Arhiva Răspândacul


Raspandacul
Publicatie pentru minti spongioase

Nr. 1002/15.12.2008 | ISSN 1842-2195

Editorial
Preferate
Linkuri preferate
Fluxuri preferate
Imagini preferate
Clipuri preferate
Filme preferate
Cărti preferate
Texte preferate

Galeria de artă
Vezi blog
Vezi albume

Engleză
Caută în dictionare
Participă la wiki
Vezi blog

Citatepedia
Citate recente
Definitii recente
Versuri recente
Adaugă un citat

Verbul a copilări înseamnă "a petrece (undeva sau cu cineva) anii copilăriei", sinonim cu "a creste" sau cu un regionalism din Maramures pe care eu îl îndrăgesc în mod deosebit – "a prunci". Presupun că multi dintre noi îl asociază cu cele mai dragi momente ale vietii, trăite cu mult înainte de pierderea inocentei si de cunoasterea dezamăgirii. Dincolo de toate, acesta este cuvântul pe care eu îl alătur involuntar perioadei în care încep să mă pregătesc de sărbători. Nu pentru că mi-ar aminti de copilărie, ci pentru că acum devin cu adevărat, în suflet și în minte, un copil fericit. Nu-mi place în niciun fel frigul – de toamnă, de iarnă, din întâmplare sau de orice alt fel ar fi, prin urmare dezastrul vremii reci nu poate fi îndepărtat decât de atmosfera caldă a celor din urmă zile ale anului. Ultimele două săptămâni din decembrie înseamnă asteptarea vacantei, care îmi luminează zilele și face suportabilă extenuarea, ajunsă deja la cote inimaginabile. Planificarea curăteniei nu-mi dă prea multe bătăi de cap, în primul rând pentru că nu am mult spatiu, si în al doilea rând pentru c㠖 tocmai fiindcă nu-mi place, mă apuc de asezat metodic, încet si în portii mici, fără campanii năucitoare cu iz de corvoadă. La fel mă descurc si cu traficul sau cu aglomeratia de la cumpărături... Sunt pregătită sufleteste pentru ore la volan, iar CD-urile cântă colinde, cu mine lălăind afon. Magazinele nu-mi plac în mod deosebit, însă aventura căutării celor mai potrivite cadouri mă face să uit si asta. Tot cam pe-acum încep să-mi caut bradul, pândind oarece preturi mai mici si hotărând în avans locul de asezat si culorile – dou㠖 de împodobit. Cadourile pe care urmează să mi le aducă mie Mosul se adună încet-încet, pentru că de vreo lună deja, niciunul dintre lucrurile pe care le cumpăr nu va fi folosit, decât după ce va fi, cu încântare bătândă din palme, ascuns sub brad! Asta pentru că, oricât de mult as creste si oricâte responsabilităti mi-ar aseza vremea pe umeri, nu există copil mai mare ca mine, pentru care viata devine, dintr-odată, usoară, frumoasă si veselă!
(Iulia Musat,
iulia.musat@gmail.com )
 
Gând

Consider că ceea ce ne face să trăim cu adevărat este sentimentul permanentei noastre copilării în viată.
(
Constantin Brâncusi)

 
Imagine
 
Interesant
Adevăratul Mos Crăciun - care e nimeni altul decât Sfântul Nicolae - nu vine nici de la Polul Nord, nici din Laponia, nici de la Coca-Cola, ci a trăit si a înfăptuit minuni în orasul scăldat de soare care acum poartă numele Demre, din sud-vestul Turciei. Cele mai multe dintre minunile sale au implicat prezenta copiilor, si probabil că bunătatea pe care le-a arătat-o acestora constituie motivul pentru care i s-a încredintat rolul de sfânt sărbătorit înaintea Crăciunului.
Mosul "Coca-Cola" a existat cu mult înainte de imaginile realizate în 1930 de Haddon Sundblom pentru reclamele companiei cu acelasi nume. Atât ilustratiile sale, cât si cele realizate în 1860 de Thomas Nast se bazau pe versurile poeziei "O vizită a Sfântului Nicolae" (mai cunoscută ca "Ajunul Crăciunului"), scrisă în 1823 de Clement Clarke Moore. Moore este un autor mai putin obisnuit - slujba sa de bază era aceea de profesor de ebraică si alte limbi orientale -, dar importanta pe care a avut-o poezia sa în crearea mitului despre Mos Crăciun este greu de ignorat. El deplasează legenda în Ajunul Crăciunului si, în locul personajului auster al Sfântului Nicolae, autorul descrie un spiridus cu ochi rotunzi si strălucitori, cu barbă albă, învesmântat într-o haină rosie tivită cu blană; el se plimbă într-o sanie trasă de reni, ce poartă nume nostime, intră pe cosul caselor si aduce saci cu jucării. Aceasta a devenit una dintre cele mai cunoscute poezii pentru copii din toate timpurile.
Nu se stie când si-a stabilit Mosul "sediul" la Polul Nord si cum a apărut fabrica de spiridusi, dar se pare că motivul pentru care finlandezii sustin că Mos Crăciun locuieste în Laponia îl constituie faptul că renii n-ar putea să trăiască la Polul Nord pentru că acolo nu există licheni.
Adresa postală oficială a Mosului se află în Rovaniemi, capitala Laponiei. El primeste 600.000 de scrisori pe an.
 
Haioase
Portia zilnică
Distractie masivă
Spune un banc

Mobiman
Stiri despre mobile
Discută pe forum

Banc
Diriginta lui Bulă îl cheamă pe tatăl lui la scoală.
-Domnule, nu mai stiu ce să fac cu fiul dumneavoastră! Nu chiuleste, dar si dacă vine la cursuri, tot degeaba vine, fiindcă nu e atent si mai mult se ocupă cu agătatul fetelor! În clipa de fată e potential corigent la patru materii, deci din nou repetent!
- Doamnă dirigintă, vă multumesc că m-ati anuntat. Cu bătaia n-am rezolvat nimic până acum, dar cred că am găsit ac de cojocul lui...
Ajuns acasă, tatăl lui Bulă zice:
- Bulă, îmbracă-te frumos, iesim la distractie.
Îl duce pe Bulă la un sexi-club. Mamă, ce spectacol! Bulă avea ochii ca de melc.
- Aoleu, tată! Ce picioare! Ce sâni! Cine îsi permite să aibă femei ca astea?
- Premiantii, Bulă, premiantii!
 
Raftul cu cărti
Enciclopedia copiilor
Cele mai frumoase povesti cu printi si printese de Dan Faur
Mic dictionar explicativ pentru elevi de MIHAELA MARIN
Dictionar de literatură universală pentru elevi de Florentin Popescu
Hobby - Origami - Constructii din hârtie pentru cei mici si cei mari de Zulal Ayture-Scheele
 
Stiati că...
...bradul de Crăciun nu a fost utilizat la scară largă în Marea Britanie până în secolul al XIX-lea?
 
Interactiv
Comentează - spune ce crezi despre numărul curent
Forum - discută cu ceilalti tot ce doresti
Stiri - citeste noutăti pe diferite subiecte
Programul TV - toate posturile la un loc
Acum un an - salt instant în arhivă

Dacă ti-a plăcut Răspândacul de azi, răspândeste-l mai departe!


Editor: Lucian Velea (lucian.velea@lexica.ro)
Redactor: Silvia Velea (
silvia_gh2002@yahoo.com)
Si tu poti contribui la Răspândacul, la toate rubricile. Sugestiile si materialele propuse pentru publicare sunt binevenite la
raspandacul@lexica.ro.
Abonarea si dezabonarea sunt oricând posibile la
www.raspandacul.net.