Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0934/10.09.2008 | ISSN 1842-2195

Editorial
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Vezi albume

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Versuri recente
Adaugă un citat

Bumper stickers si license plates de toate soiurile; ordinare si personalizate, comune sau originale, terne ori excentrice, îti fulgeră pentru o clipă prin fata ochilor pe drumurile publice. Zâmbesti involuntar, ori pufnesti în râs nestăpânit, te cabrezi în duh ca pălmuit peste orgoliu, strâmbi din nas a dispret, dai din cap dezaprobator, în functie de natura fugarului mesaj. Oricum ai reactiona la vederea lor, tăblite cu numere de înregistrare personalizate si etichete cu mesaje zboară pe lângă tine, sau treci pe lângă ele; devenite în ultimii ani o altă formă de expresie a individului. Desigur, aceste fituici zburătoare sunt create de industria de comert, dar alegerile sunt individuale si-ti pot spune ceva despre posesorul masinii. Unele se vor nostime – ocheadă aruncată la întâmplare, altele sunt "dead serious".
Trăim într-o lume, poate nu atât liberă, cât eliberată din constrângeri si tabu-uri vechi de milenii; unele justificate, altele doar justificabile. Primul impuls al libertătii proaspăt dobândite este a da frâu liber personalitătii până mai ieri constrânse între parametrii previzibili ai normei sociale. Dar, o libertate nestrunită, fără considerente morale autoimpuse, fără reglementări sociale unanim acceptate si fără o filosofie de viată coerentă, vor duce inevitabil la confuzia ideologică, impasul social si fundătura finală a conditiei umane, ale căror semne se prefigurează clar pe cerul viitorului.
Fiindcă am plecat de la "license plates", mă gândesc acum la evolutia cuvântului englezesc licence/license, a cărui formă si semantică a fost obligată la schimbări dramatice, ca să tină pasul cu schimbarea realitătii pe care o reprezintă - "licentious(ness)". Se ilustrează în evolutia acestui cuvânt nu doar un periplu lingvistic, ci traiectoria pe care evoluează astăzi o multime de destine umane!
(Gelu Arcadie Murariu,
agapia.blogspot.com )
 
Gând

Cuvintele sunt minunate - ele pot fi folosite pentru a ne exprima sau a ne ascunde gândurile, dar cel mai adesea pentru a le înlocui.
(
Roger H. Lincoln)

 
Imagine
 
Site
Un "bumper sticker" este un abtibild care se lipeste, de obicei, pe bara de protectie a masinii, proprietarul făcând astfel o "declaratie", de obicei într-o manieră amuzantă. Cineva a venit cu ideea de a face o variantă virtuală, pentru site-uri, si astfel a apărut InternetBumperStickers.com. Acestea sunt în limba engleză, dar după ce prinzi ideea, poti să-ti faci singur, exact asa cum vrei - îti trebuie doar un program de grafică si putină imaginatie.
(Lucian Velea)
 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Banc
Ion si Maria si-au cumpărat masină. În prima zi, se urcă la volan Maria si intră în primul stâlp.
- Unde te uiti?! tipă Ion. Ai stricat masina!
- Lasă, că si tu ai spart ieri borcanul cu zacuscă...
 
Raftul cu cărti
Cum să comunici cu oricine de Leil Lowndes
Întrebările sunt, de fapt, răspunsuri de Allan Pease
Cuvinte care schimbă minti de Shelle Rose Charvet
Cele cinci limbaje ale iubirii de Gary Chapman
Limbajul trupului - cum pot fi citite gândurile altora din gesturile lor (182 de ilustratii) de Allan Pease
 
Altfel de dictionar
tractor = actor cu mult trac
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.