Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0938/16.09.2008 | ISSN 1842-2195

Editorial
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Vezi albume

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Versuri recente
Adaugă un citat

Faptul că multi oameni se tem de Viată (stiind suficiente lucruri despre ea) mai mult decât se tem de moarte (fără a sti mai nimic despre ea), rămâne unul din paradoxurile existentei. Unii dintre ei se tem să afle mai multe despre ce înseamnă a Trăi cu adevărat, preferând să-si irosească zilele în asteptarea a ceea ce stiu a fi inevitabil, cu o resemnare lipsită de orice argument logic.
Cu câtva timp în urmă a fost făcut un studiu, având ca subiecti 3000 de persoane. Li s-a cerut să răspundă la întrebarea, "Ce scop aveti în viată, pentru ce trăiti?" Rezultatele studiului a revelat faptul că 94 la sută din ei pur si simplu "îndurau" prezentul, în timp ce asteptau "ceva" să se întâmple. Unii asteptau să le crească copiii, altii să întreprindă o mult visată călătorie, ori pur si simplu ziua de mâine.
Cei mai multi oameni asteaptă să le vină de undeva, din afară, împlinirea vietii. Se tem să scruteze lăuntrul propriei fiinte, îngroziti de întunericul pe care-l intuiesc acolo, ignorând în acelasi timp Sursa care le-ar putea lumina existenta. Altii apelează la drogul satisfactiilor superficiale si imediate, sorbind cu lăcomie un substitut al vietuirii, care-i turmentează si-i ajută să mascheze lipsa de scop si sens a vietii lor.
Un părinte se duse la magazinul de jucării să cumpere de Crăciun o jucărie pentru băiatul lui. Vânzătorul îi recomandă o jucărie nouă, cu caracter educativ, abia sosită în magazin. Cutia continea piesele neasamblate ale jucăriei, pe care copilul trebuia să le asambleze. Numai că, oricum încerca băiatul să potrivească piesele, nu reusea nicidecum să le pună împreună. Jucăria fusese intentionat proiectată astfel, ca să învete pe copiii cum să abordeze provocările la care viata îi va supune. Asemenea este viata pentru omul care nu-L cunoaste pe Dumnezeu; el nu va fi niciodată în stare să asambleze o viată coerentă din piesele disparate ale existentei sale.
Oamenii se tem de cerintele unui Dumnezeu sfânt, care va pretinde eu-lui să abdice, să lase tronul vacant, la dispozitia singurului Rege autorizat să domnească în viată, ca Autor al vietii. Iar ca să înăbuse slabele proteste ale unei constiinte muribunde, ei inventează doctrine noi, re-definesc terminologii vechi, caută filosofii alternative si întind pânzele corăbiei lor spre porturi vagi, care-i cheamă cu glasuri dulci de sirene. La urma urmei, pentru ei a ajuns să conteze doar călătoria, nu si destinatia.
Cine poate concepe vesnicia, întreabă ei cu ton retoric, si cine poate garanta învierea, când tot ce se întâmplă sub soare pare a sugera o anihilare finală a existentei prin moarte. Dacă s-ar teme cu adevărat de moarte, ar căuta Viata. Alunecând imperceptibil spre deznodământ, se deprind cu ideea mortii si se consolează cu speranta anihilării fiintei, fenomen care (chipurile) îi va scuti de responsabilitate si dreaptă răsplătire pentru felul cum au trăit.
(Gelu Arcadie Murariu,
agapia.blogspot.com)
 
Gând
Pământul este leagănul umanitătii - dar nimeni nu poate sta toată viata într-un leagăn.
(
Konstantin Tsiolkovski)
 
Imagine
 
Site
Centrul de Promovare a Culturii de Securitate este o asociatie care îsi propune promovarea, dezvoltarea si implementarea unor proiecte si standarde de securitate comunitară si individuală, pentru crearea unei culturi de securitate, prin cercetare, studii, informare si educatie în parteneriat cu institutiile de învătământ, precum si cu diferite alte institutii si organizatii, având ca finalitate dezvoltarea unei comunităti căreia îi pasă de siguranta cetătenilor săi, precum si promovarea cunoasterii, respectului si încrederii reciproce între membrii si institutiile comunitătii. Mai multe informatii pot fi obtinute de pe site-ul asociatiei: www.cpcs.ro.
(Lucian Velea)
 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Banc
Un tip se trezeste din comă în ambulantă:
- Unde mă duceti!
- La morgă.
- Păi, nu am murit!
- Păi, nu am ajuns...
 
Raftul cu cărti
Despre eternitatea lumii de Toma de Aquino
Despre libertatea vointei de Arthur Schopenhauer
Filosofia românească de Marin Stefănescu
Incursiune în memoria locurilor de Alexandru Păcurar
Arta Războiului - Arată-te puternic când esti slab si slab când esti puternic de Sun Tzu
 
Perle
Spre deosebire de tragedie, într-o comedie deznodământul se termină de obicei vesel.
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.