Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0937/15.09.2008 | ISSN 1842-2195

Impresii de călătorie
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Vezi albume

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Versuri recente
Adaugă un citat

Călătoria cu avionul a început frumos, cu un taximetrist care mi-a urat "Cer albastru!", pentru că asa îi spusese odată un pilot că ar fi urarea traditională între "specialisti". Asteptarea în aeroport mi s-a părut mai scurtă decât anticipasem, pentru că aveam la mine ceva de citit, iar din timp în timp mai suna câte o prietenă cu lămuririle de rigoare si cu explicatii detaliate despre ce e de făcut prin aeroporturi, sau doar asa, "de verificare", să se asigure că nu mi-am pierdut firea sau simtul umorului pe drum. Odată urcată în avion, mi-am căutat cu înfrigurare loc la geam, si după o domoală "preumblare" pe pistă, inima mea si-a suspendat bătăile, căci aparatul a atins în câteva secunde o viteză incredibilă si s-a desprins usor de sol: îmi fugise pământul de sub picioare. Apoi, lunecând încet, pasărea s-a răsucit elegant în aer si am avut, aproape palpabil, sentimentul că lumea se făcuse concavă, întorcându-se spre mine ca să-si ia rămas bun. Si totul a început să-si preschimbe înfătisarea, micsorându-se. Norii sunt altii văzuti dinspre cer - la un moment dat zăceau imobili, tintuiti pe fata pământului, si soarele pare si el altul, urias si mult mai strălucitor deasupra fruntii. Pe măsură ce mă ridicam spre cer, spatiul atât de familiar al lumii mele se transforma, reducându-se la esente pe care până atunci doar le bănuisem în închipuirile din vis: sclipiri de case cu acoperisuri lucitoare, serpuiri uriase de ape, cu vase plutinde ca cioturi în derivă. Totul se învăluia uneori într-o pâclă alburie, translucidă, în care din timp în timp se topeau muntii-împăduritii, ce păreau, văzuti de sus, o cuvertură aruncată dezordonat peste lume. Din loc în loc, grupuri de case, ca niste inimi asimetrice, felurite, care însă pulsau identic, ritmic, si cărora le percepeam bătăile regulate urcând până la mine.
Si dintr-odată, privirii mele i s-a deschis, dăruindu-i-se, o mare: albastră-albastră, uriasă ca cerul din care tocmai veneam, cu fâsii enorme de uscat decupat în întinderea ei, si cu săgeti albe si iuti de salupe. De nicăieri, într-o străfulgerare, am avut revelatia relativitătii: de când eram în avionul acela, lumea se răsucise si se transformase ca iesită dintr-un cocon, tot ce stiam mare se făcuse minuscul, si cerul de departe-mi dăduse voie sa-l ating cu fruntea, iar timpul îsi rupsese eternul ritm, pentru că ajunsesem la destinatie după două ore în care inima mea nu bătuse decât o uriasă unică dată! Până si eu eram alta: copilul din mine păsea pentru prima dată în tara lui Cezar.
(Iulia Musat,
iulia.musat@gmail.com )
 
Gând

Cine crede-n zbor e stăpân peste zare.
(
Lucian Blaga)

 
Imagine
 
Interesant
Începând cu legendarul avion "X-1", care în 1947 a spart bariera sonică, pe lista proiectelor NASA se regăsesc acum cel putin 45 de avioane "X", printre care primul avion hipersonic cu echipaj care, în 1967, a atins viteza de 7927 km/h (Mach 6,7), la o altitudine de 107 km, detinând recordul mondial de zbor atmosferic (pentru atingerea vitezei hipersonice este nevoie de cel putin Mach 5, unde cifra Mach reprezinta raportul dintre viteza avionului si cea a sunetului). Întrucât avionul nu putea lua singur startul, acesta a trebuit să fie transportat la altitudine de un bombardier si apoi decuplat. Este vorba de avionul "X-15", al cărui aspect exterior este copia în întregime a modelului cu reactie Silbervogel (pasărea argintie), proiectat de cercetătorul german Eugen Sanger.
Spre deosebire de ceilalti pioneri ai rachetelor, Sanger era convins că avioanele vor putea deveni transportori spatiali. Într-o lucrare a sa, apărută în 1944, Sanger descrie amănuntit testele făcute pe Silbervogel în tunelul aerodinamic. Pasărea argintie zbura cu 1850 km/h, urma să atingă 22100 km/h si să aibă o autonomie de 23500 km. Ideea celor două trepte, lansată de Sanger, cu o combinatie de motor statoreactor si turboreactor, era deschizătoare de drumuri în construirea avioanelor hipersonice: o rachetă purtătoare accelera Silbervogel până la viteza de 500m/s, înainte de aprinderea carburantului de bord. La o greutate utilă de 100 t, Silbervogel trebuia să aibă 90 t carburant si sarcină utilă.
Noul aparat de zbor cu numele de cod "X-43", la care se lucrează din 1996, este dezvoltat, în afară de baza californiană Edwards, mai ales la Langley Center în Hampton, Virginia, ce apartine de NASA. În 2004, două aparate de acest tip au zburat în atmosferă cu Mach 7, iar celălalt cu Mach 10, stabilind un nou record de viteză. Zborurile experimentale s-au desfăsurat după scenariul stabilit: avioanele urmau să fie transportate cu un B-52 la altitudinile corespunzătoare (peste 12000 m). Un "booster" (rachetă auxiliară) urma să accelereze prototipurile la Mach 5, după care booster-ul se desprinde si pornesc motoarele Scramjet. Acestea urmează să accelereze aparatul de zbor la o viteză de sapte până la zece ori mai mare decât viteza sunetului, asigurându-i un zbor autonom de 10 secunde.
Baza acestei performante spectaculoase este motorul Scramjet (statoreactor cu combustie supersonică), o combinatie de Ramjet care aspiră aerul (si, implicit, oxigenul) si un motor de rachetă. Un element cheie este carburantul; pentru moment se mizează mult pe propulsoarele cu hidrogen. Primul test de zbor al lui "X-43", în 2001, s-a încheiat cu un esec. Racheta Pegasus nu a functionat în parametri normali după lansarea de pe avionul purtător, motiv pentru care s-a autodistrus în aer, conceptul scramjet neputând fi verificat la acea dată.
 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Banc
Din cauza unei probleme la motor, pilotul este nevoit să sară cu parasuta. În timp ce plutea lin în jos, întâlneste o bătrână care se avânta spre cer.
- Hei! N-ai văzut cumva avionul meu căzând?
- Dar dumneata n-ai văzut aragazul meu zburând?
 
Raftul cu cărti
Pulbere de stele [2007] de Neil Gaiman
Dintr-un Buick 8 [2005] de Stephen King
Supermintea, Punctul Omega de A.E. van Vogt
Timpul nu are miros [2006] de Gerard Klein
Cu inima smulsă din piept [2008] de Radu Paraschivescu
 
Stiati că...
...astăzi, sute de mii de oameni, echivalentul populatiei unui oras de mari dimensiuni, se află în aer în orice moment, zburând pe sute de trasee, în mii de avioane diferite?
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.