Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0948/30.09.2008 | ISSN 1842-2195

Editorial
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Vezi albume

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Versuri recente
Adaugă un citat

O "simplă" eclipsă poate spune multe lucruri celui ce meditează la fenomenele ceresti. Cam cu un an în urmă am urmărit un documentar excelent pe tema astronomiei galaxiei noastre. Unul din astrofizicienii intervievati nota plasamentul ideal al planetei albastre în interiorul galaxiei de care apartine, plasament care facilitează observatiile astronomice. Cu alte cuvinte, pământul este plasat, în spirala galaxiei, în cel mai bun loc, de unde se poate observa, scruta si cerceta universul în toate directiile, fără nici o obstructie. Amănuntul acesta ne poate scăpa nouă, celor ignoranti într-ale astronomiei, dar părea foarte important pentru cercetători. Respectivul astronom vedea clar intentia Creatorului în aceast㠄coincident㔠de plasament.
Dar, în vreme ce fenomenul ecliptic este rar în sistemul nostru planetar, nu tot asa stau lucrurile la nivelul solului, între locuitorii planetei. Ne eclipsăm unii pe altii, cât de mult ne stă în putintă, acest „fenomen” malefic devenind parte din modul cum ne raportăm unii la altii. Atât de împământenit, încât am pierdut constienta faptului că-l practicăm. Eclipsele umane întunecă orizontul tuturor relatiilor dintre oameni, fie sociale, familiale, chiar religioase.
A eclipsa pe aproapele meu înseamnă a mă interpune între el si sursa unei influente benefice pentru el. Când scopul manevrei mele este de a-l izola de Dumnezeu, ori de a mă erija în intermediar între el si divinitate, atunci fapta mea capătă proportii "cosmice".
Eclipsez pe altul, lipsindu-l de lumina necesară lui, cu scopul de a mă pune pe mine în cea mai favorabilă lumină, ca si cum n-ar fi destul loc pentru amândoi în univers; măcar că lumină destulă este. O posibilă ratiune a comportamentului meu ar putea fi teama că n-am sanse în competitia cu el (competitia fiind motorul, iar pozitia râvnită miza în relatiile inter-umane).
Când eclipsez pe cineva, nu-i pot arăta decât fata întunecată a caracterului meu (precum luna, când se interpune între soare si pământ). Uit că fata strălucitoare a fiintei mele este luminată, de fapt, de Sursă si că, fără aceasta, amândouă fete ale mele ar fi obscure (de fapt, o singură fată, întunecată). Interesant că, orbitând pe elipsa mea, fără a mă interpune între Sursă si aproapele meu, rămân cu o singură fată, luminată de Sursă si văzută ca atare de aproapele meu, care orbitează pe elipsa lui, în jurul Sursei.
Paradoxal, vointa liberă (libertatea de a-mi părăsi orbita încredintată) nu mă scuteste de responsabilitatea fată de aproapele. Spatiul de manevră alocat este suficient de mare pentru fiecare dintre noi, în asa fel că nimeni nu este "nevoit" să invadeze spatiul altuia. Astfel, eu rămân responsabil fată de Sursă, de felul cum mă raportez la aproapele meu si, dacă-l eclipsez, întrebarea pentru mine va fi, "Unde este aproapele tău?"
(Gelu Arcadie Murariu,
agapia.blogspot.com )
 
Gând

A iubi înseamnă, poate, a lumina partea cea mai frumoasă din noi.
(
Octavian Paler)

 
Imagine
 
Interesant
La întrebarea dacă Pământul se roteste în jurul Lunii sau Luna se roteste în jurul Pământului, răspunsul este că amândouă se rotesc una în jurul celeilalte. Cele două corpuri ceresti se rotesc în jurul unui centru comun de gravitatie aflat la o distantă de 1600 km sub suprafata Pământului. de aceea, Pământul face trei rotatii diferite: în jurul propriei axe, în jurul Soarelui si în jurul acestui punct.
Luna este fără îndoială singurul corp ceresc care urmează orbita strictă a Pământului, dar mai există cel putin sase "sateliti", mai exact spus sase asteroizi ("Near-Earth" Asteroids) care urmează traiectoria Pământului în jurul Soarelui, chiar dacă nu se văd cu ochiul liber. Primul "coorbital" identificat a fost Cruithne, care poartă numele unuia dintre primele triburi celtice din Anglia mentionate în analele istoriei. Este un satelit cu diametrul de aproape 5 km, care a fost descoperit în 1997. are o orbită ciudată în formă de potcoavă.
Multi astronomi spun că ei nu sunt sateliti, dar nici asteroizi obisnuiti nu sunt. La fel ca Pământul, au nevoie de un an ca să se rotească în jurul Soarelui si, uneori, se apropie destul de mult între ei ca să exercite o atractie gravitatională foarte mică. Indiferent cum sunt numiti (pseudosateliti, cvasisateliti sau asteroizi-însotitori) este posibil ca într-o zi unii dintre ei, dacă nu toti, să se stabilească pe o traiectorie orbitală mult mai uniformă.
 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Banc
La scoală, profesoara îi anuntă pe elevi:
- Noaptea aceasta, începând cu ora nouă si jumătate, va putea fi văzut un fenomen natural foarte interesant, o eclipsă totală de lună.
Din ultima bancă, Bulă întreabă:
- Pe ce post, doamna profesoară?
 
Raftul cu cărti
Instalatii solare de Armin Themebl
Viata, amorul, moartea de Arthur Schopenhauer
Puterea unei ore de Dave Lakhani
Intrebarile sunt, de fapt, raspunsuri de Allan Pease
Enciclopedia marilor personalitati din Vechiul si Noul Testament de Bondalici, Dumitru
 
Perle
Răscoala începu spre seară, si tăranii îsi aprinseră lanternele ca să vadă drumul spre ciocoi.
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.