iar cel care a ajutat se încarcă mai degrabă cu un soi de compasiune apăsătoare, decât cu bucuria de a fi ajutat. A sti să ceri ajutorul cu demnitate, fără a te plânge, este semn de valoare interioară si de tărie de caracter. Este poate chiar semnul că viata respectivei persoane si-a găsit sensul.
(Lucian Velea,
lucian.velea@lexica.ro )
 
Gând

Toată lumea se plânge că nu are memorie, dar nimeni nu se vaită că nu are logică.
(
Francois de La Rochefoucauld)

 
Imagine
 
Interesant
Prin modificări subtile ale expresiilor faciale, cimpanzeii pot comunica o multitudine de stări si sentimente. Una dintre acestea este "bosumflarea" însotită de un scheunat, care comunică nemultumirea si faptul că animalul doreste să fie hrănit si curătat.
Îngrijirea reciprocă, în special curătarea, este un liant social, iar pentru maimute este atât de importantă, încât unele specii petrec aproape o cincime din zi cu această îndeletnicire. Toate maimutele se curătă reciproc, căutându-si în păr, extrăgând parazitii pielii, înlăturând cojile si resturile de vegetatie. Se crede că durerea usoară produsă de gesturile de curătare degajă endorfine, care stopează productia hormonilor de stres, relaxează si calmează animalul. De exemplu, dacă o femelă subordonată este atacată de cea dominantă, corpul ei degajă hormoni de stres, iar aceasta caută ajutorul unei prietene care s-o linistească, curătând-o. Însă rolul curătării reciproce nu este numai unul de întărire a relatiilor existente si de calmare a unui individ stresat, ci si de asigurare a supravietuirii speciei, deoarece un nivel ridicat de stres reduce fertilitatea femelei.
 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Banc
Aflat la o rudă în Bucuresti, un oltean iese dimineata pe balcon să-si scuture rogojina. Din neatentie, se apleacă prea mult peste balustradă si cade. Speriati, trecătorii se strâng în jurul lui.
- Ce s-a întâmplat, omule? întreabă unul, îngrijorat.
- Nu stiu, neică, răspunde olteanul, abia picai si eu...
 
Raftul cu cărti
Senin pe cerul mintii. Cartea medicament de Aurel Rosca
Fugind de confortul sigurantei - o aventură a spiritului de Richard Bach
Limbajul vorbirii - arta conversatiei de Allan Pease, Alan Garner
O istorie culturală a gesturilor din antichitate si până în zilele noastre de Jan Bremmer
Cartea gesturilor - Cum putem citi gândurile oamenilor din actiunile lor de Peter Collett
 
Perle
Asa cum arată Ion Creangă, în familiile de tărani, bărbatii erau numai niste termeni ajutători asupriti de femei.
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.