Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0924/27.08.2008 | ISSN 1842-2195

Editorial
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Vezi albume

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Când am citit prima carte a lui Carlos Castaneda, "Călătorie la Ixtlan", am înteles, mai bine zis am simtit de ce a ajuns să fie un scriitor atât de apreciat. El propune o schimbare a viziunii despre lume, o schimbare care tinde să răstoarne tabuurile logicii si ale stiintei. Propune o viziune în care este mai important ceea ce simte un om, personal, decât învătăturile cu care a fost îndoctrinat de către părinti, profesori, societate.
Este socant, pentru cei ce se consideră rationali, să audă că lumea nu este ceea ce pare sau că lucrurile pentru care au deja explicatii definitive sunt, totusi, altfel si chiar altceva decât credeau. Răstigniti în matricea unei mentalităti care nu le apartine, dar pe care au mostenit-o, uită că tot ce văd în lume nu reprezintă descoperirea lor, ci rodul unei programări îndelungate, numită educatie.
Ne-am născut doar ca să ne lăsăm programati? Sau viata ne dă prilejul să descoperim lumea cu propriile noastre simturi spirituale, creându-ne propria viziune asupra ei? Înclin să cred că ultima variantă este corectă. Desigur, ambele sunt optiuni, si fiecare o alege pe cea cu care se împacă. Dar cum nu prea ni se dă să alegem, ci încă de la nastere suntem pusi în fata unui drum bătătorit, nu devine o optiune decât atunci când devenim constienti că avem de ales. Castaneda tocmai asta pune în evidentă, faptul că avem optiuni.
(Adrian Mîndrută-Tănăsescu,
adim.astrele.ro )
 
Gând

Dacă stăm, în timpul programului, să ne gândim la sensul existentei, noi când ne mai odihnim?
(
Victor Martin)

 
Imagine
 
Exercitiu de inspiratie
Într-o zi, un vitel trebuia să treacă printr-o pădure virgină pentru a ajunge înapoi la păsune. Fiind un animal irational, si-a făcut o cărare întortocheată, plină de urcusuri si coborâsuri. A doua zi, un câine a trecut pe acolo si a folosit aceeasi cărare pentru a traversa pădurea. Apoi a fost rândul oii, capul unei turme pe care a condus-o pe aceeasi cărare. Mai târziu, au început si oamenii să folosească cărarea: la stânga, la dreapta, se aplecau, ocoleau obstacole, se enervau, înjurau, si tot asa. Dar nu au făcut nimic pentru a crea o alternativă. După atâta folosintă, cărarea a devenit o cale pe care animalele, coplesite de greutatea încărcăturilor, erau fortate să înainteze timp de trei ore pentru a parcurge o distantă care ar fi putut fi făcută în 30 de minute. Anii au trecut, si calea a devenit drumul principal spre un oras, mai târziu chiar strada principală a orasului. Fiecare se plângea de trafic, pentru că drumul era atât de dificil. În acest timp, bătrâna pădure se amuza văzând cum omul tinde să urmeze orbeste căile deschise de altii, fără măcar a se întreba dacă este într-adevăr cea mai bună optiune.
 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Banc
Bulă este trimis de secretarul organizatiei PCR la o sedintă. Ca de obicei, când se pomeneste numele tovarăsului Nicolae Ceausescu, toată lumea începe să aplaude si să strige: Ura! Ura! Ura! Doar Bulă nu striga. Vine un băiat cu ochi albastri la el si-i zice:
- Tovarăse Bulă, dumneavoastră nu strigati "Ura!"?
- Tovarăse, eu îmi tin ura în mine.
 
Raftul cu cărti
Creativitate si inteligentă emotională [2004] de Mihaela Roco
Cum să avem o minte armonioasă [2008] de Edward de Bono
Abilităti de comunicare [2007] de Allan & Barbara Pease
Senin pe cerul mintii. Cartea medicament [2008] de Aurel Rosca
Cartea gesturilor - Cum putem citi gândurile oamenilor din actiunile lor [2005] de Peter Collett
 
Altfel de dictionar
mop = un pom întors pe dos
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.