Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 0981/14.11.2008 | ISSN 1842-2195

Publicistică
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Vezi albume

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Versuri recente
Adaugă un citat

Nici cei mai buni nu rezistă suferintei ori ispitei, ci renuntă la luptă. Întreaga viată e murdărită de egoism, de interesul brutal, de utilitar. Milioane în jurul tău spun: asa e viata; zadarnic încerci să o schimbi. si nu cobori ochii, din viziunile senine unde încerci a-i fixa, asupra pământului forfotitor de lume, fără să vezi confirmarea înmiită a asprului adevăr: până si suferinta imensă a marelui război, abia încheiat, este astăzi profanată de materialismul cel mai odios; pacea care asează soarta lumii e opera nevrednicilor care nu au luptat, ci s-au îngrăsat în război; nimic din dumnezeiasca frumusete a jertfei, a iubirii, a mortii, nu mai inspiră opera păcii; cei misei, cei trădători, au fost poftiti alături, ba mai sus, decât cei curati, cei credinciosi, cei drepti; o amară pretăluire pe arginti a început pentru sângele vărsat în lupte; biruintele trebuie răscumpărate cu banul văduvei si orfanului, iar cei care au câstigat biruintele stau tristi si muti, aiuriti de mânie, dati la o parte ca niste mesteri fără pricepere si fără pret, în vreme ce zarafii cântăresc în talgere: aurul Răsăritului, focul Carpatilor, grâul Dunării, codrii Muntilor. Călcarea cuvântului dat e astăzi lege. Iar înăuntrul tării tale, nu vezi decât necinste, cătărare disperată către locurile cele mai de sus, goană după avere, murdărire a tuturor numelor curate de luptători fără frică împotriva răului, aprobare stupidă a multimii, dată nu celor care-i cer virtute, ci celor ce-i laudă viciile. si în atmosfera aceasta îmbâcsită de miasmele putreziciunii, rece de lipsa oricărei iubiri, chiar cei odinioară deschisi avântului cald spre ideal, devin reci, nemaiputând întelege decât gândul rational, logica faptelor brute; gândul ca expresie delicat-sentimentală, mistic încrezătoare, a întelegerii intuitiv-lirice a Cosmosului, ca un tot din care noi oamenii nu suntem decât un infim fragment, mai mult simtind decât întelegând legăturile noastre cu Întregul, e închis pentru ei. E asa de săracă inima omenească în întelegerea cuvintelor care poartă gândul aproapelui! Vorba, ca o simplă monedă luată si dată, stearsă de multă întrebuintare, e tot ce loveste cugetul: gândul închis în ea, strigătul nou, dat cu acelasi, banal, cuvânt, le scapă. Si totul pare vechi, uzat, indiferent.
(Vasile Pârvan, "Datoria vietii noastre", 1919)
 
Gând

Cei mai cumpliti surzi sunt cei care nu vor să audă.
(
Denis Diderot)

 
Imagine
 
Site
Sunt destul de multi cei cărora le place să deseneze, unii dintre ei chiar cu talent. Este interesant să le vezi desenele, dar si mai interesant este să vezi cum le-au realizat. De la această idee pleacă site-ul www.desenatori.ro, care pune la dispozitie o mică aplicatie online, ce permite oricui să deseneze, înregistrând si procesul de desenare, astfel încât acesta poate fi văzut ulterior. Dacă nu ati mai desenat pe calculator, dar sunteti curiosi să vedeti cum este, nu încercati cu mouse-ul, pentru că nu va iesi mare lucru. Desenatorii folosesc în acest scop o tabletă grafică.
(Lucian Velea)
 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Banc
Soarecele vroia să treacă granita ilegal. Se duce la elefant, care auzise că pleacă în tara lui de bastină:
- Elefantule, vreau să trec granita, nu mai suport regimul din tara asta meschină, vreau o viată liberă în sălbăticie. Tu esti mare, esti bun, ascunde-mă si pe mine undeva, să trec si eu cu tine.
Elefantul se gândeste un pic si-l bagă în buzunarul de la piept. Ajung ei la granită. Acolo vin grănicerii, îl iau pe elefant la control cu detectorul de metale, totul e ok, îi purică valiza, si aia e ok, îl iau la pipăit si ajung la buzunarul de la piept.
- Ce-ai aici?
Elefantul, lovindu-se cu laba peste buzunar:
- Poza unui prieten.
 
Raftul cu cărti
Evocări de război de George Topârceanu
Pe urmele criminalilor de Traian Tandin
Jocul mortii de Linda Howard
Faust de Goethe
Manualul războinicului luminii de Paulo Coelho
 
Familia Bundy
Al: Plec. Nu te obosi să chemi liftul, voi sări pe fereastră.
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.