Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0901/25.07.2008 | ISSN 1842-2195

Publicistică
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Vezi albume

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Măsurariul civilizatiunei unui popor în ziua de azi e: o limbă sonoră si aptă de a esprima prin sunete notiuni, prin sir si accent logic - cugete, prin accent etic - simtăminte. Modul de a însira în fraze notiune după notiune, o caracteristică mai abstractă ori mai concretă a notiunilor în sine, toate astea, dacă limba e să fie natională , sunt ale limbei, căci de nu va fi asa, e prea lesne ca un om să vorbească nemteste, d.e., cu material de vorbă unguresc. Afară de aceea, civilizatiunea unui popor constă cu deosebire în dezvoltarea acelor aplecări umane în genere cari sunt neapărate tuturor oamenilor, fie acestia mari ori mici, săraci ori bogati, acele principie cari trebuie să constituie fundamentul, directiva a toată viata si a toată activitatea omenească. Cu cât aceste cunostinte si principie cari să li fie tuturor comune sunt mai dezvoltate, cu atâta poporul respectiv e mai civilizat. Căci clasa inteligentă numai nu constituie civilizatiunea, carea e si trebuie să fie comună tuturor păturelor populatiunei. Sunt popoare ce posed o respectabilă inteligentă naltă, fără de a fi ele civilizate; sunt altele cari, fără inteligentă naltă, întrunesc toate conditiunile civilizatiunei. Stiintele (afară de ceea ce e domeniu public) trebuie să prezinte lucruri proprie ale natiunei, prin care ea ar fi contribuit la luminarea si înaintarea omenirei; artile si literatura frumoasă trebuie să fie oglinzi de aur ale realitătii în carea se miscă poporul, o coardă nouă, originală, proprie pre bina cea mare a lumii. Legislatiunea trebuie să fie aplicarea celei mai înaintate idee de drept pusă în raport cu trebuintele poporului, astfel însă încât esplicarea ori aplicarea drepturilor prin lege să nu contrazică spiritului acelora. Industria trebuie să fie a natiunei aceleia si păzită de concurintă; iar purtătoriul ei, comertul, s-o schimbe pre aur, dar aurul, punga ce hrăneste pre industrias si îmbracă pre agricultor, trebuie asemenea să fie în mânele aceleiasi natiuni.
(Mihai Eminescu, 1870)
 
Gând

Adevărata civilizatie este aceea în care fiecare om îi dă celuilalt drepturile pe care le cere pentru el însusi.
(
Robert Ingersoll)

 
Imagine
 
Site
De curând, Citatepedia a împlinit 3 ani de existentă, prilej cu care a fost adăugată o nouă sectiune, Forum. Ideea acestuia pleacă de la faptul că celelalte facilităti, cum ar fi Comentariile, s-au dovedit insuficiente pentru diversitatea subiectelor culturale care se doresc a fi discutate de către utilizatorii site-ului, fără a fi restrânse numai la literatură. Noul spatiu de discutii permite mai multă flexibilitate în abordarea temelor. Printre facilitătile avansate integrate pe forum, se găsesc un calendar de evenimente si o galerie de imagini, care extind utilitatea site-ului si oferă utilizatorilor nopi posibilităti de participare.
(Lucian Velea)
 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Banc
Două vecine se întâlnesc în fata blocului.
- Ce-i cu tine, dragă, esti bolnavă?
- Nu, de ce întrebi?
- L-am văzut azi-dimineată pe doctor iesind de la tine.
- Si ce? De la tine au iesit doi soldati. Te-am întrebat eu dacă a izbucnit războiul?
 
Raftul cu cărti
Istoria Artei Românesti [2008] de Vasile Florea
Marea carte a adevărurilor [2008]
Enciclopedia naturii europene de Milos Andera
Corpul omenesc [2008] de Linda Calabresi
Enciclopedia marilor personalităti din Vechiul si Noul Testament [2008] de Dumitru Bondalici
 
Familia Bundy
Kelly: Nu fi atât de aspru cu tine, Bud. Pun pariu că există o multime de tipi cool care stau acasă vineri seara si se uită la reluările din "Star Trek", sperând să suprindă un detaliu incitant în decolteul Klingonienelor.
Bud: Cer să se consemneze că lingeam ecranul televizorului cu intentia de a-l curăta.
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.