Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0912/11.08.2008 | ISSN 1842-2195

Editorial
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Vezi albume

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Verbul a martiriza are drept semnificatie de bază supunerea cuiva la un martiriu, stabilind sinonimie (prin extindere de sens) cu a chinui, a maltrata, a tortura, a schingiui. Termenul are o conotatie puternic religioasă, putându-se referi si la trecerea în rândul martirilor a celor care au avut de îndurat chinuri îngrozitoare pentru ideile, convingerile lor, acceptând condamnarea la moarte fără a se dezice de credinta crestină. Iar pentru această suferintă intensă si prelungită, mai ales morală, echivalentele semantice sunt martiraj, mucenicie, supliciu, calvar.
În calendarul crestin-ortodox român este înscrisă, mărturie peste timp a istoriei noastre zbuciumate, muceniceasca moarte a voievodului Tării Românesti, Constantin Brâncoveanu, împreună cu fiii (Constantin, Stefan, Radu si Matei) si ginerele său, vistiernicul Ianache Văcărescu. Cu o domnie extrem de îndelungată (peste un sfert de secol) pentru dificila perioadă a istoriei românesti despre care discutăm, Brâncoveanu rămâne una dintre personalitătile luminoase ale culturii noastre, reusind să găsească un echilibru în timpuri nesigure si să încurajeze creatia în vremuri de distrugere. Domnia sa rămâne drept un model din punct de vedere al dezvoltării culturale si al ocrotirii neabătute a ortodoxismului. Mazilit de turci si supus la cazne pentru a dezvălui locul unde-si ascunsese bogătiile fabuloase, Brâncoveanu este obligat a suporta blestemul de neconceput, inimaginabil pentru orice părinte: acela de a-si vedea copiii murind. S-au prăbusit unul câte unul în fata călăului, în timp ce voievodul era nevoit să asiste neputincios. O să-mi rămână mereu în minte imaginea unui om sfâsiat de groază si înmărmurit de durere, asa cum gândul meu de copil încerca să-si închipuie ce-ar putea presupune o astfel de osândă... Nu cred până azi că pot întelege... Constantin Brâncoveanu a rămas în memoria colectivă a neamului drept păstrător al credintei si apărător al religiei drepte, în numele căreia niciun sacrificiu nu este prea mare, nicio moarte nu este în van. Demnitatea mai presus de robie, de orice fel ar fi ea.
(Iulia Musat,
iulia.musat@gmail.com )
 
Gând

Ciudată-i firea omenească. Cu cât avem mai putină înclinatie spre martiraj, cu atât o solicităm celor din jur.
(
Boleslav Prus)

 
Imagine
 
Interesant
Căderea Bastiliei, pe 14 iulie 1789, este considerată evenimentul care a marcat începutul Revolutiei Franceze, simbolul victoriei libertătii, egalitătii si fraternitătii asupra opresiunii, puterii regale arbitrare si jugului tiraniei. Si totusi, cei 83 de cetăteni care au murit în timpul revoltei nu au fost martiri revolutionari, ci victime ale lipsei de control a multimii, pornite în căutarea unor butoaie cu praf de puscă. Demiterea neasteptată a popularului ministru de finante, Jacques Necker, unul dintre politicienii care au încercat să rezolve problema inflatiei si a datoriei nationale, a scos multimea în stradă. Zvonul că o actiune militară împotriva poporului este iminentă, a determinat mii de parizieni să încerce să se înarmeze. Confuzia si dezordinea s-au răspândit rapid, astfel că până în zorii zilei de 14 iulie, o multime imensă se strânsese pe esplanada de la Les Invalides, unde se afla depozitul de armament, pe care l-a jefuit, împărtind la întâmplare peste 30000 de muschete. Fiindcă praful de puscă găsit era prea putin, multimea s-a îndreptat spre Bastilia, unde aflase că fuseseră mutate 250 de butoaie.
Scrierile de după revolutie si scenele gravate sau pictate zugrăvesc zeci de revolutionari iesind mândri pe portile Bastiliei, fluturând steagurile libertătii sau, dimpotrivă, găsiti goi, lăsati să putrezească în lanturi, vegheati de scheletele altor nefericiti martiri. Dar conditiile din închisoare nu erau tocmai rele: detinutii aveau celule mobilate, putând să-si aducă si lucruri de acasă, primeau tutun, mâncare si alcool (privati erau numai de desert). Nici prizonierii încarcerati la acea dată nu erau martiri politici, Bastilia nu mai era de ani buni o închisoare politică. În momentul asaltului, în fortăreată se aflau doar sapte detinuti: patru falsificatori mărunti, un depravat, arestat pentru incest, si doi nebuni.
 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Banc
Într-un avion, pe lângă pilot, erau trei pasageri, un grec, un bulgar si un român. Avionul suferă o avarie deasupra Greciei si când începe să piardă altitudine din cauza greutătii, grecul strigă:
- Pentru tară si popor, eu mă arunc din avion!
Când avionul ajunge deasupra Sofiei, amenintând să se prăbusească, bulgarul spune:
- Pentru tară si popor, eu mă arunc din avion!
Pe când se apropia de România si era evident că aparatul se va prăbusi pe teritoriul ei, românul intră în cabină si-l aruncă pe pilot din avion:
- Pentru tară si popor, eu mă fac aviator!
 
Raftul cu cărti
Mistere ale istoriei [2004] de Robert Stewart, Clint Twist, Edward Horton
Mileniul românesc - 1000 de ani de istorie în imagini [2006] de Georgeta Filitti, Dorin Matei
Dictionarul esential al exilului românesc [2005] de Lucian Pricop
Dictionar de civilizatie africană de Larousse
Dictionar de mitologie greco-romană si românească de Maria Cordoneanu, Radu Cordoneanu
 
Stiati că...
...politicianul american Joseph McCarthy s-a lăudat că a fost rănit în lupte navale, când de fapt el îsi fracturase laba piciorului căzând de pe o scară?
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.