Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0944/24.09.2008 | ISSN 1842-2195

Editorial
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Vezi albume

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Versuri recente
Adaugă un citat

Când vine vorba despre realizarea unor clasamente cu oameni de valoare într-o arie largă - de exemplu, la nivel national -, apare deseori controversa: topul trebuie realizat pe baza părerilor oamenilor, oricare ar fi ei, sau stabilit de un juriu de specialitate?
Observ că cei care militează pentru juriu sunt în general intelectuali frustrati de decizia populară. Solutia alternativă, de a face alegerea un juriu, mi se pare de o mare superficialitate. Este solutia usoară si gresită pentru o problemă grea si importantă. Un juriu mi se pare justificat pentru un domeniu restrâns, care nu interesează decât un grup de oameni, ori unde însemnătatea rezultatului este relativ mică. Dar a stabili un juriu valorile unei natiuni mi s-ar părea de-a dreptul trist. Ar fi declararea esecului intelectuaitătii acelei natiuni, nu a poporului. Pentru că rolul intelectualului nu este doar acela de a crea, ci si de a propaga valoarea, de a trage în sus societatea. Este un rol de lider pe fâsia sa. Intelectualul trebuie să se implice activ, nu să stea pe margine si să strâmbe din nas.
A devenit aproape o stereotipie să dai vina pe media. Desigur, mediatizarea are un impact major în stabilirea unui clasament. Nu poti spune că cineva este printre cei mai buni dintr-o natiune, dacă de câtiva ani n-ai auzit nimic relevant despre el? Este foarte greu să te bazezi doar pe propriile aminitiri.
Dar oare de ce nu sunt mediatizati multi dintre oamenii de valoare? Să aibă presa scrisă, televiziunile, radiourile, internetul ceva cu acestia? Din contră! Numai că nu prea poti spune ceva despre cineva din senin. Îti trebuie motive, iar aici intervine adevărata problemă: PR-ul cultural în România este jalnic, cel putin în partea finantată de stat. Este mai usor să afli o informatie de la serviciile secrete decât de la unele teatre. Exagerez, desigur, dar ati prins ideea. Institutiile de cultură trebuie să înteleagă că nu este suficient să facă strict ce sunt menite să facă, ci au datoria în aceeasi măsură să promoveze ceea ce fac.
(Lucian Velea,
lucian.velea@lexica.ro )
 
Gând

Publicitatea nu este o stiintă. Publicitatea este putere de convingere, iar convingerea este o artă.
(
William Bernbach)

 
Imagine
 
Site
PRIME (Asociatia Europeană a Studentilor la Relatii Publice si Comunicare) este, după cum spune si numele, o asociatie studentească cu o largă prezentă europeană, ce are ca obiectiv organizarea unor activităti extra-academice care să ofere un plus studentilor în domeniu. În România, site-ul asociatiei este www.public-relations.ro, acesta prezentând informatii despre organizatie si despre activitătile acesteia. Seria de dezbateri PR Tea, care a abordat si PR-ul cultural, are si un blog, prin care cei interesati se pot informa despre editiile trecute si pot afla despre editiile viitoare.
(Lucian Velea)
 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Banc
Tatăl citeste ziarul. La un moment dat, ochii îi cad pe un titlu cu litere mari: "Mutu a semnat un contract de câteva milioane de dolari". Privindu-l pe fiul său, care se chinuia să-si facă compunerea la literatură, îi spuse:
- Gata, ajunge cu prostiile! Du-te afară să bati mingea cu băietii.
 
Raftul cu cărti
Faust de Goethe
Persuasiune de Jane Austen
Alchimistul de Paulo Coelho
Clopotul fermecat de Charles Dickens
De ce iubim femeile? de Mircea Cărtărescu
 
Altfel de dictionar
microscop = scop mărunt
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.