Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0909/06.08.2008 | ISSN 1842-2195

Editorial
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Vezi albume

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

N-a fost să fie să rămân învătător, calificare primită la absolvirea Liceului Pedagogic, fiindcă m-am dus la facultate. Pe vremea aceea, la începutul anilor '80, posturile disponibile în învătământ erau mai ales la tară si exista teama, pentru absolventii de universitate, că ar putea ajunge în vârf de munte, ca profesori. De aceea m-am dus la Politehnică, iar la câtiva ani de la absolvire lucram ca inginer exact în vârf de munte, la Costila, unde turnul releului depăseste în înăltime vârful Moldoveanu, fiind astfel cel mai înalt punct din România unde se poate urca pe jos.
Însă de Ziua Scolii, organizată de Liceul Pedagogic, am avut ocazia să-mi reîntâlnesc profesorii, oameni care, indiferent de simpatiile si antipatiile pe care mi le-au stârnit, au avut o influentă majoră în viata mea. Pentru mine, a fost un prilej bun să arunc o privire asupra unui trecut care, indiscutabil, face parte din fiinta mea. Pe undeva, ceea ce sunt eu acum este si rodul muncii lor, conducându-mă, într-un fel sau altul, până în punctul în care am fost nevoit să continuu singur, pe picioarele mele.
Cu sigurantă, n-am ajuns să fiu ce se asteptau ei să fiu, un cadru didactic în învătământul public, dar nici măcar eu nu mă asteptam pe atunci că voi ajunge ceea ce sunt acum. Fiecare ne străduim să dăm tot ce avem mai valoros în noi, celor fată de care ne simtim responsabili si nouă însine. Dar viata ne poartă pe căi nebănuite, uneori după asteptările noastre, alteori cu mari schimbări si întorsături.
Si fac o analogie cu fetita mea la vârstă prescolară, care, desi stia literele, mereu refuza să încerce să citească singură pe cărti. Odată, am afisat pe perete un calendar cu zodii, iar ea a fost atât de încântată de el, încât a început să citească numele zodiilor, care erau scrise pe fiecare pagină cu litere mari. Descoperise ceva care chiar îi placea si începea să se exprime singură si de bună voie...
Cred că fiecare avem o asemenea tendintă, să tinem pe loc anumite abilităti sau calităti ale noastre, în noi însine, până când apare o ocazie care este cea mai potrivită (poate chiar asteptată) ca să începem să le exprimăm. Ce putem face mai bine cu copiii, după părerea mea, este să le oferim nu numai ce au nevoie la nivel de bază, ci o diversitate de alte optiuni, accesibile vârstei lor, care să le pună în miscare talentele si înclinatiile înnăscute. În felul acesta, nu vom mai avea surprize sau frustrări, când ei aleg un alt drum decât cel pe care noi îl pregătim pentru ei.
(Adrian Mîndrută-Tănăsescu,
adim.astrele.ro )
 
Gând

Scoala trebuie să urmărească tot timpul ca tânărul să părăsească băncile ei nu ca specialist, ci ca o personalitate armonioasă.
(
Albert Einstein)

 
Imagine
 
Site
Generalizarea învătământului de masă a adus multe beneficii societătii, dar ajuns la un anumit nivel, se constată cu usurintă si diverse deficiente. Una dintre acestea este faptul că programele scolare se adresează copiilor fără a tine cont de aptitudinile individuale ale acestora. Asociatia nonprofit IRSCA Gifted Education îsi propune să descopere copii supradotati si promovează o educatie adaptată pentru acestia. Site-ul prezintă informatii pentru cei interesati de aceste aspecte, despre cursurile si programele asociatiei, resurse si modalităti de participare.
(Lucian Velea)
 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Banc
O domnisoară vine la examen si, privindu-l gales pe profesor, îi spune:
- Domnule profesor, pentru a lua examenul, sunt gata de orice!
- De orice?
- De orice!
- Bine, atunci învătati!
 
Raftul cu cărti
Enciclopedia copiilor [2007]
1000 de minuni ale lumii [2008]
Atlasul lumii pentru copii [2008] de Colin Sale
Enciclopedia naturii europene de Milos Andera
Nou atlas de anatomie umană [2006] de Thomas McCraken
 
Altfel de dictionar
pix = numărul pi înmultit cu x
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.