Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0904/30.07.2008 | ISSN 1842-2195

Editorial
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Vezi albume

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Karl Marx este omul care a devenit celebru si a intrat în constiinta multora construindu-si doctrina revolutionară chiar în inima celui mai conservator imperiu modern. Dar nu doctrina lui particulară mă interesează în acest moment, ci mai degrabă acest uimitor mecanism prin care anumite idei pot ajunge să se propage în lume cu o fortă uimitoare, dând peste cap orânduiri si guverne. La un nivel simplu, un om are o idee, si îsi dezvoltă credinta în ea, sustinut de prieteni sau de oamenii cu care are afinităti, de situatiile concrete pe care le trăieste, până la punctul în care, dacă este suficient de perseverent si riguros, poate ajunge să creeze un nou curent de gândire. Printr-o formă oarecare - carte, film, presă - ideile sale ajung la multi altii care rezonează cu ele, care le asteptau cumva, care le căutau, fără să si le fi putut exprima la fel de bine, de clar si de sistematic.
Acolo unde se atinge o masă critică de adepti ai noului sistem propus, se produce revolutia. Mecanismul nu cred că a iesit din vigoare, si poate functiona si astăzi, dar există o asemenea abundentă de informatii si sisteme diferite de gândire, încât pare dificil pentru cineva să mai poată alege cu precizie pe acela în care să creadă, si mai ales pentru care să îsi facă si timp ca să actioneze. În special oamenii foarte ocupati duc lipsă de timp pentru a schimba ceva. De aceea, este important pentru guverne să-i tină pe toti cât mai ocupati - cu politici noi, strategii economice, actiuni militare, chiar si cu scandaluri - fiindcă asa nu mai au răgazul să cugete la ceea ce trebuie schimbat în esenta lumii lor, dacă le ia destul timp ca să digere ceea ce se întâmplă la nivelul aparentelor.
(Adrian Mîndrută-Tănăsescu,
adim.astrele.ro )
 
Gând

Revolutia este doar gândire transpusă în actiune.
(
Emma Goldman)

 
Imagine
 
Calendar
Pe 30 iulie 1894 s-a născut la Dorohoi poetul si prozatorul Alexandru O. Teodoreanu (Păstorel). A fost un personaj pitoresc al vietii literare, un epicurean cu gusturi rafinate, înclinat atât spre gastronomie și degustarea vinurilor nobile, cât si spre glume savuroase. Celebritatea în epocă a lui Păstorel se datorează însă epigramelor si versurilor sale satirice, inspirate mai ales din experienta sa de gastronom si băutor încercat ("Trei fabule" - 1928; "Strofe cu pelin de mai contra Iorga Nicolai" - 1931; "Vin si apă" - 1936). Al.O. Teodoreanu a publicat si câteva volume de schite ("Mici satisfactii" - 1931; "Un porc de câine" - 1933 s.a.), în care comicul rezultă din limbajul personajelor, din surprinderea unor ticuri verbale, ca în schitele lui Caragiale. Poemele din volumul "Caiet" (1938) relevă o natură lirică sentimentală, cultivând melancolia autumnală, în maniera poeziei simboliste. Publicistica, cuprinsă în cele două volume "Tămâie si otravă", cuprinde o serie de cozerii critice, scrise cu vervă, care mai degrabă caracterizează pe autorul lor, decât pe cei vizati. Opera sa cea mai valoroasă o reprezintă suita de povestiri comice din viata boierimii moldovene, "Hronicul măscăriciului Vălătuc" (1928), care parodiază stilistic maniera cronicărească.
În colaborare cu Adrian Maniu, a compus basmul dramatizat "Rodia de aur", care s-a jucat la Teatrul National în 1929-1930. Al.O. Teodoreanu a murit la 15 martie 1964, la Bucuresti.
 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Banc
Întrebare la Radio Erevan:
- Se poate introduce socialismul în SUA?
Radio Erevan răspunde:
- În principiu, da, dar ar fi păcat...
 
Raftul cu cărti
Filosofia Românească de Marin Stefănescu
Principele de Niccolo Machiavelli
Fundamentele moralei de Arthur Schopenhauer
Dincolo de bine si de rău de Friedrich Nietzsche
Coruptia marilor puteri. Strategii si minciuni în politica mondială de Miguel Pedrero
 
Altfel de dictionar
secretie = boală pe care ti-o dă păstrarea unui secret
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.