Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0911/08.08.2008 | ISSN 1842-2195

Publicistică
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Vezi albume

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Sunt nenumărati oamenii cari cumpără si admiră ce nu le place, cari ascund cu mare grijă ce le place, si încă altii, mai nenorociti, cari nici nu apucă să cetească, să auză, să vadă ce le place, fiindcă urmăresc cu mare zel frumusetile dictate de sus. Este destul de ciudat poate că si în domeniul artei se stabilesc autorităti, si mai ales că sunt ascultate. Pentru omul normal, producerile specific artistice sunt, în fond, indiferente, si situatia acestui tip de umanitate generală fată de opera de artă este o perplexitate pe care caută să o mascheze cât mai bine cu ajutorul foiletonului de artă. Acestui om de mijloc nu-i trebuie orchestră simfonică, ci lăutari; nici pictură născută din vizualitate artistică, ci cromolitografie sentimentală. De aceea dezvoltarea tehnicii artistice este de neînteles dacă o raportăm la rudimentarele trebuinte estetice ale omului normal. Si cred că tocmai indiferenta esentială a tipului acestuia fată de creatia specific artistică explică mai ales formarea autoritătii în materie de artă. Omul de bun-simt îsi adăposteste indiferenta si perplexitatea sa naturală fată de opera artistului printr-o ipocrită sau maimutărească supunere la opiniile dictate de critică. Trebuie amintit că de la romantism încoace, critica, urmând unor dispozitii intelectuale generale, s-a depărtat de public, s-a îndusmănit chiar cu dânsul si, ceea ce-i si mai dezastruos pentru cetitorul docil si de bun-simt, a adoptat adeseori un stil excesiv de poetic, făcut din metafore si comparatii vertiginoase, din transpuneri extravagante de senzatii - cuvintele, tonurile, colorile schimbate fantastic unele prin altele: o perturbare grozavă a regnurilor naturii fizice a părut indispensabilă pentru a exprima originalitatea fără seamăn a intelectualului modern. Iar omul de mijloc înghite supus si păstrează credincios acest stil, si fricos si stângaci îl întrebuintează pentru a tine pas cu modernitatea, la care cu nici un pret nu poate renunta. Astfel, îl auzi si pe dânsul vorbind de pianisti care sculptează tonurile, si de versuri care miroase a iasomie.
Omul de mijloc este astăzi, în judecarea artei, cu deosebire uluit; criticul îi vorbeste de miresmele unui ton de vioară, de savoarea unei fatade arhitectonice - si-l maltratează fiindcă nu deosebeste stilurile. Apoi nu-i cuminte acel care se tine hotărât si din toată inima de Humoresca lui Dvorjak? Ce tonuri sculptate, ce acorduri cu parfumuri! Iată o bucată care are valoarea, profund semnificativă, că se poate fluiera usor si plăcut, si-i asa de dulce, si cu delicioasă melancolie îti aduce aminte de un sfârsit de chef delicat, cu lăutari absolventi de conservator!
Dar autoritatea criticilor este, după cum se vede, o fatalitate absolută. Omul de bun-simt rar scapă de tirania ei. Spun drept că atunci când se manifestă liber în artă, omul de bun-simt mi-e drag si îl stimez din toată inima, fiindcă-i onest si are haz. Dacă, cine stie de ce - din elegantă de esteti probabil - nu vroim să-l instruim (si cu transpuneri lirice nu se învată oamenii a deosebi stilurile si a întelege tehnica artistică), bine e să-l zăpăcim cu metafore ametitoare, si din amuzant, cum poate fi adeseori, să-l facem cu desăvârsire ridicul?
Cu cât critica e mai diversă si mai individualistă, cu atât e mai putin apăsătoare; cu atât mai tare înlesneste libertatea gustului pentru omul de bun-simt si-l desface de obligativităti la care nu-l putem supune decât dacă vroim să fim ironici. Scoli si directii accentuat si unitar organizate încurajează în omul normal lenea de a gândi, care si asa îi este naturală, si fac din el un poznas automat de formule.
(Paul Zarifopol, "Pentru libertatea gustului")
 
Gând

Critica este prejudecată devenită credibilă.
(
H.L. Mencken)

 
Imagine
 
Exercitiu de inspiratie
Un maestru zen zăcea pe patul de moarte. La căpătâiul lui s-au adunat toti călugării din ordinul său. Cel mai bătrân dintre ei s-a aplecat deasupra buzelor maestrului si i-a cerut să-i spună ultimele învătături ale întelepciunii, pentru a le transmite celorlati călugări.
- Spune-le că întelepciunea este precum un râu, a spus maestrul.
Bătrânul a repetat cuvintele maestrului, iar călugării au aprobat din cap, gânditori. Dar un tânăr din grup a întrebat:
- Ce vrea să spună prin aceste cuvinte: "Întelepciunea este precum un râu"?
Călugărul mai vârstnic a repetat în soaptă întrebarea tânărului la urechea maestrului.
- Bine, întelepciunea nu este precum un râu, a fost de acord maestrul muribund.
 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Banc
La Radio Erevan, un ascultător întreabă:
- Ce este un "titlu onorific"?
Radio Erevan răspunde:
- Titlu onorific este atunci când sotia spune: " Sotul meu este capul familiei".
 
Raftul cu cărti
Dictionar universal de muzică [2008]
Ghid metodic de educatie plastică [2007] de Ion Pirnog
Mică metodă de pian [2006] de Maria Cernovodeanu
Dictionar de simboluri de J. Chevalier, A. Gheerbrant
Dictionarul limbajului poetic eminescian de Dumitru Irimia
 
Familia Bundy
Kelly: Dacă Beavis si Butt-head vor face un spectacol live si peste 100 de ani, m-as duce să-i văd.
Bud: Kelly, Beavis si Butt-head sunt personaje de desene animate.
Kelly: Ei preferă să se spună că au "dificultăti dimensionale".
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.