Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0925/28.08.2008 | ISSN 1842-2195

Editorial
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Vezi albume

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Poezii recente
Adaugă un citat

Acum mai multi ani, când poeta Angela Marinescu se revolta împotriva clasificării poeziei în functie de sex, vizând în primul rând bărbatii care cred că poezia feminină este dulceagă, sentimentală, lipsită de valoare si fortă artistică, mi-am adus aminte de Nichita Stănescu, care spunea că nu există poeti (fie ei de sex masculin sau feminin), ci doar poezie. Mie îmi pare ca si cum ai spune că se pot transforma undele electromagnetice în sunete fără ajutorul aparatelor de radio, întrucât ce este poetul, dacă nu un translator al (ne)cuvintelor care stau înlăuntrul său? Dacă admiti, totusi, că există poeti, atunci – ca si în cazul aparatelor de radio – trebuie să accepti si diferentele dintre ei. Eu cred în valoarea poeziei scrise de femei, dar în acelasi timp cred că există o lirică feminină, care-si are izvoarele în trăiri de altă natură decât cele ale bărbatilor.
Cu toate astea, îi dau dreptate lui Nichita Stănescu, atunci când văd oameni de litere care-si apără cu cerbicie opera, implicit si persoana lor, ajungând până la a-si insulta cititorii, pe motiv că sunt "neavizati". Parcă mă văd, în parcul din centrul orasului meu natal, făcând schimb de impresii literare cu prietenii. Cum ar fi fost ca bustul de bronz al lui Nichita Stănescu să se aplece peste soclu, pe deasupra noastră, bestelindu-ne că nu întelegem "definitiile filozofico-lirice ale conceptelor fundamentale ale existentei poetului"? Dar asta nu se întâmpla, desigur. Nichita Stănescu a fost un poet care a înteles că scriitorul este însăsi opera lui, nu un cerber la monumentalele porti ale creatiei sale. Iar aceasta nu se poate apăra pe sine, nu se poate explicita din afara ei însăsi, nu poate străluci în ochii altcuiva decât cei ai cititorului.
Sunt de părere că opera unui scriitor nu-i mai apartine acestuia decât prin ceea ce presupune dreptul de autor. Odată ce au văzut lumina tiparului, ideile lui intră în alte minti, care le vor interpreta, le vor da un curs nou, iar la autor cel mult se poate întoarce un gând de multumire sau de recunostintă. Să fim cinstiti, nici măcar lui Nichita Stănescu nu i s-a ridicat un monument în constiinta fiecărui cititor al său...
(Silvia Velea,
silvia_gh2002@yahoo.com )
 
Gând

Un poet valorează la fel cât cel mai bun poem al său.
(
Fernando Pessoa)

 
Imagine
 
Copiii spun lucruri trăsnite
- Ce este un lingusitor?
- Lingusitor este când lingi lingura, lingi farfuria si vrei să lingi si cratita toată.
 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Banc
Profesorul îl scoate la lectie pe Bulă:
- Bulă, ce poti să-mi spui despre marii poeti ai secolului XIX?
- Ca toti sunt morti, domnule profesor!
 
Raftul cu cărti
Poezii alese de Marin Sorescu
Poeme de Octavian Paler
Versuri de Ion Minulescu
Poezii de Lucian Blaga
Poezii de Vasile Voiculescu
 
Am învătat din filme
Dacă conduci pe altundeva decât o stradă principală, probabil că vei avea tot drumul liber si nici un alt vehicul nu va mai trece pe lângă tine.
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.